• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Prezidentskí kandidáti rozpútali debatu o homosexuáloch

  • 10:03 25.04.2013
  • BRATISLAVA
Prezidentskí kandidáti rozpútali debatu o homosexuáloch

Ak by sa poslanec Radoslav Procházka stal hlavou štátu, nemal by problém podpísať sa pod zákon o registrovaných partnerstvách.

Bývalý premiér Ján Čarnogurský by naopak takýto zákon považoval za zlý a parlamentu by ho vrátil.

Podnikateľ a zakladateľ charitatívnej organizácie Dobrý anjel Andrej Kiska je proti adopciám detí pármi rovnakého pohlavia, neprekážalo by mu však, aby ľudia z takýchto párov po sebe mohli dediť či dostávať zdravotnú dokumentáciu o svojom partnerovi.

Aj takéto odpovede vyplynuli z prvej diskusie troch známych kandidátov na prezidenta, ktorá sa konala v stredu v rámci týždňového festivalu Bratislavské Hanusove Dni v Univerzitnom pastoračnom centre v Bratislave.
Kristus hlásal paradox

"Viem, že som teraz v konzervatívnom priestore, ale na začiatku verejnej služby som si povedal, že sa stratím, ak budem prispôsobovať svoje presvedčenie nejakým momentálnym očakávaniam," uviedol niekdajší člen KDH Procházka.

Kristus podľa neho kázal radikálnu lásku, empatiu, milosrdenstvo aj súcit. "A hlavne kázal paradox," zdôraznil poslanec.

Paradoxné sú podľa neho podobenstvá ako aj totálne víťazstvo Krista cez jeho prehru. "Jeden paradox chcem povedať aj ja," dodal. Poslanec si na jednej strane myslí, že manželstvo je zväzkom muža a ženy, ktorý sa ukázal ako najživotaschopnejší spôsob sebazáchovy.

"Zároveň si myslím, že ani manželstvo ani rodinu nijako neohrozuje, keď dvaja ľudia žijúci v trvalom zväzku chcú od štátu nejaký papier, certifikát, ktorý im potvrdí spoločnú domácnosť, umožní im po sebe dediť, uplatňovať daňové úľavy a poskytovať zdravotnú dokumentáciu" poznamenal.
Ján Čarnogurský zákon považuje za zlý

Manželstvo podľa Procházku ohrozuje viac alkoholizmus, týranie detí, gamblérstvo či hrubosť vo vzťahoch. "Štát by mal vychádzať ľudom v ústrety všade tam, kde ich nároky nezasahujú do slobody iných," ukončil.

Ján Čarnogurský zákon o registrovaných partnerstvách považuje za zlý. Zákon dnes podľa neho nikomu nezakazuje žiť v spoločnej domácnosti, a teda nezakazuje ani homosexuálne partnerstvá.

Je dokonca podľa jeho slov možné získať z miestneho úradu potvrdenie o tom, že niekto žije s osobou rovnakého pohlavia v spoločnej domácnosti. "Na základe toho možno aj dediť," povedal. Čarnogurský okrem toho zdôraznil, že podľa prieskumov je u homosexuálov niekoľkonásobne vyššia rozvodovosť ako u heterosexuálov.
Zakladateľ Dobrého Anjela s adopciou nesúhlasí

Andrej Kiska je predovšetkým proti adopciám detí homosexuálnymi pármi. "Povedal by som zásadné nie," konštatoval. "Rodina a výchova detí, to bolo vždy muž a žena, bol by som proti takémuto riešeniu," doplnil.

Na druhej strane 99 percent homosexuálov vidí podľa neho zásadný problém napríklad v tom, že im v nemocniciach nechcú poskytnúť informácie o zdravotnom stave ich partnera. "Toto chcú zmeniť," dodal s tým, že v tomto snahy homosexuálov podporuje. Zákon by najskôr musel vidieť, až potom by vedel posúdiť, či by ho podpísal alebo nie.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

DNES - 13:08Domáce

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.

Vodič narazil do stromu, v dychu mu namerali viac ako 3 promile

Vodič narazil do stromu, v dychu mu namerali viac ako 3 promile

DNES - 12:35Domáce

Vodiča so zraneniami záchranári previezli do nemocnice.

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

DNES - 12:34Domáce

Fico sa podľa Remišovej snaží dostať k veciam, na ktoré nemá žiadny právny nárok.

Tragédia v Šali: Po vražde zadržali 27-ročného mladíka

Tragédia v Šali: Po vražde zadržali 27-ročného mladíka

DNES - 10:58Domáce

Páchateľa na mieste zadržali, fyzickému konfliktu mala predchádzať hádka.