• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Kollárovci zamávali Richardovi Sulíkovi, odchádzajú z SaS

  • 18:10 16.04.2013
Kollárovci zamávali Richardovi Sulíkovi, odchádzajú z SaS

Odporúčame:

Odchod kollárovcov podľa politológa znamená koniec pre SaSBRATISLAVA 16. apríla (WEBNOVINY) - Zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) v utorok vystúpilo päť poslancov NR SR a približne 75 členov.

Zo SaS odchádzajú poslanci Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba.

Všetci zároveň vystúpili z poslaneckého klubu SaS.

Svoje rozhodnutie oznámili v utorok na tlačovej besede.

Kollár zároveň oznámil, že zakladajú liberálnu platformu Liberálna dohoda, ktorá bude fungovať ako občianske združenie.

Ako povedal Kollár, stranu opúšťa takmer tretina regionálnych predsedov, takmer polovica tímlídrov, ktorí sú kľúčovými pre tvorbu programu strany.

Obrazom: Títo piati poslanci opúšťajú Richarda Sulíka

Neformálne rokovania

V súčasnosti podľa Kollára prebiehajú neformálne rokovania s ostatnými lídrami v stredopravom priestore.

„Boli sme oslovení kolegami k vytvoreniu novej pravice, ktorá by bola schopná postaviť sa vláde Roberta Fica a vláde jednej strany v parlamentných voľbách v roku 2016,“ povedal s tým, že nevylučuje žiadne možnosti v súvislosti s politickou budúcnosťou, teda ani založenie novej strany.

Občianske združenie chce byť podľa neho kotvou pre odchádzajúcich členov SaS. „Združenie je otvorené pre ľudí, ktorí sa chcú podieľať na výraznej zmene správy vecí verejných,“ povedal.

Kollár nevylučuje, že po prvom kroku štiepenia a atomizácie v stredopravom priestore príde druhá etapa, ktorou má byť spájanie a hľadanie dohôd. „Po fáze aj pre mňa neakceptovateľnej fragmentácie, ak chce stredopravý priestor prežiť a postaviť reálnu alternatívu Smeru vo voľbách v roku 2016, musí prísť etapa spájania.

Lídri musia vyslať signál voličovi, že sa stredopravé strany dohodnúť vedia. Stredopravý priestor v roku 2016 bude vyzerať inak ako dnes,“ vyhlásil Kollár. Otázku lídra združenia neriešia, pretože nie je politickou stranou.


Kollár hľadal spôsoby riešenia

Podľa Kollára pred viac ako rokom odchádzajúci členovia volali po reflexii správania sa v politickom priestore, vnútrostraníckeho života, ale aj spôsobu robenia reálnej politiky. Realitu sa vždy snažili pomenovávať a hľadať spôsoby riešenia.

Konfrontáciám predchádzali snahou o hľadanie dohôd, pretože si uvedomujú zodpovednosť voči občanom i členom strany. Nechcú sa však podľa Kollára zúčastňovať na štýle politiky, ktorý sa prejavil po kongrese SaS a to napriek prísľubu Richarda Sulíka, že nebude krágľovať.

Pripomenul, že zažívali neakceptovateľný štýl komunikácie, absenciu elementárneho dodržiavania chlapského slova a neakceptovateľný štýl vedenia ľudí. „Napriek prísľubu, že nebude krágľovať, Sulík vyzval mňa a podporovateľov k odchodu zo strany. Radikalizácia politiky SaS sa vystupňovala,“ vyhlásil Kollár.


SaS je pre Kollára minulosťou

O poslaneckom klube SaS by mala podľa Kollára rozhodnúť väčšina v pléne NR SR. „SaS je pre nás minulosťou,“ povedal.

Podľa Rokovacieho poriadku treba na vznik poslaneckého klubu osem členov. V minulom volebnom období zostal existovať klub SNS, aj keď počet jeho členov klesol pod osem. Kollárovci sa poslaneckých mandátov nevzdajú. „Nezískali sme mandát od Richarda Sulíka, ale občanov, ktorí volili SaS. Dostali sme mandát od občanov realizovať liberálny program, ktorého sme boli aj my piati tvorcami,“ zdôraznil.

Krajcer vyhlásil, že pre SaS a stredopravú scénu je charakteristická nedohoda alebo neschopnosť dohodu dosiahnuť. Občania však od politikov očakávajú opak. „Nelíšime sa so SaS v hodnotách, ani v programe. Sme spolutvorcami programu SaS. Líšime sa však v tom, akým spôsobom tento program presadzovať. Chceme naďalej prinášať kompetentné riešenia,“ povedal.

Ambíciou odchádzajúcich poslancov SaS je podľa Miškova vytvoriť pod Liberálnou dohodou priestor, ktorý bude pre všetkých, ktorým sú blízke liberálne hodnoty a spôsob politiky blízky aj im. „Je to spôsob postavený na spolupráci a dohodách, ktoré sa dodržiavajú“ povedal. Už teraz prejavujú podľa neho záujem pridať sa desiatky bývalých členov SaS.

Liberálny volič je podľa Kollára roztrúsený medzi všetkými parlamentnými stranami. Nachádza sa vo všetkých stranách. „Našou ambíciou je liberálnych voličov spájať. Nevzdávame sa liberálnych ekonomických a osobných slobôd,“ povedal.


