• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Žalobca v kauze Bonanno chce vedieť, ako vzniká článok

  • 13:23 29.04.2013
  • BRATISLAVA
Žalobca v kauze Bonanno chce vedieť, ako vzniká článok

Právnik zastupujúci v kauze Bonanno sudcu najvyššieho súdu Štefana Michálika chce vedieť, ako fungujú noviny.

V závere dnešného pojednávania na Okresnom súde Bratislava II navrhol, aby súd vypočul štatutárneho zástupcu vydavateľa Nového Času. Ten má podľa advokáta vysvetliť proces vzniku článku. „Vzhľadom na výpoveď svedkyne považujem za potrebné, aby bol v tomto konaní vypočutý k celému mechanizmu, ako vzniká ten článok, aj štatutárny zástupca odporcu,“ uviedol.

Na súde dnes vypovedala redaktorka Nového Času, ktorá tému stretnutia v Bonanne spracovávala. Uviedla, že pred uverejnením článku oslovila všetky dotknuté strany, nepodarilo sa jej nakontaktovať len na právnika Tibora Péchyho, ktorý bol na fotkách s modrými slúchadlami a maketou samopalu.
Advokátovi sa nepáčila anketa

„Snažila som sa overiť všetko, čo bolo možné,“ vyhlásila redaktorka. Podľa nej nemali v redakcii pochybnosti o pravosti fotiek.

Podľa právneho zástupcu sudcu Michálika však redaktorka na niektoré otázky nevedela odpovedať alebo si nepamätala. Preto chce, aby súd vypočul štatutárneho zástupcu vydavateľa Nového Času, ktorým je spoločnosť Ringier Axel Springer.

„To by bol správny človek,“ povedal. Advokátovi sa tiež nepáčil dôkaz, ktorý predložil odporca. Ide o anketu denníka Nový Čas, v ktorej sa ľudí pýtajú, čo im pripomína obrázok strelca so samopalom a slúchadlami. “Myslím si, že v tomto konaní nemá čo robiť, boli to tendenčné, sugestívne otázky,“ tvrdil právny zástupca.

Advokát vydavateľa Nového Času namietal, že noviny si len overovali názor ľudí na túto vec. „Myslím, že modré chrániče a atrapu samopalu možno považovať na dostatočné atribúty na to, aby sa to považovalo za podobné udalosti z Devínskej Novej Vsi a strelca Harmana,“ vyhlásila redaktorka.
Samopal a slúchadlá sú výbavou baru

Súd si v pondelok vypočul aj čašníčku z baru Bonanno. Tá povedala, že keď prišiel na stretnutie námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý, išiel ho vítať právnik na penzii Tibor Péchy.

„Zobral si samopal, ja som mu nasadila slúchadlá, vtedy prišiel Tichý a Péchy takto vybehol do dverí,“ uviedla. Podľa jej slov sa sudcovia a právnici v ten večer príjemne zabávali.

„Bolo to na úrovni, bola to spoločnosť slušných ľudí, jedna z tých milších akcií pre mňa ako pre čašníka,“ hovorila. Atrapa samopalu a modré chrániče patria podľa nej k interiérovej výzdobe baru. Slúchadlá majú, odkedy si ich tam zabudli robotníci, tvrdila.

Čašníčka tiež priznala, že jej zamestnávateľom je manželka Štefana Comoreka, ktorý bol tiež na stretnutí. Pojednávanie bude pokračovať v septembri. Vypovedať by mali prísť Comorek, Péchy a sudca Hudák.
Fotografia vraj nie je autentická

Ako uvádza portál Sme.sk, fotografia z reštaurácie Bonanno, na ktorej právnik Tibor Péchy drží samopal a na hlave má modré slúchadlá, nie je autentická.

Na dnešnom pojednávaní Okresného súdu Bratislava 2 to tvrdila čašníčka, ktorá v deň jej zachytenia v reštaurácii pracovala.

Podľa čašníčky situácia na fotografii v skutočnosti nenastala.
Sudcovia pýtajú náhradu

Sudca najvyššieho súdu Štefan Michálik chce od vydavateľa Nového Času stotisíc eur ako náhradu nemajetkovej ujmy za články o stretnutí združenia Justičný Oskar v bare Bonanno z jesene 2010.

O akcii informoval Nový Čas v júni 2011. Právnik na penzii Tibor Péchy vítal prichádzajúcich hostí s modrými slúchadlami na ušiach a nefunkčným samopalom v ruke na ulici pred barom Bonanno v Rajeckých Tepliciach.

Denník vtedy pripomenul, že pár mesiacov pred tým Ľubomír Harman s modrými chráničmi na ušiach a samopalom v ruke zastrelil v Devínskej Novej Vsi sedem ľudí.

Vydavateľa Nového Času za články žaluje okrem Michálika napríklad námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý, ktorý pýta 200-tisíc eur, ďalej žiadajú po stotisíc eur sudcovia najvyššieho súdu Daniel Hudák, Juraj
Seman a Milan Lipovský, 120-tisíc chce vysúdiť sudca z Čadce Jozef Korduliak a spomínaný právnik Péchy. Stotisíc eur pýta aj podnikateľ Štefan Comorek.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Raši: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri

Raši: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri

DNES - 14:20Domáce

Riešenie kompenzácií výdavkov na schválené 13. dôchodky predstavia v najbližšom období minister financií Ladislav Kamenický a práce Erik Tomáš.

KDH nevylučuje podporu Rašiho ako predsedu parlamentu

KDH nevylučuje podporu Rašiho ako predsedu parlamentu

DNES - 13:51Domáce

Koaličná zmluva sa otvárať nebude, Richard Raši počíta so svojou nomináciou na post predsedu parlamentu.

Po zrážke nákladného auta a dodávky uzavreli cestu

Po zrážke nákladného auta a dodávky uzavreli cestu

DNES - 13:47Domáce

Z automobilov vytekajú prevádzkové kvapaliny, viezlo sa v nich 5 osôb.

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.