• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Mesto Žilina o zlúčení CVČ Žirafa: “Šíria sa zavádzajúce informácie“

  • 11:51 12.04.2013
  • Žilina
Mesto Žilina o zlúčení CVČ Žirafa: “Šíria sa zavádzajúce informácie“

Mesto Žilina vydalo tlačovú správu o zlúčení Centra voľného času Žirafa. Túto správu vám prinášame v pôvodnom znení.

Informácie šíriace sa na verejnosti o zrušení Centra voľného času, Horný Val 24 (CVČ Žirafa) a jeho záujmových krúžkov sú nepravdivé, zavádzajúce, nekorektné a vážnym spôsobom škodia obom centrám voľného času. Mesto Žilina neruší činnosť ani jedného centra voľného času, a samozrejme neruší ani ich záujmové krúžky ani na ne nadväzujúce voľno-časové aktivity pre členov, čiže pre deti a mládež.

Rozhodnutie mestského zastupiteľstva z 18. júna 2012 o zlúčení oboch žilinských centier voľného času, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Žilina, vyplynulo z výsledkov vykonaných kontrol, ktoré poukázali na viaceré nezrovnalosti v prevádzke oboch centier, ako aj na nedostatky v organizovaní jednotlivých aktivít, či krúžkov. Takéto rozhodnutie potvrdilo aj ministerstvo školstva a odporučil ho aj Najvyšší kontrolný úrad SR.

Nikto nemá záujem obmedziť voľno časové aktivity detí

„Chcem zdôrazniť, že nikto – ani ja, ani zamestnanci mestského úradu, ani poslanci mestského zastupiteľstva nikdy nemali a nemajú záujem rušiť voľno časové aktivity detí na území mesta Žiliny. Práve naopak, všetci chceme len to, aby bol vo veciach triviálny poriadok a chceme zabezpečiť, aby financie vynakladané na činnosť krúžkov boli používané efektívne a správne,“ ozrejmuje primátor mesta Žilina Igor Choma.

Zamestnanci nedostanú výpovede

Interní zamestnanci CVČ Žirafa v nedostanú výpovede, ale dostanú oznámenie o prechode práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov na CVČ Kuzmányho 105 (bývalé Spektrum). Miesto výkonu práce naďalej zatiaľ ostáva v priestoroch na Hornom vale a nič sa nemení ani v obsahu pracovných zmlúv. „Reorganizácia však so sebou vždy prináša mnohé úskalia. Verím, že interní zamestnanci „Žirafy“ budú rovnako spokojní i pod hlavičkou CVČ Kuzmányho 105 a budú naďalej vykonávať svoju činnosť pre deti – a o to by predsa malo ísť v prvom rade aj všetkým zamestnancom CVČ Žirafa,“ dopĺňa primátor mesta Žilina.

Spojené centrum voľného času začne svoju činnosť od augusta 2013

Hoci poslanci mestského zastupiteľstva dostávajú e-maily občanov s nesúhlasnými postojmi k zrušeniu CVČ Žirafa, pri rozprave mestského zastupiteľstva ani raz nepadla zmienka o likvidácii činnosti krúžkov pre deti ako takých. Mesto má záujem aby, krúžky, ktoré riadne fungujú a sú na území mesta, fungovali aj naďalej tak, ako doteraz, a to za rovnakej podpory Mesta Žilina.

Vedenie mesta, poslanci mestského zastupiteľstva, ako aj zodpovední zamestnanci Mestského úradu v Žiline sú si vedomí veľmi dobrých výsledkov oboch centier a oceňujú obetavú a kvalitnú prácu vychovávateľov, trénerov a „dohodárov“, ktorí v centrách pracujú. Vykonaná bude len organizačná zmena – zlúčenie oboch centier do jedného a to od 1. 8. 2013. Nič zásadné sa teda nezmení, pretože Mesto má záujem zachovať všetko to, čo funguje dobre. Akékoľvek informácie iného druhu sú zavádzaním a sú nepravdivé.

Mesto finančne zabezpečí toľko záujmových útvarov, koľko bude potrebné

„Naše deti sú budúcnosťou tohto mesta a ja ako primátor nepripustím, aby Mesto nevedelo pre ne vytvoriť priestor na voľno časové aktivity. Pretože sa legislatíva v súvislosti s financovaním CVČ zmenila, Mesto Žilina musí v prvom rade zabezpečiť krúžky pre žilinské deti. Samozrejme, po dohode s okolitými obcami a mestami bude zabezpečených pre deti toľko krúžkov, koľko bude potrebné. Všetky financie, ktoré dostaneme zo štátneho rozpočtu na voľno-časové aktivity detí v centre voľného času, budú použité na tento účel. Verím, že činnosť CVČ Kuzmányho 105 bude naďalej rozvíjaná v prospech detí a mládeže pri ich vzdelávaní, získavaní zručností i športových návykov a na zmysluplné trávenie voľného času,“ zdôrazňuje primátor mesta Žilina Igor Choma.
Zdroj: Info.sk, Mesto Žilina
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

VČERA - 18:53Domáce

Vo voľbách do EP by uspeli najviac PS, Smer a Hlas.

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

VČERA - 17:31Domáce

Pellegrini v predvolebnej debate priznal užívanie Náhlikovej vily.

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

VČERA - 17:28Domáce

Podľa vlastných slov prezidentka Zuzana Čaputová zažila množstvo stretnutí, ktoré jej utkveli v pamäti.

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

VČERA - 16:52Domáce

Pre výskyt medveďa zasadal vo Svite pod Tatrami krízový štáb. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

VČERA - 16:49Domáce

Rodičia detí od nula do šesť rokov môžu prostredníctvom mobilnej aplikácie Bebbo sledovať a podporovať vývin svojho dieťaťa, monitorovať jeho rast či zaznamenávať preventívne prehliadky a očkovania.