• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Operačný program Doprava zazmluvnil už 150 mil. eur

  • 14:59 16.04.2013
  • BRATISLAVA
Operačný program Doprava zazmluvnil už 150 mil. eur

Zazmluvnenie financií na projekty v Operačnom programe Doprava (OPD) dynamicky rastie. V druhom aprílovom týždni sa kontrahácia OPD zvýšila o 150 miliónov eur. Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek rozhodol o poskytnutí nenávratného finančného príspevku z fondov EÚ na štyri projekty. Najväčším z nich je projekt modernizácie železničnej trate Beluša−Púchov za vyše 99 mil. eur.

„Nasadili sme rýchle tempo a v ňom budeme pokračovať. V priebehu tohto roka by sme mohli rozostavať 85km diaľnic a rýchlostných ciest financovaných z eurofondov. Ak sa nebudú prebiehajúce tendre nezmyselne naťahovať, na jeseň budeme mať zazmluvnené všetky peniaze určené na veľké cestné projekty,“ vyhlásil minister J. Počiatek. Ako pripomenul, eurofondy sú najvýhodnejším zdrojom financovania výstavby a modernizácie železníc, diaľnic a ciest. Únia nám pri dopravných projektoch prepláca až 85 percent oprávnených nákladov.

Od začiatku apríla boli v OPD zazmluvnené tieto projekty:
- Prioritná os 1: Modernizácia železničnej trate Nové Mesto nad Váhom – Púchov, úsek Beluša – Púchov (suma 99 198 452,20 eur)
- Prioritná os 5: R2 Žiar nad Hronom – obchvat, ½ profil (29 972 528,55 eur)
- Prioritná os 2: R3 Horná Štubňa – obchvat, ½ profil(suma 17 508 112,50 eur)
- Prioritná os 2:Príprava projektovej dokumentácie D3 Kysucké Nové Mesto - Oščadnica - Čadca, Bukov, druhý profil - Svrčinovec (suma 5 459 915,31 eur)

Kontrahácia v OPD sa zazmluvnením týchto projektov zvýšila o štyri percentá a v súčasnosti je na takmer 65 percentách. Celková zazmluvnená suma je 2 461 165 929,31 eur.

Sumy uvedené v tlačovej správe sú sumárom zdrojov z EÚ a zo štátneho rozpočtu.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Operačný program Doprava (OPD) predstavuje programový dokument Slovenskej republiky pre čerpanie pomoci z fondov Európskej únie v sektore dopravy na roky 2007 – 2013 (Kohézny fond, Európsky fond regionálneho rozvoja). Jeho globálnym cieľom je podpora trvalo udržateľnej mobility prostredníctvom rozvoja dopravnej infraštruktúry a rozvoja verejnej osobnej dopravy. Realizáciou tohto cieľa sa prispeje k zlepšeniu dostupnosti SR, jednotlivých regiónov a ich vzájomného prepojenia a k znižovaniu regionálnych disparít a k podpore rozvoja ekonomických aktivít a zvyšovaniu konkurencieschopnosti SR. OPD má na roky 2007-2013 vyčlenený celkový rozpočet 3,8 miliardy eur. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR tieto financie zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu prerozdeľuje na významné dopravné projekty ako sú výstavba diaľnic, obnova ciest, modernizácia železníc, nákup nových vlakov, či budovanie verejnej koľajovej dopravy v Bratislave a Košiciach.

Prioritné osi OPD:
PO1 - Železničná infraštruktúra
PO2 - Cestná infraštruktúra (TEN-T)
PO3-Infraštruktúra intermodálnej prepravy
PO4 - Infraštruktúra integrovaných dopravných systémov
PO5- Cestná infraštruktúra (rýchlostné cesty a cesty I. triedy)
PO6- Železničná verejná osobná doprava
PO7- Technická pomoc

www.opd.sk
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.