• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Slovákov na cestách ohrozuje nepriaznivé počasie

  • 18:53 08.02.2015
Slovákov na cestách ohrozuje nepriaznivé počasie

Diaľnicu R1 museli policajti uzatvoriť pre hromadné nehody na dvoch miestach. V smere z Banskej Bystrice do Nitry sa približne na 53. kilometri pri odbočke na Beladice zrazilo asi 25 áut, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru Božena Bruchterová.

"Desať ľudí bolo ošetrených a prevezených do nemocnice, z nich jedna osoba mala ťažšie poranenia a je vo vážnom stave," informoval hovorca zdravotnej záchrannej služby Boris Chmel.

Počet zranených zatiaľ nie je známy

Podľa Bruchterovej je pravdepodobnou príčinou hromadnej zrážky áut nepriaznivé počasie. Úsek je uzatvorený, policajti odkláňajú dopravu už pri odbočke na Zlaté Moravce, Tesárske Mlyňany. Vzhľadom zlú situáciu na ceste polícia vyzýva vodičov, aby využili už cestu na Tlmače, Kalná nad Hronom - Vráble- Nitra, čiže zišli z R1 pri Hronskom Beňadiku.

Odporúčame aj:

Slováci pozor, pre väčšinu územia sú vydané výstrahy


Na mieste zasahujú hasiči z Nitry, Zlatých Moraviec a Selenca, informoval hovorca hasičov Viliam Pánsky. Spolu s ostatnými záchrannými zložkami sa snažia dostať do bezpečia približne 70-80 osôb, ktoré uviazli v kalamite na diaľnici spôsobenej snehom a vetrom.

Nehoda sa stala aj v smere zo Serede do Trnavy

Hromadná nehoda sa stala aj na deviatom kilometri v smere zo Serede do Trnavy. Zrazilo sa tam približne 12 áut, informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trnave Martina Kredatusová. Išlo zväčša o škodové udalosti a zranená bola jedna osoba. Prichádzajúce autá narazili aj do dvoch policajných áut, ktoré nehodu zabezpečovali.

Polícia vyzýva vodičov, aby dodržiavali pokyny policajtov, prispôsobili jazdu stavu a povahe vozovky. Na väčšine územia Slovenska sa na vozovke tvoria snehové záveje a dochádza ku kolíznym situáciám. Vodiči by sa mali riadiť pokynmi policajtov a v dôsledku zníženej viditeľnosti používať stretávacie svetlá,prípadne hmlové svetlá, denné svietenie je nedostatočné. Na cestách je maximálny počet policajtov, ktorí riadia premávku a pomáhajú vodičom.

Silné sneženie a snehové jazyky úradujú na Orave

Na Orave hlásia cestári silné sneženie a snehové jazyky a upozorňujú na zníženú dohľadnosť miestami len do desať metrov. Snehové jazyky sa vytvárajú aj v okresoch Martin a Turčianske Teplice a so silným snežením s dohľadnosťou do sto metrov treba rátať aj v okrese Čadca. Podľa centrálneho dispečingu Slovenskej správy ciest pre silné sneženie a silný vietor, ktorý vytvára snehové jazyky až záveje, je na cestách I., II. a III. triedy v okresoch Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín vyhlásený I. kalamitný stupeň. Na horskom prechode Čertovica spadla na cestu lavína, a preto je aktuálne neprejazdná.

Na väčšine ciest v Žilinskom kraji treba počítať s tromi až piatimi centimetrami čerstvého alebo kašovitého snehu. S desaťcentimetrovou vrstvou rátajte na ceste II/520 spájajúcej Novú Bystricu s Oravskou Lesnou a zasnežená je aj rýchlostná cesta R3 medzi Tvrdošínom a Trstenou a medzi Širokou a Sedliackou Dubovou.

Pri prejazde cez Donovaly sú potrebné snehové reťaze

Na horských priechodoch Šturec, Huty, Príslop, Fačkov, Veľké Pole, Donovaly a Makov hlásia cestári tri až päť centimetrov čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu a upozorňujú, že sú potrebné zimné pneumatiky, pri prejazde cez Donovaly aj snehové reťaze. Čertovica je pre lavínu na ceste aktuálne neprejazdná, Šturec je uzavretý pre nákladnú dopravu nad 10 metrov.

Teplota vzduchu v Žilinskom kraji sa aktuálne pohybuje od mínus šiestich stupňov na Orave po mínus tri v Žiline, cestári preto upozorňujú, že na mostoch a otvorených priestranstvách sa môže tvoriť poľadovica.

Pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov sú v Žilinskom kraji po celú zimu uzavreté horské priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty a Príslop. Kamióny nad 7,5 tony nesmú v zime jazdiť po ceste z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej a ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou. Po celú zimu je pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov uzatvorená aj cesta I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom a horský prechod Veľké Pole.

Hasičov v Trnavskom kraji zamestnáva počasie

V súvislosti s poveternostnou situáciou mali hasiči v Trnavskom kraji v priebehu nedeľňajšieho dopoludnia štrnásť výjazdov. V siedmich prípadoch poskytli technickú pomoc pri vyslobodzovaní zapadnutých vozidiel, v ďalších zasahovali pri dopravných nehodách. Agentúru SITA o tom informoval ich hovorca Tomáš Bílik.

Po 12:00 vyrážali k dopravnej nehode troch osobných áut a autobusu na rýchlostnej ceste R1 v smere Nitra – Trnava neďaleko Serede. Aj keď tu nebol nikto zranený, začali sa tvoriť kolóny a prišlo k ďalším dopravným nehodám. Najhoršia situácia bola v okrese Trnava, kde silný vietor fúkal sneh na cesty.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.