• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Žihľava dvojdomá – mimoriadne liečivá a zdravá bylinka

  • 20:14 29.06.2015
  • Bratislava
Žihľava dvojdomá – mimoriadne liečivá a zdravá bylinka

Žihľava je u nás veľmi rozšírená bylina, rastie prakticky všade. Ak ste ju doteraz obchádzali alebo považovali za burinu, vyvedieme vás z omylu. Prečítajte si, aký má vplyv na naše zdravie a ako z nej vyrobiť čaj alebo tinktúru.

Žihľavu zbierame na jar, kým ešte nekvitne, alebo začiatkom septembra. Najviac obľubuje dusičnatú pôdu, ale tejto by ste sa mali vyhnúť. Zbierajte ju iba v čistých oblastiach, vyhnite sa poliam pri cestách, kde sú listy zaprášené a znečistené. Zbierajú sa listy, ktoré majú tmavozelenú farbu. Listy žihľavy sušíme na tmavom mieste. Tie, ktoré po sušení sčernajú, vyhoďte. Sušenú žihľavu skladujte najviac rok v papierovom alebo látkovom vrecku.

Žihľava obsahuje veľa zdraviu prospešných látok. Je bohatá na vitamín B a C, triesloviny, serotonín, kyselinu kremičitú a tiež na železo, horčík a vápnik.

Používa sa pri liečení reumy, anémie, pri zápaloch močových ciest, pri dne a dokáže aj prečistiť organizmus. Je vhodná aj pre cukrovkárov a ľudí, ktorí majú problém s krvným tlakom. Dokáže pomôcť aj pri kašli a má dobrý účinok aj na vlasy a pleť.

Čítajte: Skorocel – naša letná superbylina

Čerstvé listy si môžete prikladať priamo na telo, napríklad pri bolestiach alebo zápaloch. Pri takýchto problémoch sa odporúčajú aj kúpele, ponorte sa ale iba do polovice hrudníka. Reumatici si už podľa starých receptov čerstvou žihľavou rovno vyšľahali postihnuté miesta.

  • Žihľavový čaj

Pripravuje sa zo sušených ale aj čerstvých listov žihľavy. Jeho pitie prečistí organizmus a aj pleť. Taktiež si takýmto pravidelným pitím zvýšime hladinu červených krviniek. Stačí zaliať hrsť žihľavových listov (sušených alebo čerstvých) aspoň troma decilitrami vody a nechať lúhovať zhruba desať minút.

  • Žihľavová tinktúra

V pomere 1:50 zalejeme byliny alkoholom (40% liehom) a necháme ju odstať 10 – 14 dní. Počas tejto doby je potrebné pohárom s roztokom občas potriasť. Tinktúru potom scedíme do nádoby. Dávkuje sa v množstve 20 – 25 kvapiek, maximálne trikrát denne. Používa sa pri problémoch s trávením alebo anémiou, pri vonkajšom použití je vhodná na pleseň, ekzémy alebo kurie oká.

  • Odvar na vlasy

Je veľmi účinný pri vypadávaní vlasov a celkovo pomáha ich oživeniu a lesku. Pripravíte ho tak, že hodinu povaríte 100 gramov narezanej žihľavy v 1 litri vody s troškou octu. Zmes preceďte a po ochladení si ňou prepláchnite vlasy.

  • Aj surovú môžete využiť

Po ponorení do horúcej vody stratí žihľava svoju pŕhlivosť. Po tomto kroku ju teda môžete pridávať do šalátov, pomazánok alebo ako prílohu k hlavnému jedlu.

Ani so žihľavou to netreba preháňať. Pri nadmernej konzumácii môže vyvolať problémy u ľudí, ktorí majú kardiovaskulárne ochorenia alebo zlú zrážanlivosť krvi. Obsahuje totiž oxaláty – šťavelany, ktoré môžu (pri nadmernej spotrebe) prispieť aj ku tvorbe močových kameňov. Odporúča sa piť ju trikrát denne po dobu dvoch týždňov a potom jej dávky obmedziť.

Zdroj: Info.sk, DK, webmd.com, herbwisdom.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

DNES - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

VČERA - 6:29Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

21:44 06.04.2024Zdravie

Vedci objavili mikroskopické kúsky plastu u viac ako 50 % pacientov s upchatými cievami.