• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Košickí poslanci zakázali ťažbu uránu v kraji

  • 11:30 30.04.2013
  • KOŠICE
Košickí poslanci zakázali ťažbu uránu v kraji

Poslanci zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) schválili zákaz ťažby rádioaktívnych nerastných surovín na území kraja zakotvený v územnom pláne.

Stalo sa tak na návrh poslanca Jána Süliho (SDKÚ-DS) v rámci prerokovávania bodu Informatívna správa o výsledkoch preskúmania aktuálnosti Územného plánu veľkého územného celku Košického kraja a návrhu zmien a doplnkov. Uznesenie ešte musí podpísať župan Zdenko Trebuľa.

Už skôr Trebuľa i primátor Košíc Richard Raši, ako aj mestské zastupiteľstvo v Košiciach zhodne odmietli ťažbu uránu v oblasti Jahodná - Kurišková.

„Vítame, že KSK využil svoju právomoc nepriamo zabrániť ťažbe, a to bez rizika vymáhania finančnej kompenzácie za zmarenú investíciu. Nadväzne na to stráca význam aj memorandum, ktoré v decembri 2012 podpísal minister hospodárstva so spoločnosťou European Uranium Resources a ktorého zrušenie ako zbytočného záväzku je našou ďalšou logickou požiadavkou,“ uviedol po rokovaní zastupiteľstva Karol Labaš z košickej základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny.

Doložil, že Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja schválilo zapracovanie záväzných regulatívov zákazu ťažby rádioaktívnych nerastov do územného plánu pre lokalitu prieskumného územia Čermeľ – Jahodná. Pridalo aj zákaz ťažby rádioaktívnych nerastov na ostatných ložiskách v kraji. Doložil, že návrhy pochádzajúce z dielne Základnej organizácie SZOPK Košice 2013 po úprave predložil na hlasovanie poslanec Ján Süli.

Labaš povedal, že po odvrátení súvisiaceho plánovaného legislatívneho vylúčenia samospráv z účastníctva v konaniach podľa geologického zákona (vyše 7 000 bleskovo získaných podpisov pod hromadnou pripomienkou proti novele zákona) je toto druhý výrazný úspech mobilizácie zodpovedných občanov.

Ako zdôraznil Labaš, po mnohých politicky motivovaných populistických protiuránových vyhláseniach bez právnej sily bude to prvá zákonná prekážka nepripúšťajúca ťažbu. Doplnil, že uznesenie nepochybne sťaží aj obchodné disponovanie s uránovo-molybdénovým ložiskom Kurišková, čo môže odradiť prípadného záujemcu o ťažbu.

Proti ťažbe uránu sa v roku 2006 zdvihla vlna odporu nielen v rámci Košického kraja, ale celého Slovenska. Petíciu proti ťažbe podpísalo vyše stotisíc obyvateľov. Spoločnosť Ludovika Energy, ktorá je súčasťou European Uranium Resources, robí už niekoľko rokov na ložisku Jahodná - Kurišková geologický prieskum.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.