• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Európsku politickú úroveň má podľa Slovákov Smer-SD a Fico

  • 21:44 19.04.2013
  • BRATISLAVA
Európsku politickú úroveň má podľa Slovákov Smer-SD a Fico

Ako štandardnú európsku politickú stranu vníma najviac Slovákov stranu Smer-SD.

Predstave Slovákov o štandardnom európskom politikovi najviac zodpovedá predseda vlády SR Robert Fico.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Polis pre televíziu TA3, podľa ktorého 40,5 percenta slovenských voličov vníma ako štandardnú politickú stranu na európskej úrovni Smer-SD.

Na druhej pozícii sa umiestnilo KDH s 19,5 percenta a hranicu desiatich percent prekročila aj SDKÚ-DS so 14,7 percenta. Podľa 8,7 percenta opýtaných je štandardnou európskou politickou stranou Most-Híd a podľa šiestich percent SaS. Ani jednu zo slovenských politických strán za štandardnú európsku nepovažuje 19,2 percenta respondentov a 18,6 percenta na otázku nevedelo odpovedať. Pod päťpercentnou hranicou sa umiestnili strany Nová väčšina Daniela Lipšica, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a

Na otázku, ktorý zo slovenských politikov sa najviac približuje predstave alebo vnímaniu štandardného európskeho politika zo strany voličov odpovedalo 29,1 percenta Robert Fico, 18,1 percenta opýtaných označilo ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a pelotón nad desaťpercentnou hranicou uzatvára Béla Bugár s 15,3 %. Tesne pod hranicou skončil minister vnútra Robert Kaliňák s 9,1 percenta. Trojpercentnú hranicu prekonala expremiérka Iveta Radičová, Ján Figeľ, Pavol Frešo, Radoslav Procházka a Daniel Lipšic. Za politika európskeho formátu nepovažuje žiadneho zo slovenských 19,5 percenta voličov a 14,4 percenta na otázku nevedelo odpovedať.

Agentúra Polis v prieskume zisťovala aj názor Slovákov na budúci postup pravice. Na otázku či by mali vznikať nové strany, ktoré nahradia súčasné, alebo by sa mali súčasné pravicové strany konsolidovať, odpovedalo 16,8 percenta opýtaných, že by mali vzniknúť nové strany. Takmer 60 percent respondentov odpovedalo, že je za konsolidáciu existujúcich strán a iba 5,4 percenta voličov si myslí, že by mali vznikať nové strany a zároveň by sa mali aj konsolidovať existujúce. Na otázku nevedelo odpovedať 11,2 percenta opýtaných a 6,9 percenta odpovedajúcich sa vyjadrilo, že je im to jedno.

 Ktoré politické strany na Slovensku vnímate ako štandardné európske politické strany ?  Smer-SD 40,5 KDH 19,5SDKÚ-DS 14,7Most-Híd 8,7Sloboda a Solidarita6,0 Nová väčšina Daniela Lipšica3,9 Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti3,7 SNS1,2Iná strana alebo hnutie 2,7Ani jednu 19,2 Neviem odpovedať 18,6 * Dopočet % v tabuľke je vyšší ako 100, keďže respondenti mali možnosť viacerých odpovedíKtorý zo slovenských politikov sa najviac približuje Vašek predstave, alebo Vášmu vnímaniu štandardného európskeho politika ?Fico Robertpremiér29,1Lajčák Miroslavminister zahraničných vecí18,1Bugár BélaMost-Híd, predseda15,3Kaliňák RobertSmer-SD, minister vnútra9,1Radičová Ivetaexpremiérka3,9Figeľ JánKDH, predseda3,6Frešo Pavolpredseda SDKÚ-DS3,6Procházka Radoslavbývalý člen KDH3,0Lipšic DanielNová väčšina Daniela Lipšica3,0Sulík RichardSaS, predseda2,7Matovič IgorObyčajní ľudia, predseda 2,4Žitňanská LuciaSDKÚ-DS1,8Hrušovský PavolKDH1,5Kollár JozefSaS (v čase konania prieskumu )1,5Mikloš IvanSDKÚ-DS1,2Iní 8,3Ani jeden 19,5Neviem 14,4* Dopočet % v tabuľke je vyšší ako 100, keďže respondenti mali možnosť viacerých odpovedíAko by mala postupovať pravica v najbližšej budúcnosti - mali by vznikať nové strany, ktoré nahradia súčasné, alebo by sa mali súčasné pravicové strany konsolidovať ?Rozhodne som za vznik nových strán. 4,5Skôr som za vznik nových strán.12,3Som za vznik nových strán.16,8Skôr som za konsolidáciu existujúcich pravicových strán.18,9Rozhodne som za konsolidáciu existujúcich pravicových strán.40,8Som za konsolidáciu existujúcich strán.59,7Mali by vznikať nové, zároveň by sa mali konsolidovať existujúce.5,4Je mi to jedno.6,9Neviem.11,2
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.