• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Margaret Thatcherovej nedá zbohom žiadny exprezident USA

  • 10:25 16.04.2013
  • WASHINGTON/LONDÝN
Margaret Thatcherovej nedá zbohom žiadny exprezident USA

Na stredajší pohreb britskej expremiérky Margaret Thatcherovej nepríde žiadny z amerických exprezidentov.

Potvrdil to v pondelok Biely dom. Podľa jeho vyhlásenia bude americká delegácia pozostávať z dvoch exministrov zahraničných vecí a bývalej veľvyslankyne USA v Londýne.

Všetci pozvaní exprezidenti USA však z neznámych príčin účasť na poslednej rozlúčke s dosiaľ jedinou predsedníčkou britskej vlády odmietli. Kým o Jimmym Carterovi a Georgeovi Bushovi seniorovi sa vie, že majú zdravotné problémy, dôvody neúčasti Georgea Busha juniora a Billa Clintona sú nejasné.

Otáznym preto ostáva, či sa Briti uspokoja s dlhoročnými šéfmi diplomacie Georgeom Schultzom a Jamesom Bakerom. Prvý menovaný pôsobil šesť rokov vo vláde prezidenta Ronalda Reagana, Thatcherovej blízkeho spojenca.

V delegácii však chýba aj bývalý viceprezident, ktorý vo výnimočných prípadoch zvykne zaskočiť za neprítomného exprezidenta. Tých ako už tradične posiela na významné pohreby úradujúci šéf Bieleho domu.

Na stredajšiu poslednú rozlúčku pozvali do Londýna vyše 2000 hostí z celého sveta. Viaceré osobnosti z čias studenej vojny ako bývalý sovietsky líder Michail Gorbačov, niekdajší nemecký kancelár Helmut Kohl či vdova po americkom exprezidentovi Ronaldovi Reaganovi Nancy však pre oslabené zdravie do Londýna neprídu.

Nezúčastní sa ani argentínska prezidentka Cristina Kirchnerová, ktorá pozvánku nedostala. Na pohrebe expremiérky bude prítomná aj britská kráľovná Alžbeta II., ktorá pritom na pohreby politikov zásadne nechodí - naposledy urobila výnimku po smrti expremiéra Winstona Churchila v roku 1965.

Bývalá britská premiérka zomrela minulý pondelok vo veku 87 rokov. Thatcherová, prezývaná aj Železná lady, pôsobila na čele britskej vlády v rokoch 1979 až 1990. Stala sa prvou ženou na tomto poste v britskej histórii.

Počas 11-ročného pôsobenia na čele britskej vlády sa jej podarilo stabilizovať ekonomiku krajiny a v spolupráci s americkým prezidentom Ronaldom Reaganom vrátila Londýn do pozície jedného z lídrov medzinárodného spoločenstva. Vo svojej vlasti mala však množstvo odporcov najmä z radov tých, ktorí jej reformy označovali za antisociálne.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

DNES - 8:48Zahraničné

Ukrajina sa prihlásila k prvému zostreleniu ruského bombardéra.

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

DNES - 8:07Zahraničné

Ukrajina môže do konca tohto roka prehrať vojnu s Ruskom, ak jej Spojené štáty neposkytnú ďalšiu vojenskú pomoc, varoval vo štvrtok šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby Bill Burns.

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

DNES - 7:37Zahraničné

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump.

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

DNES - 6:32Zahraničné

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi

DNES - 6:27Zahraničné

Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie za zásluhy francúzskemu hercovi Alainovi Delonovi.