• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.9.2020Meniny má Móric
17°Bratislava

Hliva ustricová – aký má vplyv na naše zdravie?

  • 19:01 01.07.2015
  • Bratislava
Hliva ustricová – aký má vplyv na naše zdravie?

Hliva patrí k jedným z najpredávanejších húb na svete. Nie je to iba kvôli tomu, že sa používa v kuchyni, ale hlavne pre svoje silne liečivé účinky. Prečítajte si, čo robí túto hubu takou výnimočnou.

Huby sú všeobecne nielen chutná, ale aj zdravá časť našich jedálničkov. O hlive ustricovej to platí dvojnásobne – príroda jej bohato nadelila vitamíny, minerály a iné prvky, ktoré sú pre naše zdravie prospešné.

Čo obsahuje

Hliva ustricová je bohatá na vitamíny B, C, D, K, minerály a tiež stopové prvky železa, jódu, sodíka, zinku a selénu. Obsahuje aj steroly, proteíny a mastné kyseliny. Jej najväčším plusom je ale vysoký obsah beta glukánu.

Dôležitý beta glukán

Beta glukány z medicínskych húb majú silnejší účinok než tie, ktoré sa získavajú z iných zdrojov. Ich obsah v drevokazých hubách, kam patrí aj hliva, sa pohybuje okolo 30% a najviac sa jej koncentruje v stopke. Je to imunomodulačná látka, ktorá sa odborne označuje aj pleuran. Práve ona stimuluje imunitu a spomaľuje starnutie tkanív a buniek v našom tele.

Takto vplýva na naše zdravie

Pri pravidelnej konzumácii má hliva priaznivý vplyv na:

  • Hladinu LDL cholesterolu
  • Imunitu
  • Lipidový profil v krvi
  • Regeneruje tkanivo a bunky
  • Má antibiotické a antiseptické účinky
  • Je vhodná pri liečbe častých kožných problémov, ekzémov, poranení alebo akné
  • Reguluje funkciu čriev
  • Pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym a rakovinovým ochoreniam

Hliva je so svojim bohatým obsahom jednoducho všeliek, vhodná na podporu celého organizmu, či už proti nejakej vypuknutej chorobe bojuje, alebo len preventívne. Pokojne ju jedzte aj počas diéty, má nízku energetickú hodnotu.

Ako ju využiť v kuchyni

Hlivu môžete konzumovať vo forme prášku alebo tabletiek, no dá sa aj zakúpiť v surovom stave vo väčších obchodoch. V takomto prípade sa konzumuje celá – klobúk aj hlúb. Jej jemná chuť sa výborne hodí do kuchyne. Môžete ju pridávať do polievok, šalátov a omáčok. Aj po tepelnej úprave si zachová dostatočné množstvo zdravých látok.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DK, medicalmushrooms.net, livestrong.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 príznakov COVID-19, ktoré trvajú najdlhšie

5 príznakov COVID-19, ktoré trvajú najdlhšie

DNES - 19:47Zdravie

Tieto príznaky koronavírusu patria medzi najčastejšie, ktoré pretrvávajú aj niekoľko mesiacov.

Čo sa stane, ak naraz dostanete chrípku a COVID-19? Briti posielajú svetu výstrahu

Čo sa stane, ak naraz dostanete chrípku a COVID-19? Briti posielajú svetu výstrahu

DNES - 11:07Zdravie

Osoby, ktoré sa naraz nakazia chrípkou aj koronavírusom, budú podľa britského vládneho Úradu pre verejné zdravie v mimoriadnom ohrození života.

Tento faktor zvyšuje riziko úmrtia na COVID-19, často ho ignorujeme

Tento faktor zvyšuje riziko úmrtia na COVID-19, často ho ignorujeme

20:07 20.09.2020Zdravie

Pacienti s COVID-19, ktorí majú vysoké hladiny tohto hormónu, sú vystavení väčšiemu riziku.

Ako sa vyhnúť rakovine pľúc: Tieto 3 bežne dostupné lieky jej dokážu zamedziť

Ako sa vyhnúť rakovine pľúc: Tieto 3 bežne dostupné lieky jej dokážu zamedziť

19:38 20.09.2020Zdravie

Podľa lekárov ľudia, ktorí na dennej báze užívajú tieto lieky, neriskujú rakovinu pľúc.

Zistite, či vám hrozí duševné ochorenie: Takýto tep srdca to prezradí

Zistite, či vám hrozí duševné ochorenie: Takýto tep srdca to prezradí

18:09 20.09.2020Zdravie

Výskum potvrdil spojenie srdcového tepu a depresie, čo by mohlo pomôcť pri diagnóze a liečbe tohto duševného ochorenia.