• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Pohreb Thatcherovej obmedzí metro, Londýn zaplnia štátnici

  • 17:04 15.04.2013
  • LONDÝN
Pohreb Thatcherovej obmedzí metro, Londýn zaplnia štátnici

Britská metropola Londýn sa pripravuje na stredajší veľkolepý pohreb zosnulej expremiérky Margaret Thatcherovej.

Hlavným bodom príprav je zaistenie bezpečnosti s cieľom bezproblémového priebehu celého smútočného podujatia. Polícia sa obáva najmä možných pokusov o narušenie obradu zo strany odporcov zosnulej líderky, ktorá dodnes polarizuje britskú verejnosť.

Najcitlivejším bodom bude prevoz rakvy centrom Londýna. Muži zákona preto uzavrú ulice v úzkom centre a na niektorých zastávkach nebude premávať metro. Na vybraných miestach cesty s rakvou budú pripravené zásahové sily.

Polícia sa navyše spolieha aj na spoluprácu s občanmi, od ktorých žiada, aby ju upozornili na potenciálnych narušiteľov obradu.

Okrem krajných ľavičiarov to môžu byť írski republikáni usilujúci sa o nezávislosť Severného Írska od vlády v Londýne. V roku 1984 sa dokonca pokúsili o atentát na Thatcherovú, ktorá odmietala s nimi komunikovať.

V centre Londýna sa v sobotu večer zhromaždili stovky oponentov oslavujúcich smrť bývalej premiérky. Napriek dažďu prišli na Trafalgarské námestie niekdajší baníci, ktorí v 80. rokoch štrajkovali proti politike Železnej lady, ako aj ľavicoví aktivisti a študenti. Akcia bola zorganizovaná cez sociálne siete.

Obrazom: Železná lady Margaret Thatcherová



Na stredajšiu poslednú rozlúčku pozvali do Londýna vyše 2000 hostí z celého sveta. Podľa zverejneného zoznamu dostali pozvánku napríklad všetci žijúci prezidenti USA, bývalá americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová, kanadský premiér Stephen Harper, šéf Európskej komisie José Manuel Barroso, zástupcovia britskej politickej scény, šoubiznisu či médií.

Viaceré osobnosti z čias studenej vojny ako bývalý sovietsky líder Michail Gorbačov, niekdajší nemecký kancelár Helmut Kohl či vdova po americkom exprezidentovi Ronaldovi Reaganovi Nancy však pre oslabené zdravie do Londýna neprídu.

Obrazom: Briti smútia za zosnulou expremiérkou



Nezúčastní sa ani argentínska prezidentka Cristina Kirchnerová, ktorá pozvánku nedostala. Na pohrebe expremiérky bude prítomná aj britská kráľovná Alžbeta II., ktorá pritom na pohreby politikov zásadne nechodí - naposledy urobila výnimku po smrti expremiéra Winstona Churchila v roku 1965.

Bývalá britská premiérka zomrela v pondelok vo veku 87 rokov. Thatcherová, prezývaná aj Železná lady, pôsobila na čele britskej vlády v rokoch 1979 až 1990. Stala sa tiež prvou ženou na tomto poste v britskej histórii.

Počas 11-ročného pôsobenia na čele britskej vlády sa jej podarilo stabilizovať ekonomiku krajiny a v spolupráci s americkým prezidentom Ronaldom Reaganom vrátila Londýn do pozície jedného z lídrov medzinárodného spoločenstva. Vo svojej vlasti mala však množstvo odporcov najmä z radov tých, ktorí jej reformy označovali za antisociálne.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

DNES - 16:00Zahraničné

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov.

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

DNES - 13:03Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýžňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí.

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

DNES - 12:35Zahraničné

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku.

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

DNES - 12:09Zahraničné

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru.

Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

DNES - 9:31Zahraničné

Polícia znížila počet obetí nehody autobusu pri Lipsku na štyri.