• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Od štvrtka sa bude v eurozóne platiť novou päťeurovkou

  • 17:13 30.04.2013
Od štvrtka sa bude v eurozóne platiť novou päťeurovkou

Prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v januári predstavil novú päťeurovú bankovku.Archívne foto: SITA/APBRATISLAVA 30. apríla (WEBNOVINY) - V eurozóne zavedú od štvrtka 2. mája novú päťeurovú bankovku zo série Európa.

Do obehu sa dostane tradične cez banky a bankomaty.

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa kancelárie guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Pauerová.

Päťeurovú bankovku zo série Európa zavádza Eurosystém, ktorý tvorí Európska centrálna banka (ECB) a národné centrálne banky krajín eurozóny.

Päťeurovky prvej série budú aj naďalej platiť spolu s novými bankovkami a postupne ich budú sťahovať z obehu. Ukončenie ich platnosti oznámia v predstihu, ale i po tomto dátume si zachovajú svoju hodnotu a budú sa dať vymeniť v centrálnych bankách eurozóny bez časového obmedzenia, informovala Pauerová.
Obrazom: Vo Frankfurte predstavili novú päťeurovú bankovku


Od zavedenia prvej série eurových bankoviek uplynulo už viac ako desať rokov, podľa Pauerovej päťeurová bankovka série Európa ťaží z pokroku v technológii výroby bankoviek. Nová päťeurovka obsahuje niekoľko nových a zdokonalených ochranných prvkov. Vo vodoznaku a holograme je zobrazený portrét Európy, postavy z gréckej mytológie, po ktorej je táto séria bankoviek pomenovaná.

Nápadné „smaragdové číslo“ mení farbu zo smaragdovozelenej na tmavomodrú a vytvára svetelný efekt, ktorý sa pohybuje nahor a nadol. Na ľavom i pravom okraji bankovky sú krátke vystupujúce čiarky, ktoré uľahčujú jej identifikáciu aj pre zrakovo postihnutých. Všetky tieto ochranné prvky sa nachádzajú na lícnej strane novej bankovky a dajú sa jednoducho overiť hmatom, pohľadom a naklonením.

Podľa Pauerovej by mohli byť tieto znaky súčasťou všetkých bankoviek série Európa. Informácie o novej bankovke si môžu ľudia pozrieť aj na pripravenom videu Euro: Naša mena, ktoré je k dispozícii v 22 jazykoch. Nájsť ho môžu na internetovej stránke ECB a na stránke www.novatvareura.eu.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.