• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Môj pes Killer je najlepším filmom na festivale Finále Plzeň

  • 15:04 29.04.2013
  • BRATISLAVA
Môj pes Killer je najlepším filmom na festivale Finále Plzeň

Film Môj pes Killer slovenskej režisérky Miry Fornay získal hlavnú cenu Zlatý ledňáček na 26. ročníku festivalu českých filmov Finále Plzeň.

Režisérka Mira Fornay

Mira Fornay vyštudovala réžiu na pražskej FAMU, ktorú ukončila krátkometrážnym filmom Malá nesdělení (2002). V štúdiu pokračovala na britskej Národnej filmovej a televíznej škole v Beaconsfielde.

Debutovala psychologickou drámou Líštičky (2009), ktorá súťažila v rámci Týždňa kritikov na MFF v Benátkach a uviedli ju na mnohých prestížnych medzinárodných festivaloch.

Scenár k filmu Môj pes Killer, ktorý v roku 2009 získal Cenu Tibora Vichtu za najlepší scenár, bol oficiálnym projektom Berlinale Co-Production Market v roku 2010.

Film predstavili v rámci prezentácie pripravovaných projektov na filmovom trhu Agora na 53. ročníku MFF v Solúne, kde získal čestné uznanie poroty. Získal tiež jednu z troch hlavných cien na MFF v Rotterdame, z Medzinárodného filmového festivalu v litovskom Vilniuse si Fornay odniesla cenu za najlepšiu réžiu a Môj pes Killer má na konte aj Zvláštne uznanie poroty z MFF Titanic v Budapešti. Keďže film je česko-slovenskou koprodukciou, súťažil vo výbere desiatich českých snímok. Podľa medzinárodnej festivalovej poroty je najlepším českým hraným filmom, pričom Adam Mihál, predstaviteľ mladého skinheada Mareka, zas získal divácku Cenu za najlepší herecký výkon.

"Dospeli sme k jednohlasnému rozhodnutiu: všetci sme sa nadšene zhodli, že Môj pes Killer predstavuje tú najlepšiu 'filmárčinu', akú si vieme predstaviť,“ uviedol predseda poroty, americký producent Rick McCallum.

"Je to priamy, odvážny a ohromujúcim spôsobom silný film, ktorý prináša zrozumiteľný pohľad na netoleranciu veľmi ľudským spôsobom a hlboko nás zasiahol. Tento efekt film dosahuje hlavne pomocou obrazu a zvuku, čo vytvára hlavný jazyk filmu. Herecké výkony sú také skutočné, že máte pocit, akoby postavy mali explodovať priamo pred vašimi očami. Dve slová, ktoré najlepšie vystihujú náš dojem z tohto obdivuhodného filmu, sú 'pekelne skvelý,'" uzavrel McCallum.

Film Môj pes Killer zobrazuje jeden deň zo slovensko-moravského pohraničia z pohľadu osemnásťročného Mareka a jeho psa. Jeho životom otrasie tajomstvo matky, ktorá ho opustila pred mnohými rokmi. Marek a jeho kamaráti sú totiž rasisti, ktorí nenávidia Rómov, no ukáže sa, že práve jeho dovtedy nepoznaný nevlastný brat má rómsku krv. Zaujímavosťou filmu je, že si v ňom zahrali výlučne neherci. Mareka stvárnil študent Adam Mihál, jeho matku masérka Irena Bendová. Podľa režisérkiných slov je Môj pes Killer o hrdosti a predovšetkým o pocite hanby.

Video: Trailer k filmu Môj pes Killer
Informácie agentúre SITA poskytla Ľubica Orechovská zo spoločnosti Kinematograf.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.