• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Opozičná platforma nepodporí kandidáta SaS, nájde vlastného

  • 12:32 26.04.2013
  • BRATISLAVA
Opozičná platforma nepodporí kandidáta SaS, nájde vlastného

Ľudová platforma predloží vlastného kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a nepodporí kandidáta SaS.

V piatok to po rokovaní strán Ľudovej platformy oznámil predseda Mosta-Híd Béla Bugár na tlačovej besede.

Podľa povolebnej dohody mala kandidáta navrhnúť SaS. „Dohodli sme sa na základe počtov poslaneckých hlasov. SaS dnes nemá jedenásť poslancov, dnes má šesť. Došlo k zmene,“ povedal Bugár s tým, že strany platformy, teda KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS budú o voľbe šéfa NKÚ rokovať aj s inými opozičnými stranami, aby im vysvetlili svoje postoje.

SaS v súčasnosti podľa podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej zo Smeru-SD nemá mandát navrhnúť kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

Ako povedala v piatok pre agentúru SITA, tento post podľa povolebných dohôd patrí opozícii, ale navrhnúť kandidáta by mala iná opozičná strana ako SaS, pretože tá nie je stranou s tou silou, ako vstupovala pred rokom do parlamentu.

„Dnes SaS nemá ani poslanecký klub, pretože podmienka pre vznik a fungovanie klubu je mať v NR SR osem poslancov,“ povedala s tým, že politické pomery v parlamente sa rozpadom SaS výrazne zmenili a preto jej neprislúcha ani mandát nominovať predsedu NKÚ.

Predsedu NKÚ volili už štyrikrát

Voľba nového predsedu NKÚ sa v tomto volebnom období uskutočnila štyrikrát. Ani jeden z pokusov nedopadol úspešne, žiaden z kandidátov opozície nezískal potrebný počet hlasov na zvolenie.

Smer-SD argumentuje, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Premiér už skôr navrhol, aby každá z opozičných strán predstavila svojho kandidáta, z ktorých by si Smer-SD vybral.

Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012, keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu.Pomery v opozícii sa podľa podpredsedu KDH Pavla Abrhana výrazne zmenili a preto je potrebné o nominácii na post predsedu NKÚ najskôr diskutovať v Ľudovej platforme a potom aj so zástupcami, ktorí zostali s SaS.

Ako povedal pre agentúru SITA, zatiaľ sú predčasné úvahy, kto by mohol kandidáta navrhnúť. Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Jozefa Mikuša treba diskutovať v Ľudovej platforme aj o zmenách pomerov v opozícii. „Máme záujem, aby opozícia navrhla jedného kandidáta a bol čím skôr zvolený,“ povedal pre agentúru SITA.

Podľa Bélu Bugára platforma predstaví kandidáta do termínu vyhlásenia volieb nového šéfa NKÚ. Ľudová platforma má však podľa neho podmienku, ktorou je, aby voľba bola verejná pre hry, ktoré zažili od Smeru. „Požadujeme verejnú voľbu. Na hru mačky s myšou nepristúpime,“ zdôraznil.

Matovič vyzýva na verejné výberové konanie

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič v otvorenom liste vyzýva strany Ľudovej platformy (SDKÚ, Most-Híd, KDH), aby pristúpili na verejné výberové konanie na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). To by spoločne zorganizovali zástupcovia všetkých opozičných strán.

OĽaNO si však podľa Matoviča uvedomuje, že nutkanie podľahnúť pokušeniu nominovať politického nominanta Ľudovej platformy na post šéfa NKÚ je silné. "Napriek tomu vás touto cestou opakovane v mene hnutia OĽaNO vyzývam, aby ste nutkaniu a premiérovmu tlaku nepodľahli," píše Matovič.

V OĽaNO podľa neho v troch voľbách rešpektovali dohodu so stranou SaS a v tajnej voľbe opakovane spoločného kandidáta podporili. "Ale tadiaľto cesta k voľbe predsedu NKÚ zjavne nevedie, keďže vládna strana si zrejme aj na tento post chce vybrať jej vyhovujúceho človeka," myslí si predseda hnutia.

Je presvedčený, že len kandidát, ktorý bude vybraný vo verejnom výberovom konaní, získa legitímne právo byť dôstojným kandidátom celej opozície a strana Smer si viac nebude môcť dovoliť takého kandidáta spochybňovať. "Veríme, že tento návrh na spoločný a transparentný postup celej opozície bez emócií a zbytočného politikárčenia zvážite a naň pristúpite," ukončil Matovič.

Platforma odmieta návrh Obyčajných ľudí a nezávislých osobností, aby kandidáta na predsedu NKÚ vybrali vo výberovom konaní. „Igor Matovič vždy odkazuje. Má predstavy jemu vlastné. Náš názor je, že kandidát musí byť dostatočne zbehlý v problémoch a musí dať záruku, že bude čestne vykonávať funkciu. Výberové konanie nie je všeliekom, niektoré výberové konania dopadli veľmi zle,“ povedal Bugár.

Bez kontroly moci prehráva Slovensko

Návrh na šéfa NKÚ bude podľa predsedu KDH Jána Figeľa opozičný a nie vládny. Platforma neakceptuje mediálne odkazy Roberta Fica, ktorý ponúkal opozícii mená možných kandidátov. „Bez kontroly moci neprehráva opozícia, ale Slovensko,“ vyhlásil Figeľ s tým, že úsilím platformy je riešiť situáciu. „Ak je možné zvoliť serióznu osobu do čela NKÚ, vytvoríme pre to podmienky. Kontrola hospodárenia s každým eurom je veľmi dôležitá najmä v čase konsolidácie,“ konštatoval.

Pre SDKÚ je podľa predsedu strany Pavla Freša prioritné, aby sa téma NKÚ rýchlo uzavrela. „Pre nás je priorita verejná voľba, aby sa skončili hry, aby verejnosť rozumela, kto čo hrá,“ povedal. Platforma podľa neho nemá záujem na rozbrojoch v opozícii. „Navrhneme a budeme presadzovať riešenia, ktoré stredo-pravú scénu posilnia. Hra s NKÚ je o tom, aby tam bol smerácky kandidát. Každý, kto nechce podvádzať, sa na verejnej voľbe zúčastní. Všetko urobíme pre to, aby NKÚ rozhodoval v prospech ľudí,“ dodal.

Premiér Robert Fico po voľbách prisľúbil post predsedu NKÚ opozícii. Podľa dohody opozície z minulého roku právo nominovať kandidáta na šéfa NKÚ mala SaS. Republiková rada SaS v pondelok schválila ďalšieho kandidáta na tento post.

Liberálom sa však 16. apríla rozpadol poslanecký klub, keď ho opustili piati členovia skupiny Jozefa Kollára. Z 11 poslancov tak v klube SaS zostali šiesti. Liberáli zatiaľ opakovane neuspeli so svojimi kandidátmi, parlament v tajných voľbách nezvolil Kamila Krnáča a neskôr ani Vladimíra Klimeša.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.