• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

Lekári vyzývajú cestovateľov na očkovanie proti žltačke

  • 13:49 11.04.2013
  • BRATISLAVA
Lekári vyzývajú cestovateľov na očkovanie proti žltačke

Ľuďom, ktorí plánujú stráviť dovolenku v zahraničí, hrozí zvýšené riziko nákazy hepatitídou, a preto by sa mali dať proti nej zaočkovať.


Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedli infektológ Ivan Bakoš z Inštitútu očkovania a cestovnej medicíny a hepatológ Marián Oltman z Gastroentero-hepatologického centra Thalion.

Vírusové hepatitídy odborníci rozdeľujú do viacerých typov označených písmenami A až E. Ich spoločným znakom je fakt, že pôvodca choroby napáda pečeň a spôsobuje jej zápal.

Najčastejším a vo svete najrozšírenejším vírusom je typ A. Typ B je rovnako celosvetovo rozšírený, ale cesta jeho prenosu je o čosi náročnejšia, ako v prípade typu A. Typ C sa prenáša takmer výhradne krvou, šíri sa omnoho pomalšie ako predchádzajúce dva typy. Typy D a E sa vyskytujú zriedkavo, a to najmä v rozvojových krajinách. Proti dvom najrozšírenejším typom - A a B existuje aj bezpečná ochrana vo forme očkovania.

Choroba špinavých rúk

Aj keď sa hepatitída typu A prenáša fekálno-orálnou cestou a je často nazývaná "chorobou špinavých rúk", možnosti nakazenia sú rôzne.

Okrem nedostatočnej hygieny patria medzi rizikové faktory tiež konzumácia potravy, ktorá bola nedostatočne tepelne spracovaná, uvarená v nehygienických podmienkach či umytá kontaminovanou vodou.

Bakoš uviedol pravidlo, ktoré dovolenkárom pomôže dodržať základnú bezpečnosť potravín: "Uvar to, olúp to, alebo na to zabudni." Spomenul tiež prípad z roku 2004, keď sa v jednom hoteli v egyptskej Hurgade nakazilo týmto vírusom 331 ľudí. Následné vyšetrovanie ukázalo, že zdrojom nákazy bol pomarančový džús.

Inkubačná doba u tohto typu hepatitídy je 15 až 60 dní, pričom u detí má viac-menej bezproblémový priebeh, kým u dospelých môže spôsobiť komplikácie. Najmä u chorých nad 50 rokov môže dôjsť ku zdravotným komplikáciám a smrteľným prípadom. Hepatitída typu A nespôsobuje chronické poškodenie pečene.

Smerom na východ riziko rastie

Vírus hepatitídy typu B sa prenáša tromi spôsobmi: z matky na dieťa pri pôrode, krvnou cestou a nechráneným sexuálnym stykom, pričom je stonásobne infekčnejší než HIV.

Je tiež veľmi odolný, prežíva až šesť mesiacov pri teplote 30 - 32 stupňov Celzia, minimálne 15 rokov pri teplote -15 stupňov Celzia a v zaschnutej krvi prežije aj niekoľko týždňov.

Ak sa toto ochorenie nezačne včas liečiť, môže viesť k cirhóze a následne až k rakovine pečene. Najväčšie riziko nákazy hepatitídou typu B predstavuje používanie jednej injekčnej striekačky viacerými ľuďmi a nechránený pohlavný styk.

Inkubačná doba v prípade hepatitídy typu B je 30 až 180 dní, pričom má všeobecne závažnejší priebeh. Aj v tomto prípade odborníci odporučili očkovanie ako prostriedok pre najvýraznejšie zníženie rizika nákazy.

"Hepatitídy typu A a B sú veľmi rozšírené ochorenia po celom svete. Čím viac cestujeme na Slovensku smerom na východ, tým väčšie je riziko nakazenia. Hepatitída typu A sa vyskytuje v oblasti subtrópov a trópov, kde sa nachádzajú tisíce obľúbených dovolenkových destinácií," uviedol Bakoš.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča očkovanie proti žltačke typu A a B pri cestovaní do celého sveta. Proti ostatným typom zatiaľ vakcína neexistuje, no typ D nedokáže existovať bez spomínaného typu B. Očkovanie proti typom A a B je možné jednou vakcínou, ktorá sa podáva v troch dávkach. Ideálne je, ak sa podávajú v rozmedzí 0 - 1 - 6 mesiacov, teda druhá dávka mesiac po prvej a tretia, posilňovacia dávka 6 mesiacov po druhej. Už prvé dve dávky poskytujú veľmi vysokú ochranu pred nákazou. Tretia dávka zabezpečuje u zdravých ľudí dlhotrvajúcu ochranu.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

DNES - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

DNES - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

DNES - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

DNES - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.