• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Premiér Fico je lídrom v dôvere aj v nedôvere politikom

  • 5:24 21.04.2013
  • BRATISLAVA
Premiér Fico je lídrom v dôvere aj v nedôvere politikom

Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico je najviac dôveryhodným a zároveň najmenej dôveryhodným slovenským politikom, vyplýva to z prieskumu agentúry Polis pre televíziu TA3.

Agentúra Polis Slovakia sa na dôveru politikom pýtala v telefonickom prieskume, ktorý urobila od 12. do 17. apríla na vzorke 1 002 respondentov starších ako 18 rokov v celej SR.

Medzi troch slovenských politikom, ktorým respondenti najviac dôverujú podľa výsledkov prieskumu, patria: premiér Robert Fico (31,5%), minister vnútra Robert Kaliňák zo Smer-u (13%) a predseda strany Most-Híd Béla Bugár (11,1%). V prvej trojici slovenských politikov s najmenšou dôverou sú: premiér Robert Fico (28,3%), bývalý predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda (25,1%) a predseda SaS Richard Sulík (17,8%).
Procházka je neopozeraný

Agentúra Polis Slovakia sa v prieskume pre TA3 tiež pýtala na nových a neopozeraných politikov. Na otázku: "Povedzte mi mená politikov, ktorých vnímate ako nových, neopozeraných." 39,3% nevedelo odpovedať a 21% odpovedalo žiadneho. Z konkrétnych mien 18,3% respondentov uviedlo bývalého člena KDH Radoslava Procházku, 11,4% predsedu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igora Matoviča a 9,3% Jozefa Kollára, ktorý je od 16. apríla bývalým členom SaS.

Ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka vníma ako nového a neopozeraného politika 6,8% opýtaných, Janu Žitňanskú zo strany Daniela Lipšica Nová väčšina spomenulo 5,7% a predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša 3,1% respondentov. Iných uviedlo šesť percent. Respondenti mali možnosť viacerých odpovedí, preto je percentuálny súčet vyšší ako 100.

Respondenti sa vyjadrili tiež na otázku - "Ktorá pravicová strana má podľa Vás najlepšie predpoklady na to, aby bola lídrom pravice?". Spolu 18,4% uviedlo ako lídra pravice KDH, hneď za ním nasledovalo SDKÚ-DS (17,2%) a tretia v poradí skončila strana Most-Híd (7,6%). Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti označilo za lídra pravice 4,8%, stranu Daniela Lipšica - Nová väčšina (NOVA) 4,7% a stranu Slobodu a Solidarita 2,2%. Inú stranu alebo hnutie si vybralo 3,3% opýtaných. Nevedelo, alebo nechcelo odpovedať 38,2% a ani jednu stranu uviedlo 25,8%. Respondenti mali aj v tomto prípade možnosť viacerých odpovedí, preto je percentuálny súčet vyšší ako 100.
Smer-u v riešení ekonomických problémoch neveria

Prieskum sledoval aj názory na to, kto dokáže riešiť ekonomické problémy krajiny - či vládny Smer, alebo opozícia. Na otázku: "Nakoľko dôverujete SMER-u, že dokáže riešiť ekonomické problémy krajiny?" odpovedalo, že dôveruje 42,6% opýtaných, z nich 13,2% tomu rozhodne dôveruje a 29,4% skôr dôveruje ako nedôveruje. Väčšiu skupinu tvorili tí, čo schopnostiam Smer-u riešiť ekonomické problémy krajiny nedôverujú (49,3%), z ktorých tomu rozhodne nedôveruje 27,7% a skôr nedôveruje ako dôveruje 21,6%. Na otázku nevedelo odpovedať 8,1%.

Na otázku: "Ktorá opozičná, alebo mimovládna, strana by podľa Vás najlepšie vedela riešiť ekonomické problémy?" respondenti najčastejšie uvádzali z konkrétnych politických subjektov SDKÚ-DS (20,2%) a KDH (17,3%), ďalej aj SaS (9,2%) a Most-Híd (9,0%). Ekonomické problémy krajiny by podľa výsledkov prieskumu vedelo najlepšie riešiť hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti podľa 2,3% opýtaných a rovnaké percento spomenulo aj stranu NOVA. Spolu 5,7% uviedlo inú stranu alebo hnutie, 22,3% ani jednu a 32,9% nevedelo, či nechcelo odpovedať. Respondenti mali pri tejto otázke možnosť viacerých odpovedí, preto je percentuálny súčet vyšší ako 100.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.