• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Obrazom: Záhadu sôch z Levoče pomohol vylúštiť da Vinci

  • 15:50 12.04.2013
  • POPRAD
Obrazom: Záhadu sôch z Levoče pomohol vylúštiť da Vinci

Levočskí reštaurátori ukončili tento týždeň reštaurátorský prieskum hlavného oltára v kostole sv. Jakuba v Levoči.

Hoci reštaurátori už neočakávali žiadne významnejšie objavy, keďže pri poslednej generálnej obnove v 50-tych rokoch bol oltár kompletne rozobratý a zreštaurovaný, reštaurátori predsa len našli a vysvetlili jednu zo zaujímavostí.

Tú našli na sochách apoštolov v nadstavci hlavného oltára. Zaujímavosťou týchto sôch je, že všetky sochy mali pôvodne odrezané hlavy a až pri definitívnej montáži boli opäť pripojené k trupu.

Ako povedal v piatok na tlačovej besede v Levoči vedúci Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči Ivan Tkáč, pri vysvetlení tohto kroku pomohol Leonardo da Vinci.
Obrazom: Záhadu sôch z oltára pomohol vylúštiť Leonardo da Vinci


Ten v jednom zo svojich diel radí rezbárom čerstvo vyrezané sochy z lipového dreva dlho variť v čistej vode, čím sa má zabrániť neskoršiemu praskaniu dreva. Levočskí reštaurátori tento postup vyskúšali a potvrdilo sa im to. Podarilo sa tak objasniť jednu zo záhad, ktorej vysvetlenie doteraz Foto: SITA/Radoslav Maťašnepoznali.

Reštaurovanie hlavného oltára z chrámu sv. Jakuba rozdelili reštaurátori na dve etapy. Do konca tohto roka by chceli obnoviť celý nadstavec, sochársku výzdobu.

Podľa Ivana Tkáča nepôjde o generálnu opravu, akú vykonali ešte v 50-tych rokoch bratia Koterbovci, ale len o väčšiu opravu a údržbu hlavného oltára. Práce, ktoré sa vykonali v polovici minulého storočia prispeli k tomu, že sa oltár od Majstra Pavla vôbec zachoval.

Prvú etapu by chceli reštaurátori ukončiť najneskôr do Vianoc a čiastočne by chceli dať dole aj lešenie, ktoré je momentálne okolo celého oltára. Náklady na prvú etapu obnovy odhadol Tkáč na viac ako 100-tisíc eur.

V druhej etape, ktorá sa začne najskôr na budúci rok, plánujú reštaurátori obnoviť oltárnu skriňu, sochársku výzdobu hlavnej skrine a tabuľové maľby na predeloch oltára. Ukončenie týchto prác odhadol Tkáč najskôr na leto 2015.

Náklady na druhú etapu reštaurátorských prác momentálne nevedel vyčísliť. Samotný reštaurátorský prieskum stál doteraz okolo 10-tisíc eur. V rámci prieskumu by tiež chceli vyriešiť zatiaľ neznámy systém označovania sôch apoštolov z nadstavca oltára.

Všetky sochy sú signované písmenami gotickej minuskuly, až na jedinú výnimku v prípade apoštola Ondreja, kde je písmeno napísané latinkou. Reštaurátori zatiaľ neprišli na to, čo by mali tieto písmená vyjadrovať, keďže nie sú ani začiatočnými písmenami mien jednotlivých apoštolov.

Potvrdilo sa však, že tieto sochy pochádzajú ešte zo staršieho oltára, pravdepodobne z roku 1370 a dodatočne, pri výstavbe súčasného oltára, boli sochy upravované.

Chrám sv. Jakuba v Levoči, kde sa nachádza dielo Majstra Pavla z Levoče, patrí k najvýznamnejším gotickým pamiatkam u nás. Hlavný oltár je so svojimi 18,62 metrami najvyšším gotickým oltárom na svete. Tento údaj potvrdili aj merania počas súčasného reštaurátorského prieskumu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

DNES - 11:17Domáce

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo výstavu Veľká noc ide.

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.