• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Tráviace problémy - prírodná liečba

  • 19:53 02.07.2015
  • Bratislava
Tráviace problémy - prírodná liečba

Či už máte črevnú chrípku, norovírus alebo zažívacie ťažkosti, prírodné prostriedky môžu zmierniť veľa problémov s trávením. Vďaka istým bylinám, potravinám a vitamínom môžete liečiť mnoho typov zažívacích ťažkostí, alebo aspoň zmiernite príznaky.

Už od dávnych čias sa zázvor, sladké drievko a mäta pieporná používala na liečbu bolestí brucha. Probiotiká vo forme jogurtov a ďalších potravín so živými kultúrami sú tiež prospešné pre váš tráviaci trakt.

Zázvor

Zázvor je jedným z najlepších liečivých prostriedkov na ťažkosti s trávením. Môže upokojiť nevoľnosť, podporuje trávenie, pomáha zmierniť kinetózu a dokonca pomáha aj pri rannej nevoľnosti. Používa sa po tisíce rokov v čínskej medicíne pre jeho protivírusové vlastnosti. Okrem čerstvého a sušeného zázvoru sa tiež predáva v obchodoch so zdravou výživou vo forme kapsúl alebo žuvacích tabliet. Zázvor môže byť použitý aj ako upokojujúci teplý čaj.

Čítajte: Zázvor, bojovník proti rakovine

Sladké drievko

Koreň sladkého drievka sa používal ako liek už od rímskych čias. Sladké drievko má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Používa sa v ľudovej medicíne na liečenie vredov, pečeňových problémov a na uvoľnenie pľúc. Je to však mierne preháňadlo, takže ho užívajte opatrne, ak sa bojíte hnačky. Môže si kúpiť samotnú bylinu, alebo čaj. Aj cukrovinky zo sladkého drievka s nízkym obsahom cukru pomôžu.

Jogurt

Jogurt obsahuje dobré baktérie, ktoré môžu pomôcť liečiť podráždený tráviaci trakt. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov je potrebné konzumovať aspoň jeden jogurt denne. Jedzte jogurt, ktorý obsahuje živé kultúry. Značky, ktoré majú priveľa cukru, ovocia a arómy často nemajú dostatok probiotík. Probiotiká preukázateľne zlepšujú imunitu a znižujú závažnosť prechladnutia a chrípky.

Upokojujúce čaje

Teplý čaj môže byť liečivý nápoj počas krízy tráviaceho traktu. Mäta, harmanček a čierny čaj sú skutočne užitočné. Mätový čaj znižuje kŕče, ako aj plyn. To tiež pomáha znížiť pocit na zvracanie a nevoľnosti. Harmanček tiež bojuje proti kŕčom a pomôže vám zaspať. Čierny čaj sa už dlho používa na liečbu hnačky pre taníny, ktoré sú jeho účinnou zložkou.

Jednoduchá diéta

Keď má človek zažívacie ťažkosti, zníženie príjmu potravy je dobrý nápad, rovnako ako jesť potraviny, ktoré sú ľahko stráviteľné. Pomôže diéta, ktorá obsahuje iba banány, ryžu, jablkové pyré a prípadne aj toast. Pšeničný toast však vynechajte, ak máte podozrenie, že práve pšenica vám robí problém. Pre mnohých ľudí je ťažko stráviteľná.

Čítajte: Celiakia: často skrytá, no nebezpečná choroba

Organická hnedá ryža obsahuje veľa živín, ktoré poslúžia ako energia, keď je človek chorý. Môže však byť ťažko stráviteľná a preto sa odporúča začať s bielou ryžou. Zvoľte ju však v bio kvalite, ak sa dá. Keď je niekto chorý, je potrebné znížiť toxické zaťaženie a konzumovanie čo najčistejších potravín je dobrý spôsob, ako to dosiahnuť.

Čítajte: Pravda o ryži. Je hnedá zdravšia než biela?

Domáce jablkové pyré neobsahuje cukor a môže vám pri trávení pomôcť. Niektorí ľudia uprednostňujú varené zemiaky alebo zemiakovú kašu, pretože je ľahko stráviteľná. Zemiaky obsahujú mäkký druh vlákniny, ktorý je prospešný pre črevá.

Pite veľa tekutín

Keď vaše črevá nie sú v poriadku, uistite sa, že máte dostatočné množstvo tekutín. Ak má človek hnačku alebo zvracia, je potrebné vymeniť tekutiny. Teplé nápoje, riedené ovocné šťavy, kuracie vývary alebo zeleninové polievky sú všetky prospešné.

Zdroj: info.sk, TM, naturalnews.com, theorganicprepper.ca, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.