• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

KĽDR môže odpáliť raketu na narodeniny Kima Ir-sena

  • 14:21 15.04.2013
  • TOKIO
KĽDR môže odpáliť raketu na narodeniny Kima Ir-sena

Americký minister zahraničia John Kerry vyzval v nedeľu Pchjongjang, aby sa vrátil k rokovaciemu stolu.

Stalo sa tak počas jeho návštevy Tokia, kde Japoncov ubezpečil, že ich Spojené štáty budú pred možnými hrozbami zo strany KĽDR chrániť. "Spojené štáty sú plne odhodlané ochrániť Japonsko," zdôraznil po rokovaniach so svojím rezortným kolegom Fumiom Kišidom.

Kerryho vyjadrenia prichádzajú po tom, čo Severná Kórea v piatok varovala, že akýkoľvek pokus Japonska zostreliť jeho raketu povedie k vojne, počas ktorej krajinu "pohltia jadrové plamene".

Americký minister zahraničia preto komunistickej krajine odkázal, že Washington a Tokio chcú mierové vyriešenie súčasnej napätej situácie.

Južná Kórea následne vyjadrila poľutovanie nad rozhodnutím KĽDR odmietnuť ponuku na dialóg v záujme vyriešenia súčasnej napätej situácie na Kórejskom polostrove. Juhokórejská prezidentka Pak Kun-Hje ako aj ministerstvo pre zjednotenie opakovane vyzvali KĽDR na rokovania o kríze, Severná Kórea túto ponuku však odmietla ako "falošný trik na zakrytie agresívnej a konfrontačnej politiky". "Ľutujeme, že Sever odmietol našu ponuku na dialóg," reagoval juhokórejský minister pre zjednotenie Kim Hjung-Sok s tým, že odpoveď KĽDR je v súčasnej situácii nepochopiteľná.

Podľa tajných služieb Južnej Kórey má Sever na východnom pobreží umiestnené dve rakety stredného doletu pripravené na vystrelenie. Pozorovatelia predpokladajú, že ich odpal je najpravdepodobnejší v pondelok, na narodeniny zakladateľa vládnej dynastie Kima Ir-sena.

Vzhľadom na stupňovanie krízy na Kórejskom polostrove vláda v Tokiu prijala mimoriadne opatrenia, pričom tiež oprávnila ozbrojené sily zostreliť akúkoľvek raketu, ktorú Severokórejčania vypália smerom k japonskému územiu.

Rakety stredného doletu pripravené na Severe majú údajne dosah 4 000 kilometrov, čo znamená, že sú schopné zasiahnuť ktorýkoľvek cieľ v Japonsku, Južnej Kórei a prípadne aj americké vojenské základne na tichomorskom ostrove Guam.

Oslavy Kim Ir-sena stavajú do pozoru

Režim v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) zorganizoval na pondelok masové zhromaždenia po celej krajine pri príležitosti osláv nedožitých 101. narodenín zakladateľa štátu Kima Il-sunga (Kima Ir-sena).

Súčasný vodca Severnej Kórei Kim Čong-un si pamiatku svojho starého otca uctil v mauzóleu, kde je vystavené jeho telo. Bujaré štátne oslavy pri príležitosti Dňa slnka pripadajúceho každoročne na 15. apríl sa pritom odohrávajú v čase, keď KĽDR čelí rastúcej medzinárodnej izolácii súvisiacej so stupňovaním napätia na Kórejskom polostrove.

Kim Il-sung sa narodil 15. apríla 1912 a zomrel v roku 1994. KĽDR vznikla v roku 1948 po rozdelení Kórei, pričom Kim Il-sung sa považuje za jej zakladateľa. Žezlo po ňom neskôr prevzal jeho syn Kim Čong-il.

Nástupníctvo jedinej komunistickej dynastie súčasnosti po Kimovej smrti pripadlo v roku 2011 jeho synovi Kimovi Čong-unovi, ktorý krajine vládne dodnes. Ten má aj staršieho brata Kima Čong-nama, otec si ho však nevybral za svojho nástupcu najmä preto, že má za sebou množstvo excesov.

Preslávil sa napríklad útekom z KĽDR do japonského Disneylandu s pomocou falošného pasu, alebo účasťou na bujarých večierkoch. V súčasnosti žije pod ochranou Číňanov v ostrovnom Macau.
.
Odporúčame:

Američania tlačia na Čínu, pomôžte znížiť napätie v Kórei

Prezident Obama varuje KĽDR, budeme sa brániť

KĽDR pohrozila jadrovým útokom už aj Japonsku

Ministri G8 sú znepokojení krízou v Severnej Kórei

KĽDR vypustila raketu, informovali omylom Japonci

Kimov režim vyzýva cudzincov v Južnej Kórei, aby išli domov

Severná Kórea naďalej provokuje, chystá jadrový test
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Orbán: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine

Orbán: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine

DNES - 19:05Zahraničné

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny.

Stoltenberg: Štáty NATO dajú Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany

Stoltenberg: Štáty NATO dajú Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany

DNES - 17:42Zahraničné

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany.

Muž z iránskeho konzulátu mal vraj pri sebe iba atrapy granátov

Muž z iránskeho konzulátu mal vraj pri sebe iba atrapy granátov

DNES - 17:12Zahraničné

Francúzska polícia nenašla žiadne výbušniny u zadržaného muža, ktorý sa v piatok na iránskom konzuláte v Paríži vyhrážal, že sa pomocou nich odpáli.

Ukrajina: Havarovaný bombardér Tu-22M3 predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih

Ukrajina: Havarovaný bombardér Tu-22M3 predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih

DNES - 16:44Zahraničné

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

Paríž: Polícia zadržala podozrivého muža z iránskeho konzulátu

Paríž: Polícia zadržala podozrivého muža z iránskeho konzulátu

DNES - 15:24Zahraničné

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami.