• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Pápež vyzval Boston, aby bojoval dobrom, Putin ponúka pomoc

  • 15:12 16.04.2013
Pápež vyzval Boston, aby bojoval dobrom, Putin ponúka pomoc

Odporúčame:

V cieli Bostonského maratónu vybuchli bomby, hlásia obete

Na tragickom maratóne bola aj Chárova manželka s dcérou

Na maratóne hrôzy v Bostone boli aj Slováci

Videá pred a po výbuchu: Maratónec si chcel natočiť cieľ, zachytil explóziu

Polícia vypočula prvého podozrivého z útokov na maratóne

Obrazom: Chaos a krv v uliciach Bostonu po explóziách

Športovci sú zdrvení, uctili si obete Bostonského maratónu VATIKÁN 16. apríla (WEBNOVINY) - Pondelkové bombové útoky na maratóne v americkom Bostone sú "nezmyselnou tragédiou," uvádza sa v utorkovom stanovisku pápeža Františka.

Hlava katolíckej cirkvi zároveň Bostončanov vyzvala, aby "proti tomuto zlu bojovali dobrom".

"Svätý otec sa modlí, aby sa všetci obyvatelia Bostonu zjednotili a nedali sa poraziť diablom, ale bojovali proti zlu dobrom," uviedol Vatikán vo svojom tlačovom komuniké.

Výbuch dvoch bômb nastražených tesne pred cieľom maratónu v Bostone zabil najmenej troch ľudí, zranených je však najmenej 140 ďalších, pričom niekoľkí sú stále v ohrození života. Boston je domovom veľkej katolíckej komunity, ktorej príslušníci sú zväčša potomkami talianskych a poľských imigrantov, ktorí tam prišli v 19. a 20. storočí. Miestna arcidiecéza eviduje približne 1,8 milióna pokrstených katolíkov, čo ju radí na štvrté miesto v rámci celých Spojených štátov.

Ruský prezident Vladimir Putin ponúkol Američanom pomoc svojej krajiny pri vyšetrovaní pondelňajších bombových útokov v Bostone. Urobil tak v rámci sústrastného vyhlásenia zverejneného v utorok na internetovej stránke Kremľa. Putin v ňom vyjadruje potrebu zjednotenia medzinárodného spoločenstva v boji proti terorizmu a dodáva, že Rusko "bude pripravené poskytnúť pomoc" americkým orgánom vyšetrujúcim útoky. Ústretové gesto nasledovalo iba deň po tom, ako poradca prezidenta USA Baracka Obamu pre národnú bezpečnosť Tom Donilon odovzdal Putinovi list od jeho amerického náprotivka v snahe zlepšiť upadajúce vzťahy medzi veľmocami.

Na útoky proti účastníkom Bostonského maratónu v utorok reagoval aj ruský minister športu Vitalij Mutko, ktorý ich označil za varovanie pre Rusko pripravujúce sa na zimné olympijské hry v roku 2014 ako aj na ďalšie masové športové podujatia. Podľa jeho slov, ktoré citovala tlačová agentúra RIA Novosti, majú Rusi "veľké starosti" o bezpečnosť návštevníkov a budú jej venovať "osobitnú pozornosť".

Dejiskom olympijských hier bude čiernomorské stredisko Soči nachádzajúce sa v blízkosti nepokojného severokaukazského regiónu, kde Rusko po rozpade Sovietskeho zväzu viedlo dve vojny, a kde naďalej pretrváva extrémistické násilie.

Obrazom: Tragédia na maratóne v Bostone
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

VČERA - 21:33Zahraničné

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

VČERA - 19:23Zahraničné

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť.

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

VČERA - 18:54Zahraničné

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 podporuje súčasného podpredsedu exekutívy EÚ Maroša Šefčoviča.

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

VČERA - 17:15Zahraničné

Kremeľ odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

VČERA - 15:26Zahraničné

Hlavnú cenu medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo získal vo štvrtok fotograf agentúry Reuters Muhammad Sálim za svoju fotografiu Palestínčanky zvierajúcej telo svojej päťročnej netere v Pásme Gazy.