• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
11°Bratislava

V cieli Bostonského maratónu vybuchli bomby, hlásia obete

  • 11:09 16.04.2013
  • BOSTON
V cieli Bostonského maratónu vybuchli bomby, hlásia obete

Odporúčame:

FBI zneškodnila v Bostone päť nevybuchnutých bômb

Na tragickom maratóne bola aj Chárova manželka s dcérou

Športovci sú zdrvení, uctili si obete Bostonského maratónu

Obrazom: Chaos a krv v uliciach Bostonu po explóziách Americkým Bostonom v pondelok otriasli tri výbuchy, ktoré zasiahli účastníkov maratónu v uliciach mesta a budovu jednej z miestnych knižníc.

Informujú o tom americké médiá, podľa ktorých pravdepodobne ide o sériu teroristických útokov. Prvé dva výbuchy nastali na námestí Copley Square, v blízkosti cieľa maratónu s niekoľkotisícovou účasťou, kde sa v tom čase nachádzali davy divákov a bežcov, medzi ktorými boli aj Slováci.

Fotogalériu z tragédie si pozrite --->>> V TOMTO ČLÁNKU.
Medzi obeťami je osemročný chlapec

Výbuchy zabili najmenej tri osoby vrátane osemročného chlapca. Nemocnice hlásia 144 zranených, pričom 25 je vo vážnom a 17 v kritickom stave.

Zranených je najmenej osem detí, najmladšie má len dva roky. Ide väčšinou o zranenia dolných končatín vrátane amputácií.

Explózia v Prezidentskej knižnici Johna F. Kennedyho, ktorá nikoho nezranila, údajne s predošlými dvoma súvisí, samotná inštitúcia to však označila za "čistú špekuláciu".

Americké bezpečnostné služby zatiaľ nevedia, kto nastražil nálože. Úrady výbuchy klasifikovali ako teroristický čin, pričom vyšetrovanie má na starosti Federálny vyšetrovací úrad (FBI).

Na vyšetrovaní sa podieľa aj CIA. Spravodajské agentúry nezaznamenali pred útokom žiadnu hrozbu.

Prvá bomba na maratóne vybuchla okolo 14:45 miestneho času (20:45 SELČ), viac ako dve hodiny po tom, ako cieľovú čiaru prekročili prví z takmer 27-tisíc zúčastnených bežcov. Druhá explodovala o približne 20 sekúnd neskôr.

Prvé zistenia ukazujú, že bomby boli umiestnené v odpadkových košoch. Išlo údajne o menšie nálože, ktoré neobsahovali vysoko explozívny materiál, ako napríklad C-4.
Video: Zachytené explózie

Polícia podozrieva muž tmavšej pleti

Najmenej troch mŕtvych a viac ako 100 zranených po sebe zanechali dva silné výbuchy, ktoré v pondelok otriasli ulicami Bostonu počas tradičného maratónu. Foto: SITA/APAmerickí vyšetrovatelia zneškodnili v Bostone a jeho okolí ďalších päť nevybuchnutých bômb. FBI ale tieto informácie odmietla komentovať. Jedna z nich bola umiestnená pri hoteli v centre a druhá na bližšie neurčenom mieste. Práve nevybuchnuté bomby by mohli vyšetrovateľom poskytnúť cenné informácie o páchateľoch.

Televízna stanica CNN získala pokyny pre políciu, podľa ktorých sa majú zamerať na pátranie po mužovi "tmavšej pleti so zahraničným prízvukom". Takéhoto muža s batohom videli svedkovia na mieste útoku päť minút pred explóziou.

Tlačová agentúra Reuters cituje bostonského policajného veliteľa Eda Davisa, ktorý požiadal účastníkov maratónu a divákov, aby polícii poskytli akékoľvek podozrivé informácie ako aj fotografické zábery z miesta a okolia výbuchov.

