• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Obrazom: V Bratislave ocenili slovenských hrdinov

  • 19:10 11.04.2013
  • BRATISLAVA
Obrazom: V Bratislave ocenili slovenských hrdinov

Záchranu trojtýždňového bábätka, zásahy pri vlakovej nehode v Bratislave aj pri nešťastí v Kurimanoch ocenili nadrezortným projektom Zlatý záchranársky kríž za rok 2012.

Na slávnostnom ceremoniáli v historickej budove Slovenského národného divadla udelili päť Zlatých záchranárskych krížov a dve čestné uznania.

Za záchranu 20-mesačného chlapca Sebastiána Smiečka z Trenčína ocenili v kategórii Záchranársky čin laickej verejnosti Ladislava Farkaša. Ten podal prvú pomoc chlapcovi, ktorý spadol v obchodnom centre v Trenčíne z preliezok do nepriehľadného suda. Prípad sa stal vlani v októbri.

Obrazom: Štát ocenil hrdinov


Skromný policajt zachránil bábätko

V kategórii Záchranársky čin profesionálov jednotlivcov zvíťazil policajt Erik Frišman za záchranu života trojtýždňového bábätka. Policajt vlani v máji v Košiciach zareagoval na krik susedky a prvou pomocou zachránil dieťaťu život.

Podľa záchranárov hrozil bábätku tzv. syndróm náhleho úmrtia dieťaťa. O skromnosti policajta svedčí aj fakt, že o tomto čine sa jeho nadriadený dozvedel po troch týždňoch, a to z iných zdrojov.

Čestné uznanie v tejto kategórii získala operačná dôstojníčka Slavomíra Korduliaková, ktorá výrazne prispela k záchrane 16-ročného dievčaťa, ktoré zapadlo do snehu počas februárovej kalamity na Kysuciach.


Porušili bezpečnostné pravidlá, ukázali hrdinstvo

Záchranárske zložky, ktoré zasahovali pri novembrovom zrútení mosta v Kurimanoch, ocenili v kategórii Záchranársky čin profesionálneho kolektívu.

„V tomto prípade všetci, čo sa vrhli do sutín, tak nerozmýšľali nad tým, že nad nimi visia tony uvoľneného železa,“ povedal pri odovzdávaní ceny minister vnútra Robert Kaliňák.

Podľa jeho slov záchranári vtedy porušili bezpečnostné pravidlá, „no práve preto bola táto akcia úspešná a minimalizovala nešťastie, keď sa v minútach podarilo zachrániť všetkých, ktorí boli postihnutí,“ dodal.

Nešťastie v Kurimanoch


Záchranári zabránili tragédii

Čestné uznanie v rovnakej kategórii udelili policajtom a záchranárom, ktorí zasahovali pri vykoľajení vlaku medzi bratislavskou hlavnou stanicou a stanicou Vinohrady. Nehoda, pri ktorej sa zranilo viac ako 20 ľudí, sa stala v októbri.

„Takáto nehoda sa často končí koľkonásobnými tragickými dôsledkami, no profesionálnym zásahom sa zaobišla bez úmrtia, čo je pre mňa obrovský zázrak,“ skonštatoval Kaliňák.

Cenu za výnimočný prínos pre záchranárstvo udelili Anne Vargovej, primárke a lekárke urgentnej medicíny na Stanici Záchrannej zdravotnej služby Univerzitnej nemocnice Martin.

Poslednou kategóriou bola cena časopisu Rescue Report, ktorú si odniesol Miroslav Nagy za kreatívny prínos k vzdelávaniu a osvete v záchranárstve. Nagy sa 16 rokov venuje prvej pomoci ako inštruktor.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.