• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

Astmatik dokáže všetko, ak sa poctivo lieči, tvrdia lekári

  • 14:46 25.04.2013
  • BRATISLAVA
Astmatik dokáže všetko, ak sa poctivo lieči, tvrdia lekári

Astma je síce nevyliečiteľné, ale zároveň liečiteľné ochorenie, zhodli sa lekári i pacienti na dnešnej tlačovej konferencii.

Celosvetovo ním trpí 300 miliónov ľudí a napriek všetkým pokrokom v diagnostike a terapii naň ročne zomiera 250-tisíc pacientov. Na Slovensku v roku 2011 v ambulanciách pneumológov a ftizeológov dispenzarizovali 100 768 pacientov, pričom v tom roku diagnostikovali 23 807 nových pacientov.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií v ambulanciách klinických alergológov a imunológov evidovali 283 114 astmatikov.

Pacient trpiaci astmou by mal zájsť k pľúcnemu lekárovi a alergológovi. Musí si však uvedomiť, že jeho choroba sa nedá vyliečiť a vyžaduje si kontinuálnu liečbu aj v bezpríznakovom období. Práve vtedy pacienti často prestanú užívať lieky, no astma sa skôr či neskôr opäť začne prejavovať.

Chorobu treba prijať

S touto chorobou pritom možno žiť plnohodnotne a dokonca sa venovať napríklad i vrcholovému športovaniu, kľúčový je však prístup pacienta.

"Astmatik sa musí naučiť so svojou chorobou žiť, prijať ju s pokorou," vyjadril sa primár oddelenia klinickej imunológie a alergológie OUSA v Bratislave Martin Hrubiško. Podľa neho toto ochorenie neskracuje život a rozhodne sa netreba obávať liečby v podobe inhalačných kortikosteroidov, o ktorých si niektorí pacienti myslia, že sú nebezpečné.

Napriek moderným liekom väčšina astmatikov nemá svoj problém pod kontrolou, a to napriek tomu, že neliečená astma môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám a niekedy dokonca spôsobiť i smrť. Ide najmä o tých pacientov, ktorí nespolupracujú s lekárom a nedodržujú režim liečby. Ak má však astmatik dostatok informácií, spolupracuje s lekárom a kontroluje svoje ochorenie, môže viesť normálny život, pri ktorom často svoje ochorenie ani nevníma.

"Pri slove astma dostane väčšina ľudí strach a zľakne sa. Ja ako lekár mám skúsenosť, že ľudia toto ochorenie vnímajú takmer ako diagnózu rakoviny. Astmy sa treba báť vtedy, ak sa nelieči. Je to veľmi pestré ochorenie. Pod týmto názvom sa skrýva minimálne viacero foriem: ľahká, občasná a až život ohrozujúca. Až by som povedal, že môžeme hovoriť o chorobe s viacerými tvárami. Záludnosť astmy sa dá prirovnať k žene - nikdy jej dobre nerozumiete. Na pohľad ľahká astma sa môže stať ťažko liečiteľná, vyskúšam niekoľko spôsobov liečby bez väčšieho efektu. A naopak, príde ťažko chorý pacient, ktorý ale veľmi dobre reaguje na liečbu a onedlho je v poriadku," uviedol Hrubiško.

Plávanie áno, futbal skôr nie

Najvhodnejšími športmi pre astmatikov sú tie v uzavretých priestoroch, ako plávanie na plavárni alebo hokej na štadióne, keďže 80 percent detských astmatikov má astmu na alergickom podklade a v týchto priestoroch ovzdušie neobsahuje alergény.

Menej vhodnými sú športy hrané v prašnom prostredí, napríklad futbal. Dobre liečený astmatik sa však neskôr môže venovať aj iným športom. Pred každou takouto aktivitou by sa najprv mal dobre rozcvičiť a postupne pripraviť svoje pľúca na zvýšenú záťaž.

Združenie astmatikov Slovenskej republiky (ZASR) každoročne organizuje aktivity spojené so spirometrickými meraniami na zvýšenie povedomia o astme.

Medzi najvýznamnejšie aktivity sa radí meranie pľúcnych funkcií v NR SR, meranie pľúcnych funkcií v obchodných centrách v Bratislave, astmaerobic, celoslovenské plávanie astmatikov s bezplatným vyšetrením pľúcnych funkcií, sadenie lipiek v mestách, ktoré sa zapojili do plávania, na Deň detí a Vianoce plávanie detí zo ZŠ v Bratislave, prednášky v ZŠ a MŠ na tému astma, protifajčiarske prednášky a vydávanie časopisu Alergia, astma a my.

"Popri medikamentóznej liečbe je veľmi dôležitá edukácia pacientov. ZASR dlhé roky napĺňalo túto dôležitú časť starostlivosti. Priateľská komunikácia o chorobe, liekoch, správnej inhalačnej technike je veľmi dôležitá a úspešná v komunite, kde nie ste časovo obmedzovaný ako v preplnenej ambulancii,“ povedala lekárka Klára Kossárová, ktorá je výkonnou riaditeľkou Združenia astmatikov Slovenskej republiky.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.