Špeciálne jednotky vrátane pyrotechnikov podrobne skúmajú 42-kilometrovú trasu maratónu a hľadajú dôkazy, ktoré by im mohli pomôcť pri vyšetrovaní. Polícia vyzvala desaťtisíce návštevníkov Bostonu, ktorí prišli na maratón a s tým súvisiace podujatia, aby sa nezhromažďovali na otvorených priestranstvách.
Obrazom: Športový svet si pripomenul obete z Bostonu


Po explóziách vypukla panika, miestne médiá informovali o evakuácii priľahlého hotela a sprísnení bezpečnostných opatrení v ostatných častiach Bostonu. Podobným spôsobom na výbuchy zareagovali aj v iných amerických mestách vrátane New Yorku a Washingtonu.

Federálny letecký úrad vyhlásil priestor nad miestom incidentu za bezletovú zónu. Na pomoc polícii v Bostone pritom povolali príslušníkov Národnej gardy štátu Massachusetts.
Zodpovední pocítia ruku spravodlivosti

Prezident Spojených štátov amerických Barack Obama v príhovore sľúbil spravodlivý trest pre útočníkov.Foto: SITA/APPrezident Spojených štátov Barack Obama v pondelok potvrdil, že zatiaľ nie je známe, kto by mohol stáť za výbuchmi na maratóne v Bostone, vyjadril však presvedčenie, že páchatelia budú vypátraní a potrestaní.

"Zatiaľ nemáme všetky odpovede. Stále nevieme, kto to urobil alebo prečo," uviedol Obama v krátkom vyhlásení z Bieleho domu, ktoré odvysielali americké televízie. Američanom pritom prisľúbil, že "zodpovední jednotlivci alebo skupiny naplno pocítia ruku spravodlivosti".

Prezident predstúpil pred kamery pomerne krátko po incidente, čo médiá dávajú do súvislosti s tvrdeniami kritikov, podľa ktorých v minulosti reagoval pomaly. Biely dom ešte predtým vyhlásil, že Obama situáciu pozorne sleduje a orgánom v Bostone je pripravený poskytnúť "všemožnú pomoc".

Pred samotným brífingom prezidenta informovali o aktuálnom vývoji riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Robert Mueller a ministerka vnútornej bezpečnosti Janet Napolitanová. Súčasťou bezpečnostných opatrení po výbuchoch bolo sprísnenie ochrany významných objektov v krajine vrátane Bieleho domu.

"Je to hrozný deň pre Boson," uviedol guvernér štátu Massachusetts Deval Patrick. Americký minister spravodlivosti Eric Holder už nariadil príslušným úradom vrátane FBI, aby incident riadne vyšetrili.

Na udalosť zareagoval aj viceprezident Joe Biden, ktorý vyjadril sústrasť rodinám obetí.

Video: Prejav Baracka Obamu ohľadne útokov v Bostone
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty

Polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty

DNES - 9:51Zahraničné

Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov.

Ženu zatkli za zneuctenie mŕtvoly, keď sa snažila o pôžičku v banke

Ženu zatkli za zneuctenie mŕtvoly, keď sa snažila o pôžičku v banke

DNES - 8:17Zahraničné

Vyšetrovatelia zisťujú, ako a kedy muž zomrel.

Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

DNES - 6:36Zahraničné

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, aby lídrov ostatných členských krajín EÚ vyzval na uznanie palestínskeho štátu.

Senát USA zamietol všetky obvinenia voči ministrovi vnútornej bezpečnosti

Senát USA zamietol všetky obvinenia voči ministrovi vnútornej bezpečnosti

DNES - 6:28Zahraničné

Demokratmi ovládaný americký Senát v stredu zamietol návrh republikánov na zosadenie ministra pre vnútornú bezpečnosť Alejandra Mayorkasa.

Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa rokovaní Izraelu s Hamasom

Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa rokovaní Izraelu s Hamasom

DNES - 6:13Zahraničné

Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa na mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.