• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Opozícia sa poradí, či odvolávať šéfa školstva Čaploviča

  • 9:44 28.04.2013
  • BRATISLAVA
Opozícia sa poradí, či odvolávať šéfa školstva Čaploviča

Opozičné strany sa v pondelok poradia s odborníkmi z oblasti školstva, aby sa rozhodli, či budú iniciovať odvolávanie ministra školstva Dušana Čaploviča. Presne v rovnakom čase bude v pondelok aj vládny okrúhly stôl, kde chce minister taktiež hovoriť o situácii v školstve.

„Od pondelkového podujatia, ale aj od iných akcií podobne zameraných očakávame vecnú diskusiu k správe o stave školstva, nakoľko tento dokument nielen reaguje na 20-ročný stav v školstve, ale zároveň navrhuje opatrenia na jeho modernizáciu,“ povedal pre agentúru SITA hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Akciu organizujú spolu s úradom vlády a očakávajú na nej asi 50 ľudí. Ide o zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska, Únie miest Slovenska, INEKO, Inštitútu zamestnanosti, Združenia primátorov krajských miest, Klubu 500, školských odborárov, vysokoškolskej a študentskej reprezentácie a zástupcov rôznych zväzov pôsobiacich v rámci nášho hospodárstva.

Premiér Robert Fico naposledy pre RTVS potvrdil, že Čaplovič má plnú podporu vlády aj po tom, ako predložil do parlamentu správu o stave školstva.

Opozícia pozvala na stretnutie školských odborárov, zástupcov národnostného školstva, Slovenskej komory učiteľov, cirkevných aj súkromných škôl.

„Pozvali sme odborníkov, aby sme sa poradili pri ďalších rozhodnutiach. Musíme sa rozhodnúť, či iniciovať odvolávanie ministra školstva a chceme diskutovať o tom, čo môže urobiť opozícia v parlamente pre zlepšenie situácie v školstve,“ povedal pre agentúru SITA poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.
Správa o stave školstva

Minister školstva vypracoval na žiadosť parlamentu správu o stave školstva, ktorú kabinet vzal na vedomie. Podľa nej by malo Slovensko do roku 2020 dosiahnuť stav, aby na školstvo išlo šesť percent HDP a priemerný plat učiteľa s vysokoškolským vzdelaním by mal dosiahnuť najmenej 75 percent priemerného platu ostatných vysokoškolsky vzdelaných ľudí.

Správa však nehovorí, o koľko sa má každoročne zvýšiť rozpočet školstva. Podľa pracovnej verzie sa malo školstvu každý rok pridávať 200 miliónov eur.

Nepáči sa to ani opozícii, ani školským odborárom. Zodpovednosť sa tak podľa nich presúva na ďalšiu vládu. Školskí odborári budú preto 7. mája protestovať pred parlamentom. Chcú, aby sa do správy dostal tento záväzok na každoročné zvyšovanie financií do školstva o 0,3 percenta HDP.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.