• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Sudcovia sa správajú ako nedotknuteľná kasta, obáva sa Múdry

  • 18:12 26.04.2013
  • BRATISLAVA
Sudcovia sa správajú ako nedotknuteľná kasta, obáva sa Múdry

Žaloby sudcov a prokurátorov v kauze Bonano a rozsudok súdu v kauze sudcu Trubana voči denníku SME sú priamym ohrozením médií ako zástupcov verejnosti vo vykonávaní ich základných funkcií informovania verejnosti a kontroly verejnej moci.

Myslí si to predseda Slovenského výboru medzinárodného tlačového inštitútu IPI - IPI Slovensko Pavol Múdry.

"Oba prípady útokov na médiá vyvolávajú opodstatnené obavy, že sudcovia, prokurátori a súdna moc všeobecne sa správajú ako kasta nedotknuteľných, nekritizovateľných a v konečnom dôsledku verejnosťou nekontrolovateľných," uviedol Múdry a dodal, že súdnictvo nemôže stáť nad všetkým a musí pripustiť verejnú kontrolu. Podľa Múdreho v kauze Bonano sú média obviňované za to, že odhalili a zverejnili nevhodné správanie sudcov a prokurátorov, ktoré je v priamom rozpore s ich etickým kódexom.

"V kauze sudcu Trubana nielenže súd nerešpektoval fakt, že denník SME publikoval pravdivé informácie, ktoré nikto nevyvrátil a za ktoré sa musí ospravedlniť, ale rozsudkom a nariadením zverejnenia textu na prvej strane denníka priamo zasiahol do zodpovednosti vydavateľstva a šéfredaktora za obsah nimi vydávaného média," upozornil Pavol Múdry.
IPI bude informovať Radu Európy

IPI Slovensko, ktorej je Múdry predsedom, vyzýva orgány štátu - NR SR, vládu SR i Ministerstvo spravodlivosti, ako i samotných sudcov a prokurátorov, aby pri všetkom rešpekte k nezávislosti súdnictva, vytvorili podmienky na zamedzenie takýchto praktík obmedzovania slobody slova a médií.

"IPI Slovensko o tomto stave i konkrétnych prípadoch bude informovať svoje partnerské inštitúcie v zahraničí, ako sú IPI, OBSE, Rada Európy a podobne," uvádza sa v stanovisku, ktoré má agentúra SITA k dispozícii.

Nový Čas informoval v júni 2011 o stretnutí občianskeho združenia Justičný Oskar. Právnik na penzii Tibor Péchy vtedy údajne vítal prichádzajúcich hostí s modrými slúchadlami na ušiach a nefunkčným samopalom v ruke na ulici pred barom Bonano v Rajeckých Tepliciach. Denník vtedy pripomenul, že pár mesiacov predtým Ľubomír Harman s modrými chráničmi na ušiach a samopalom v ruke zastrelil v Devínskej Novej Vsi sedem ľudí. Prvýkrát noviny písali o tejto akcii 15. júna 2011, posledný článok vyšiel vlani 9. decembra a bol o tom, že sudcovia ostanú bez trestu a nikto z oprávnených osôb nepodal návrh na ich disciplinárne stíhanie. Sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Michálik žiadal od vydavateľstva denníka Nový Čas Ringier Axel Springer Slovakia stotisíc eur ako náhradu nemajetkovej ujmy.
Denník musí tri dni uverejňovať ospravedlnenie

Vydavateľa Nového Času za články žaluje okrem Michálika napríklad námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý, ktorý pýta 200-tisíc eur, ďalej žiadajú po stotisíc eur sudcovia najvyššieho súdu Daniel Hudák, Juraj Seman a Milan Lipovský, 120-tisíc chce vysúdiť sudca z Čadce Jozef Korduliak a spomínaný právnik Péchy. Stotisíc eur pýta aj podnikateľ Šefan Comorek. Podľa žalobcov zverejnenie fotografií a články o stretnutí členov Justičného Oskara im spôsobilo ujmu.

Denník SME sa dnes musel ospravedlniť sudcovi Špecializovaného trestného súdu Michalovi Trubanovi po tom, ako o ňom napísal článok s názvom "Šéfoval súdu, strieľal zadarmo."

V článku denník uviedol že sudca Truban v roku 2008 zadarmo lovil v poľovnom revíri Čebovská Bukovina a v tejto súvislosti zakázal o sebe písať a na otázky o poľovačkách odmietol odpovedať. Denník opravu uverejnil na titulnej strane tak, ako mu to nariadil Krajský súd v Banskej Bystrici. Denník totiž v decembri 2009 uverejnil článok na titulnej strane a pokračoval na tretej strane. Denník teraz musí text s ospravedlnením zverejniť na titulnej strane tri dni po sebe.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.