• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Referendum o rodine podporuje diskrimináciu, tvrdí Amnesty

  • 10:30 04.02.2015
  • BRATISLAVA
Referendum o rodine podporuje diskrimináciu, tvrdí Amnesty

Zákaz adopcie detí pármi rovnakého pohlavia podľa mimovládnej organizácie porušuje Dohovor OSN o odstránení všetkých foriem diskriminácie žien.

Referendum o ochrane rodiny a zákaze adopcie detí pármi rovnakého pohlavia môže viesť k porušeniu medzinárodných ľudskoprávnych štandardov, tvrdí Amnesty International Slovensko.

VŠETKO O REFERENDE O OCHRANE RODINY SA DOČÍTATE -----> TU.

"Toto referendum môže viesť k významnému kroku späť v oblasti ľudských práv na Slovensku. Ak ľudia v referende odpovedia ´áno´ na referendové otázky a následne na základe toho budú prijaté konkrétne zákony, podporí Slovensko diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie a podkope sexuálne vzdelávanie a výchovu v spoločnosti," povedala riaditeľka Amnesty International Slovensko Jana Malovičová.

Referendum zabetónuje terajšie konzervatívne status quo

Referendum bude podľa nej príležitosťou pre ľudí na Slovensku vyjadriť sa, či svojím hlasom podporia, alebo zabránia diskriminácii LGBTI ľudí. "Je to rozhodnutie o tom, či veríme, že všetci máme tie isté práva na rodinu a ochranu ľudských práv," hovorí Malovičová.

Slovensko neuznáva registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia a novela ústavného zákona od júna minulého roka definuje manželstvo ako jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy. "V prípade, ak bude táto reštriktívna definícia posilnená referendom, bude ju náročnejšie zvrátiť," dodala. Amnesty International Slovensko už pri zmene ústavy vyjadrila svoje znepokojenie, že sa jedná o rozpor s medzinárodným právom a právom Európskej únie v oblasti ľudských práv.

Súvisiace:

Smeráci dostali inštrukcie ako komunikovať tému referenda

Kardinál Korec: Každý so zdravým rozumom pôjde na referendum

Referendum podľa Malovičovej zabetónuje terajšie konzervatívne status quo a prijatie progresívnej legislatívy v tejto oblasti bude v blízkej budúcnosti náročné. Dvanásť krajín Európy už legalizovalo manželstvá rovnakého pohlavia a viac ako dvadsať povolilo registrované partnerstvá. "Výsledok referenda ukáže, akým smerom sa vydá Slovensko, či bude plávať proti, alebo s narastajúcim prúdom európskych ľudskoprávnych noriem týkajúcich sa rovnosti".

Štát musí zabezpečiť, aby mal každý rovnaké rodičovské práva

Zákaz adopcie detí pármi rovnakého pohlavia podľa mimovládnej organizácie porušuje Dohovor OSN o odstránení všetkých foriem diskriminácie žien. Podľa Dohovoru štáty musia zabezpečiť, aby každý mal rovnaké rodičovské práva a povinnosti bez ohľadu na manželský stav.

Zákaz diskriminácie na základe sexuálnej orientácie je medzinárodne uznávaný princíp a vzťahuje sa na celý rad ľudských práv zaručených v medzinárodných dokumentoch, tvrdí ďalej Amnesty International Slovensko.

Článok 16 Všeobecnej deklarácie ľudských práv tiež hovorí, "muži i ženy, len čo dosiahli plnoletosť, majú právo bez akéhokoľvek obmedzenia z dôvodov rasových, národnostných alebo náboženských uzavrieť sobáš a založiť rodinu". Článok 2 Deklarácie odkazuje, že "práva a slobody sa vzťahujú na všetkých, bez ohľadu na ich status".

Referendum o ochrane rodiny sa bude konať v sobotu 7. februára od 7:00 do 22:00. Uskutoční sa na základe petície Aliancie za rodinu. Tí, čo prídu k referendovým urnám, budú môcť odpovedať na tri otázky:

1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?

2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?

3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo Výbornej horeli drevené objekty na bývanie, požiar uhasili nad ránom

Vo Výbornej horeli drevené objekty na bývanie, požiar uhasili nad ránom

DNES - 7:20Domáce

V obci Výborná neďaleko Kežmarku v noci na utorok horeli jednoduché stavby, pri požiari sa nikto nezranil.

SHMÚ varuje pred počasím v stredu, v týchto lokalitách môže snežiť

SHMÚ varuje pred počasím v stredu, v týchto lokalitách môže snežiť

VČERA - 20:15Domáce

Snežiť môže i v nižších polohách.

SHMÚ varuje: Na toto sa pripravte v noci a v utorok

SHMÚ varuje: Na toto sa pripravte v noci a v utorok

VČERA - 19:10Domáce

Meteorológovia vydali výstrahy.

Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom

Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom

VČERA - 18:18Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová bude od utorka do piatka úradovať z Košíc.

Polícia pátra po nezvestnom Šimonovi

Polícia pátra po nezvestnom Šimonovi

VČERA - 17:39Domáce

Polícia žiada o pomoc pri pátraní Šimonovi z Pezinka.