• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Obrazom: Fiktívni teroristi obsadili školu v Kolárove

  • 22:05 17.04.2013
Obrazom: Fiktívni teroristi obsadili školu v Kolárove

Zásah špeciálnych jednotiek počas cvičenia na strednej škole v Kolárove.Foto: SITA/Martin HavranOdporúčame:

Fiktívne teroristické útoky preveria pripravenosť krajín KOLÁROVO 17. apríla (WEBNOVINY) – Pripravenosť Slovenska na zvládnutie útoku teroristov v stredu preverilo cvičenie, na ktorom sa podieľali zásahové jednotky troch ďalších štátov.

Podľa vopred pripraveného scenára teroristi obsadili strednú odbornú školu v Kolárove v okrese Komárno a žiadali splnenie požiadaviek. Ako rukojemníkov držali 335 študentov a pedagógov.

Námetom scenára bol teroristický útok na školu v ruskom meste Beslan z roku 2004.

Najväčšie cvičenie európskych protiteroristických jednotiek s názvom Atlas Common Challenge 2013 dopadlo podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka veľmi dobre. „Sme pripravení reagovať na takéto ohrozenia,“ skonštatoval.

Slovensko by podľa neho vedelo z pohľadu bezpečnosti zabezpečiť aj olympiádu. Pripomenul, že naša krajina už bez problémov zorganizovala napríklad summit Bush – Putin alebo summit NATO. „Vždy bola slovenská organizácia vyznamenaná ako jedna z najlepších,“ povedal.

Obrazom: Teroristickým útokom v škole testovali našu pripravenosť


Oficiálne vyhodnotenie dnešného cvičenia bude do mesiaca. Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar je s cvičením spokojný. „Myslím si, že sme pripravení primerane, odborne a na takej úrovni, ako mnohé iné zahraničné elitné jednotky,“ zhodnotil.

Na zásahu sa zúčastnilo približne sto príslušníkov policajného zboru. Útvaru osobitného určenia LYNX Commando asistovali zásahové jednotky z Maďarska, Slovinska a Rumunska a tiež vojaci zo Žiliny. LYNX Commando je na Slovensku jediným elitným policajným zásahovým útvarom s celoštátnou pôsobnosťou. „Naši ľudia patria k absolútnej európskej špičke, najmä naši pyrotechnici, mnohé krajiny sa na nás obracajú, aby sme im posúvali know-how,“ povedal veliteľ útvaru Štefan Hamran.

Cvičenie sa začalo pred 12:00 a trvalo do 15:00. Niekoľkým študentom prišlo zle, zo školy ich museli vyviesť. „Nebol to príjemný pocit. Museli sme mať hlavu stále dole, to bolo najhoršie, popri tom sme počúvali výkriky na nás, dosť drsné,“ povedal pedagóg László Nagy.

Atlas je názov pre medzinárodnú sieť združujúcu policajné jednotky špecializované na boj proti terorizmu z 36 štátov, prevažne členských krajín Európskej únie. Základným cieľom cvičenia bolo overiť a zlepšiť spoluprácu medzi osobitnými zásahovými jednotkami zoskupenia Atlas v krízových situáciách, ktorých rozsah by si vyžadoval využitie pomoci iného členského štátu. „Naraz simultánne v deviatich krajinách prebieha cvičenie rovnakého typu, ibaže s iným scenárom. My sme mali školu, niekde majú vlak, loď, nemocnicu, jadrovú elektráreň,“ povedal Kaliňák.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.