Strana sa očistila, tvrdí Sulík

SaS sa podľa predsedu strany Richarda Sulíka odchodom piatich poslancov NR SR očistila. Ako povedal Sulík dnes na tlačovej besede, SaS sa očistila od tých, ktorí budúcnosť SaS a napĺňanie jej hodnôt prestali vidieť.

„Odišli tí, čo neuniesli neúspech a situáciu vyhrotili tak, že ďalšia spolupráca nebola možná. Konečne sme sa zbavili permanentného konfliktu a môžeme pracovať na napĺňaní programu. SaS je iba jedna a tá funguje ďalej. Chceme túto otravnú tému uzavrieť,“ vyhlásil Sulík.

Strana zrejme príde po odchode poslancov o poslanecký klub. Sulík však upozornil, že osem poslancov je potrebných na vznik klubu a rokovací poriadok nehovorí nič o tom, čo sa stane, keď klesne počet poslancov pod osem.

Pripomenul tiež precedens s SNS, ktorá o klub neprišla, aj keď mala v parlamente len sedem poslancov. „Ako sa rozhodne predseda NR SR Pavol Paška, je na ňom. Nemal by to spraviť, ale nie je to vec, ktorá by ohrozila fungovanie SaS,“ uviedol Sulík.

SaS má podľa Sulíka v súčasnosti takmer 300 členov. K dnešnému dňu eviduje viac ako 50 odchodov, ale to podľa neho neznamená rozklad strany. SaS sa teraz plánuje venovať riešeniam. V strane sú teraz podľa neho vzťahy výrazne lepšie. „Odchodom je vyriešený permanentný konflikt, ktorý stranu do určitej miery paralyzoval,“ konštatoval.


O budúcnosť sa neobáva

Sulíka zaujíma budúcnosť SaS. „SaS nikdy nebola postavená na jednotlivcoch, ale hodnotách,“ zdôraznil s tým, že do parlamentných volieb v roku 2016 sú tri roky a chcú ich využiť na predkladanie riešení a oslovení voličov. „Nemám obavy, že by sme v roku 2016 neuspeli,“ uviedol.

Poslanec za SaS Peter Osuský, ktorý kandidoval za SaS po odchode z Občianskej konzervatívnej strany, uviedol, že pre neho bolo šokom ospravedlnenie Juraja Miškova za pád vlády Ivety Radičovej.

Podľa neho odchádzajúci poslanci sa domnievajú, že keď sa stanú akceptovateľnejší ako neohybní, otvoria sa im dvere k štandardným pozíciám. „Nemyslím si, že vydobytie štandardných pozícií za cenu popretia seba samého je správna cesta,“ uviedol.

Pre SaS sa rozhodol preto, lebo sa rozhodla v minulom volebnom období ako štyria poslanci OKS nabrať guráž a postavila sa hlúposti a zlu. Napokon hlasovali proti eurovalu. „Prekvapilo ma, že sa pridali. Ak dnes z tohto niekto cúva, pretože to bola hviezdna hodina SaS postaviť sa 16 krajinám v Európe, ak niekto nabral guráž aj za cenu straty ministerských pozícií, povedal som si, že to sú ľudia nášho razenia,“ dodal Osuský.

Odchádzajúci poslanci už informovali predsedu NR SR

Pätica poslancov Národnej rady SR v utorok oznámila predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi, že opustili poslanecký klub strany Sloboda a Solidarita (SaS). Paška pred plénom oznámil, že všetky kroky, ktoré súvisia s odchodom poslancov, urobí podľa rokovacieho poriadku.

Poslanecký klub SaS mal do utorka 11 členov. Na vznik klubu treba aspoň osem poslancov. Prípadným koncom klubu by SaS prišla o viacero výhod - účasť na grémiách národnej rady, pravidelný finančný príspevok či rokovaciu miestnosť. "Rokovací poriadok parlamentu rieši vznik poslaneckého klubu, na ktorý treba minimálne osem poslancov. Nerieši však jeho zánik. Ak poslanecký klub nemá osem poslancov, podľa môjho názoru nespĺňa podmienku, aby ako klub existoval," myslí si podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková. Ak by počet poslancov SaS klesol pod číslo osem, podľa Laššákovej by o situácii mali diskutovať vo vedení národnej rady.

Podpredseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan pripomenul, že nie všetko rieši zákon alebo rokovací poriadok, v takom prípade prichádzajú na rad zvyklosti. V národnej rade podľa jeho slov existuje precedens v obdobnom prípade, keď sa počas vlády Ivety Radičovej v roku 2011 rozpadol poslanecký klub SNS. Hoci ústavnoprávny výbor vtedy prijal nezáväzné stanovisko, že osem členov poslaneckého klubu je potrebných nielen na vznik, ale aj na jeho existenciu, vtedajší predseda parlamentu Richard Sulík poslanecký klub národniarov nerozpustil a do konca volebného obdobia fungoval so siedmimi poslancami. Ešte v roku 2001 bola situácia opačná, aj vtedy po rozpade poslaneckého klubu SNS ústavnoprávny výbor nezáväzne rozhodol, že nielen na vznik, ale aj na celú existenciu klubu treba minimálne osem poslancov. Poslanecký klub SNS vtedy zanikol.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

DNES - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.