• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Slovákov čaká obhajoba strieborných medailí, aké sú naše šance a čo môže rozhodnúť?

  • 18:00 01.05.2013
  • BRATISLAVA
Slovákov čaká obhajoba strieborných medailí, aké sú naše šance a čo môže rozhodnúť?

Hokejová horúčka pod Tatrami stúpa. Fanúšikovia odpočítavajú posledné hodiny do jednej z najväčších športových udalosti roka – Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2013. 

Aj tento rok sa účastníci šampionátu zídu na severe Európy, podobne ako tomu bolo pred rokom. Očakávania ľudí na Slovensku sú po vlaňajšom senzačnom striebre veľké. Ako dopadnú naši hokejisti v silnej konkurencii? Čo môže byť našou výhodou a čo, naopak, nám môže zviazať ruky a nohy? Odpovede na tieto otázky sme hľadali v nasledujúcich riadkoch.

Plusy:

Sila kolektívu

Správna partia dokáže urobiť veľa. Možno viac, ako sa zdá. Už vlani slovenský tím ukázal, že keď chlapci hrajú so srdcom a ťahajú za jeden povraz, dokážu poraziť na prvý pohľad silnejšie tímy. Ak slovenskí hokejisti nájdu správneho tímového ducha, môžu opäť prekvapiť a potešiť slovenského diváka. Kolektív však musí fungovať nielen na ľade, ale i mimo neho.

Tréner

Vladimír Vůjtek je skutočným odborníkom svojho remesla. Má čuch na výber hráčov, ich správne „naprogramovanie“ a zvolenie stratégie. S pokojom vedie každý duel svojho mužstva a aj v najťažších chvíľach dokáže z hráčov vyžmýkať maximum. S kolegami z realizačného tímu bude hľadať správnu taktiku a vhodné zloženie útokov tak, aby na konci každého duelu mohla zaznieť slovenská hymna.

Mladícka dravosť

Slovenský celok cestuje do dejiska šampionátu poväčšine v mladom zložení. Býva pravidlom, že práve títo hráči dokážu urobiť veľa svojim nasadením a snahou „ukázať sa“. Súper väčšinu z nich nepozná, a tak nevie, čo môže od nich očakávať. Mladíci v tíme „makajú“ prakticky celý zápas a na ich schopnostiach môže byť postavený náš prípadný úspech. Najmladším hráčom vo výbere Vladimíra Vůjtka bude Marko Daňo, ešte len 18-ročný útočník.

Skúsení ťahúni

Azda ešte dôležitejšiu úlohu v tíme budú mať skúsení hokejisti. Od ich formy a schopností bude veľa záležať. Spoliehame sa predovšetkým na Jozefa Stümpela, Romana Kukumberga, alebo Miroslava Šatana či Tomáša Kopeckého. Všetci z nich majú odohraných množstvo zápasov na klubovej i medzinárodnej úrovni, a tak sa práve od nich očakáva, že dokážu stlmiť kolektív na ľade i mimo neho. V neposlednom rade musia dokázať svoje kvality na hracej ploche, v ťažkých chvíľach zabrať a dokázať navodiť mladíkov do správneho herného rytmu.

Dvojica z NHL

Z najkvalitnejšej hokejovej ligy tento rok veľa hviezd slovenské mužstvo nepodporí. Veľký charakter ukázal Tomáš Kopecký, útočník Floridy Panthers. Napriek menšiemu zraneniu vyjadril túžbu reprezentovať, a tak ho po roku opäť uvidíme s dvojkrížom na hrudi. Okrem neho sa k tímu pripojí aj obranca Andrej Sekera. Dvojica hráčov spoza mora je jedinou, ktorá sa predstaví na šampionáte v našom drese. Sekera by mal byť lídrom defenzívy, Kopeckého schopností budeme potrebovať zasa v útoku.

Mínusy:

Mladosť = neskúsenosť

Už sme spomínali, že Slováci posielajú na šampionát mladé tváre a viacero nováčikov. To však spája v sebe aj určitú nevýhodu, a to neskúsenosť. Mnohí hráči podobne náročné zápasy ešte ani nehrali alebo ich odohrali málo. Predsa len, reprezentovať krajinu na takom podujatí nesie v sebe aj dávku zodpovednosti, s tým sa spája nervozita, ktorá ide na úkor kvalitného výkonu. Minulý rok však náš tím ukázal, že ak sa skĺbi mladosť so skúsenosťou, všetky negatívna sa môžu eliminovať a v mužstve nebadať rozdiel medzi mladším či starším hráčom.

Slabšia defenzíva

O našej obrane sa v posledných dňoch už čo-to popísalo. V porovnaní s minulým rokom chýbajú v zostave stabilní a kľúčoví obrancovia. Veľkým oslabením bude predovšetkým absencia Dominika Graňáka – najlepšieho obrancu finálovej série v Kontinentálnej hokejovej lige, ale i Tomáša Starostu či Ivana Baranku. Vlani mal defenzívu „pod palcom“ Zdeno Chára. Už len prítomnosť tohto hráča vzbudzuje rešpekt u spoluhráčov, no predovšetkým u súpera. Tentokrát by mal obranu dirigovať hlavne Andrej Sekera z Buffala, ale i Milan Jurčina, ešte vlani hráč New York Islanders. Zastúpiť zranených hráčov však musia všetci, ktorí sa na šampionát dostali.

Veľké očakávania fanúšikov

Po vlaňajšom striebre sú razom veľké očakávania. To môže byť obrovskou nevýhodou, pretože prípadný neúspech by vnímal slovenský národ ako sklamanie. Medzi úspechom a neúspechom je len tenká čiara, a tak sa z hrdinov jediným nevydareným zápasom môžu stať babráci. O fanúšikoch na Slovensku to platí dvojnásobne. Minulý rok boli očakávania malé, no tím dokázal urobiť veľký výsledok. Slováci sú po druhom mieste z Helsínk hladní po hokeji a slovenskému tímu veria. Je len na našich reprezentantoch, ako sa s tlakom verejnosti dokážu vysporiadať a aká bude intenzita našej radosti počas jednotlivých hracích dní.

Absencia hviezd

V porovnaní s inými reprezentačnými výbermi nemáme v tíme veľa hráčov z NHL. Nemusí to byť vždy iba slabina, no keď si pozrieme súpisku českého tímu, kde je desať hokejistov z najlepšej ligy sveta, alebo dánskeho, ktorý posiela na šampionát viac hráčov z NHL ako Slovensko (konkrétne troch), svedčí to o tom, že náš celok bude prakticky bez hviezd a gro tímu budú tvoriť hráči z Európy.O najväčších favoritoch turnaja ani nehovoríme. No i to potvrdzuje fakt o neustálom úbytku slovenských hokejistov v najprestížnejšej zámorskej súťaži.

Slovenský tím čaká teda ďalšia náročná previerka a vrchol celej tohtoročnej sezóny. Podľa slov samotných hokejistov je v kabíne výborná nálada a hráči sa na turnaj tešia. Cieľom je postup do štvrťfinále, na čom sa zrejme všetci jednohlasne zhodnú. Tešia sa aj fanúšikovia na Slovensku a vybraní hokejisti, ktorí sa dostali na majstrovstvá sveta, určite urobia všetko pre to, aby pod Tatrami opäť zavládla radosť, ktorá dokáže spojiť ľudí v celej krajine. K tomu ale vedie dlhá cesta. My, fanúšikovia, budeme radi, keď budú Slováci z turnaja odchádzať so vztýčenou hlavou. Každý ďalší úspech by bol čerešničkou na torte. O medailách nehovorme nahlas. Krôčik po krôčiku sa môžeme dostať aj medzi trojicu najlepších. Lenže s pokorou, no so zdravým sebavedomím a bez zbytočných veľkohubých vyhlásení bude prípadný úspech chutiť dvojnásobne. Nuž teda, Slovensko do toho!

Čítajte viac športových informácií na WWW.DENNIK.SK

Zdroj: Denník.sk, Milan Gončár, Foto: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.