• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Platforma podľa Sulíka paktuje s Ficom a nedodržiava dohody

  • 13:29 29.04.2013
  • BRATISLAVA
Platforma podľa Sulíka paktuje s Ficom a nedodržiava dohody

Ľudová platforma podľa predsedu SaS Richarda Sulíka sa rozhodla paktovať s Robertom Ficom a robiť s ním zákulisné dohody.

Zrušenie klubu SaS nemá oporu v zákone

Zrušenie poslaneckého klubu SaS nemá podľa predsedu SaS Richarda Sulíka oporu v zákone. Ako povedal v pondelok na tlačovej besede, vyplýva to z právneho názoru troch ústavných právnikov, ktoré si liberáli dali vypracovať.

Ak predseda NR SR alebo parlament napriek tomu klub zruší, SaS má podľa Sulíka viaceré možnosti. Zváži, či podá určujúcu žalobu, všeobecné podanie na súd alebo podá návrh na predbežné opatrenie.

Podľa právneho názoru Milana Galandu, Jána Drgonca a Jozefa Vozára neexistuje právna norma, podľa ktorej by zanikol poslanecký klub zo zákona, ak počet jeho členov klesne pod osem. Neexistuje ani právna norma, ktorá by splnomocnila nejaký štátny orgán zrušiť poslanecký klub, ak počet jeho členov klesne pod osem.

Predseda NR SR nemá podľa Sulíka právomoc zrušiť poslanecký klub a takú právomoc nemá ani NR SR. „Predseda NR si nemôže túto právomoc prisvojiť,“ zdôraznil s tým, že existuje len právna úprava vzniku poslaneckého klubu v rokovacom poriadku, kde je napísané, že na vytvorenie klubu treba osem poslancov. „Proti politickému záujmu Smeru-SD stojí právo. Pokusy Smeru zrušiť klub SaS sú namierené proti právnemu štátu. Zrušenie klubu bude v rozpore so zákonom a len ďalšou ukážkou arogancie moci vládnej strany,“ uviedol Sulík.

Robert Fico podľa Sulíka stojí na čele strany, ktorá podkopáva právny štát. Vyzýva preto Smer a Pavla Pašku, aby sa zdržali krokov v rozpore s rokovacím poriadkom.

Z poslaneckého klubu SaS v apríli odišlo päť poslancov na čele s Jozefom Kollárom. V klube zostalo pôsobiť šesť poslancov. Predstavitelia Smeru-SD odvtedy viackrát deklarovali, že klub SaS zanikne. Povedal to v pondelok na tlačovej besede v súvislosti s tým, že platforma chce navrhnúť svojho kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). „Dohody neboli dodržiavané, ani keď sme boli v koalícii, preto tak vyzerala. Práve strany Ľudovej platformy v tom boli majstri. Ľudová platforma znovu robí to isté, myslia si, že keď budú rokovať s Ficom, že si niekoho vyberie do koalície v roku 2016. Nerozumiem, prečo mu tak nadbiehajú,“ vyhlásil Sulík.

Podľa neho ak by boli opozíciou Smeru, dodržali by opozičnú dohodu a to nerobia. Vyjadrenia, že dohoda opozície o obsadení postu šéfa NKÚ neplatí, sú úbohé.

Šéf NKÚ už mal byť podľa Sulíka dávno zvolený. „My sme doteraz boli v plnej zostave. Ľudovci štyrikrát po sebe porušili dohodu. SaS všetky dodržala. Argumentovať počtom poslancov je smiešne, pretože dohody boli robené na základe volebných výsledkov a nie na základe počtov poslancov,“ zdôraznil.

Zároveň upozornil, že z klubu KDH odišlo niekoľko poslancov a liberáli neprišli s tým, že treba niečo zmeniť. „Dohody treba dodržiavať. Ľudovci ich opäť nedodržujú,“ povedal. SaS bude podľa Sulíka radšej na opozičnej periférii, ako sa hrať na opozíciu a dúfať, že Fico o nich zakopne, podhodí kus žvanca a dá im teplý flek. „SaS sa nikdy netriasla za stoličkami,“ dodal.

Ľudová platforma v piatok oznámila, že predloží vlastného kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a nepodporí kandidáta SaS. Po rokovaní strán Ľudovej platformy to oznámil predseda Mosta-Híd Béla Bugár na tlačovej besede. Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ pred rokom po parlamentných voľbách. Podľa povolebnej dohody mala kandidáta navrhnúť SaS. „Dohodli sme sa na základe počtov poslaneckých hlasov. SaS dnes nemá jedenásť poslancov, dnes má šesť. Došlo k zmene,“ povedal Bugár s tým, že strany platformy, teda KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS budú o voľbe šéfa NKÚ rokovať aj s inými opozičnými stranami, aby im vysvetlili svoje postoje.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

DNES - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

DNES - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

DNES - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

DNES - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.