Kuchyňa starých materí rozvonia skanzen vo Vychylovke

Bežná strava sa na Kysuciach v minulosti pripravovala takmer výhradne z toho, čo si ľudia dopestovali a dochovali.
Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke bude v nedeľu 10. mája patriť podujatiu s príznačným názvom Kuchyňa starých materí – Z každého rožka troška. Návštevníci budú môcť ochutnať tradičné ľudové pokrmy čerstvo pripravené priamo na dobových pieckach v skanzene.
Etnografka Kysuckého múzea Helena Kotvasová priblížila, že bežná strava sa na Kysuciach v minulosti pripravovala takmer výhradne z toho, čo si ľudia dopestovali a dochovali. „Samozrejme, od nepamäti sa tešil veľkej úcte a patril k hlavným pokrmom Kysučanov chlieb,“ konštatovala.
„Druhým kysuckým chlebom boli zemiaky, slúžili ako príloha k mäsu, mlieku, jedávali sa s kapustou. Veľakrát sa stalo, že ľudia nakopali sotva toľko zemiakov, koľko zasadili, preto gazdinky museli s nimi vedieť veľmi šetriť a dokázali bravúrne spracovať aj všetky skrojky z jarnej sadby,“ pokračovala Kotvasová.
„Aby nič nevyšlo nazmar, piekli zemiakové placky, varili halušky alebo zemiaky len tak nakrájali na tenké plátky a nechali ich piecť na okraji pece. Na jeseň sa vykopané zemiaky piekli často priamo na poli a zapíjali sa kyslým alebo múteným mliekom s kúskami masla,“ dodala etnografka Kysuckého múzea.

Ján Budaj verí, že sa trestné konanie ukáže ako nedôvodné
Exminister životného prostredia Ján Budaj, ktorý čelí obvineniu pre pokračujúci zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, deklaruje, že čestne hájil verejný záujem.

Z trhu sťahujú cestoviny
ŠVPS SR upozorňuje na nevyhovujúce cestoviny na slovenskom trhu.

SHMÚ vydal výstrahy, platia pre celú krajinu
Meteorológovia varujú pred nepriaznivým počasím.

Z trhu sťahujú silikónovú pomôcku do kuchyne
V pomôcke sa podľa hygienikov zistilo nadlimitné množstvo prchavých látok.

Opoziční politici reagovali na list od Fica
Nenávisť šíri podľa Gröhlinga a Remišovej premiér.