• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
14°Bratislava

Úseky diaľnice D3 majú byť dokončené do konca roka 2019

  • 14:15 25.04.2013
  • BRATISLAVA
Úseky diaľnice D3 majú byť dokončené do konca roka 2019

Výstavba diaľničného ťahu zo Žiliny na Čadcu a ďalej do Żywieca a Bielsko Białej v Poľsku bude podľa rezortu dopravy napredovať rýchlejšie vďaka lepšej spolupráci Slovenska a Poľska. Úsek zo Žiliny cez Kysuce až do Poľska by mal byť hotový do konca roka 2019.

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek vo štvrtok podpísal s poľským ministrom dopravy Slawomirom Nowakom deklaráciu o vzájomnej spolupráci pri výstavbe tohto diaľničného ťahu.

"Vďaka lepšej cezhraničnej spolupráci pri príprave a výstavbe diaľnice D3 a jej pokračovania v Poľsku sa nám podarí zlepšiť život ľudí v celom regióne," povedal na rokovaní v poľskej Wieliczke Počiatek.

Počas spoločného rokovania ministrov prítomní potvrdili, že diaľničný ťah Žilina - Čadca - Żywiec - Bielsko Biała bude jednou z priorít pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest.

Na rokovaní, ktoré sa uskutočnilo v rámci stretnutia ministrov dopravy krajín Visegrádskej štvorky (V4) a ďalších siedmich krajín (Rumunska, Litvy, Lotyšska, Estónska, Bulharska, Slovinska a Chorvátska), sa poľský minister dopravy informoval aj o tom, v akom stave je výstavba úseku D3 Svrčinovec - Skalité.

Kompletné prepojenie do konca roka 2019

"Ministri rokovali aj o styčnom bode slovenskej a poľskej vetvy tejto diaľnice. Z hľadiska budúcej spolupráce boli kľúčové debaty o projektoch, ktoré si v nasledujúcich rokoch vyžiadajú užšiu kooperáciu, ako aj analýzu rizík pri týchto projektoch," uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Plánovaná diaľnica D3 zo Žiliny cez Kysuce k spoločnej hranici je najviac pripraveným a zároveň aj prioritným cestným prepojením Slovenska s Poľskom. Kompletné spojenie oboch krajín po tejto diaľnici by podľa ministerstva dopravy malo byť hotové do konca roku 2019.

Plánujú rozostavať všetky úseky

"V najbližších troch rokoch plánujeme rozostavať všetky úseky na tejto diaľnici, momentálne sú vyhlásené súťaže na dva úseky. Kritický úsek Svrčinovec - Skalité, kde súčasná cesta nie je uspôsobená na kamióny, by mali vodiči využívať už v roku 2016," povedal Počiatek počas stretnutia s poľským kolegom Nowakom ešte 27. marca v Poprade.

Obaja ministri sa tam stretli v rámci spoločného výjazdového rokovania slovenskej a poľskej vlády. Výstavba diaľnice pokračuje aj na poľskej strane hranice. Spojenie s rýchlostnou cestou S69 by malo byť hotové do konca tohto roka. Úsek Żywiec - Zwardoň, ktorý je financovaný z eurofondov, bude hotový koncom tohto roku.

Na fotografii rozostavaný úsek D3 v obci Skalité

Zdroj: WEBNOVINY, Info.sk, Foto: SH
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

DNES - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

DNES - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.

Erik Tomáš: Schválením zákona o dotáciách nehrozí zánik bezpečným ženským domovom

Erik Tomáš: Schválením zákona o dotáciách nehrozí zánik bezpečným ženským domovom

DNES - 15:15Ekonomické

Novoschválený zákon o dotáciách z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR podporil finančným príspevkom bezpečné ženské domovy, ktorým hrozil do konca roka zánik.

Premiér: Vláda plánuje mobilizáciu finančných zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii

Premiér: Vláda plánuje mobilizáciu finančných zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii

DNES - 13:41Ekonomické

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii.