• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Slováci boli po víťazstve Smeru vo voľbách pesimistickí

  • 9:25 20.04.2013
  • BRATISLAVA
Slováci boli po víťazstve Smeru vo voľbách pesimistickí

Presvedčivé víťazstvo Smeru-SD v minuloročných parlamentných voľbách ľuďom náladu nevylepšilo.

Nálada v spoločnosti sa tri mesiace po vlaňajších voľbách vyznačovala najvyššou mierou pesimizmu, akú namerali sociologické výskumy po všetkých parlamentných voľbách od roku 1998.

Na otázku, či sa spoločnosť uberá správnym alebo nesprávnym smerom, odpovedalo kladne 36 percent a záporne až 57 percent respondentov. Tvrdí to nová publikácia Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) s názvom Slovenské voľby '12.

"Prevažujúci povolebný pesimizmus bol o to paradoxnejší, že Smer-SD zaznamenal masívne volebné víťazstvo, a teda mal za sebou značnú časť populácie. V prevažujúcom pesimizme sa odráža presvedčenie väčšiny obyvateľov, že kapacita striedajúcich sa politických reprezentácií zabezpečiť napredovanie spoločnosti je obmedzená," konštatujú v publikácii sociológovia Zora Bútorová, Oľga Gyárfášová a Martin Slosiarik.

Za posledné roky sa vo verejnosti podľa nich upevnilo aj vedomie, že širšia kríza (aj v rámci EÚ) pôsobí a pretrváva, že ani vo vyspelejšom svete nie sú k dispozícii hotové recepty. Povolebná atmosféra podľa sociológov ostro kontrastovala s prevažujúcim optimizmom po voľbách v roku 2006. Naopak, nálada pripomínala skôr začiatok funkčného obdobia vlády Ivety Radičovej v roku 2010.

Vo všetkých skúmaných oblastiach totiž prevládala zmes skeptických až pesimistických predstáv o ďalšom pravdepodobnom vývoji – teda predstáv, že sa nič nezmení, alebo sa situácia ešte zhorší. "Najviac pesimistických očakávaní sa spájalo s vývojom zadlženia štátu, situácie v zdravotníctve, stavu nezamestnanosti, korupcie a klientelizmu," hovoria odborníci.

Rozpačité boli podľa sociológov názory verejnosti na prvé kroky vlády Roberta Fica. Takmer tri mesiace po voľbách 47 percent respondentov nevedelo uviesť nijaký konkrétny dobrý krok súčasnej vlády. Ďalších 12 percent existenciu takého kroku jednoducho popieralo. Konkrétny pozitívny krok uviedlo 41 percent respondentov. Najčastejšie oceňovali pripravované sociálno-ekonomické opatrenia, v ktorých videli výraz sociálneho cítenia vlády. Nemalá časť voličov vládnej strany však vyzdvihovala aj zostavenie jednofarebnej vlády, od ktorej si sľubovali ľahšie presadzovanie zámerov, viac politickej stability a pokoja.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.