• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Pacienti sa nevedia dostať ku kartám, lekárom hrozí pokuta

  • 13:29 12.04.2013
  • NITRA
Pacienti sa nevedia dostať ku kartám, lekárom hrozí pokuta

Pacienti vo Výčapoch - Opatovciach v okrese Nitra sa nevedia dostať k svojej zdravotnej dokumentácii.

Lekár je totiž dlhodobo práceneschopný (PN). S obdobnými problémami sa stretli aj pacienti v Dolnom Ohaji v okrese Nové Zámky a v Šahách v okrese Levice. Obvodný lekár vo Výčapoch – Opatovciach je dlhodobo na PN, mal infarkt.

V obci je od 1. januára nový lekár, ten sa ale nevie dostať k zdravotným kartám pacientov. „Problémy sme tu mali s bývalým lekárom už niekoľko rokov. Nikdy sme nevedeli, či príde a kedy príde. Konečne máme nového lekára, ale teraz sa zas nevieme dostať ku kartám,“ hovorí pacientka Margita Benďáková.

Nový lekár požiadal o vydanie kariet, no bezvýsledne. Ordinácia predošlého obvodného lekára je zatvorená, nie je tam ani sestra. „Nový lekár odmieta predpisovať lieky bez zdravotnej dokumentácie a tak musíme ísť znovu za odbornými lekármi do mesta, čo nás, starých ľudí, zaťažuje. Nerozumiem, prečo nie je možné zobrať karty z prázdnej ambulancie a dať ich novému lekárovi,“ poukázala Benďáková.

Problémom je, že pacient nemá zo zákona nárok na svoju zdravotnú kartu, tá má byť u lekára, u ktorého je evidovaný. S lekárom sa nepodarilo skontaktovať starostovi, krajskému lekárovi ani polícii.

„Budeme musieť zvoliť iný spôsob, ako zákonným spôsobom túto dokumentáciu získať,“ povedal pre agentúru SITA lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubomír Ševčík. Ako ďalej dodal, lekár samosprávneho kraja nemá kompetencie na to, aby násilím vnikol do ambulancie.

„Keďže nejde o trestný čin, polícia tiež nemá legálnu právomoc vkročiť do toho priestoru. Je to hluché miesto v legislatíve,“ poukázal Ševčík. Krajský lekár má však právomoc uložiť v správnom konaní lekárovi pokutu do výšky 9 958 eur. Ševčík potvrdil, že správne konanie už bolo začaté vo viacerých prípadoch.

V Šahách lekára zadržala polícia, karty zostali v zamknutej ambulancii. Neskôr ho z vyšetrovacej väzby prepustili a v súčasnosti opäť pracuje ako lekár.

Podľa slov Ševčíka už zdravotné karty odovzdáva v súlade s legislatívou, čiže ak od neho pacient odíde a prihlási sa k inému lekárovi, je povinný do siedmich dní zaslať zdravotnú dokumentáciu novému lekárovi.

V Dolnom Ohaji lekár odmietol karty vydať pacientom, ktorí si pre ne prišli spolu so starostom a za asistencie polície. „V prípade Dolného Ohaja prebieha trestné stíhanie, tam je problém závažnejší. My teraz ozrejmujeme, kde je zdravotná dokumentácia a kto si ju vlastne zobral,“ povedal Ševčík.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

DNES - 11:17Domáce

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo výstavu Veľká noc ide.

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.