• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Kýblov človek opísal vraždy a fungovanie mafie

  • 16:54 10.04.2013
Kýblov človek opísal vraždy a fungovanie mafie

Vyjadrenie prokurátora k výpovedi Juraja B.

Žalujúci prokurátor špeciálnej prokuratúry dnešnú výpoveď Juraja B. nemôže hodnotiť, len konštatoval, že sa prekvapujúco priznal.

„Určite na ňu budem musieť reagovať v záverečnej reči,“ povedal. Na náznaky obžalovaného, že vie o viacerých vraždách, bude musieť podľa prokurátora reagovať polícia.

“Bude nevyhnutné svedka vypočúvať a zisťovať skutočnosti, ktoré naznačoval na tomto hlavnom pojednávaní. To však bude priebeh iných trestných konaní, ktoré zrejme budú musieť byť otvorené,“ vysvetlil. PEZINOK 10. apríla (WEBNOVINY) – Veľký zvrat sprevádzal úvod stredajšieho pojednávania s údajnou skupinou sýkorovcov, ktorú podľa žalobcov viedol Ladislav B., prezývaný Dlhý Laco.

Jeden z obžalovaných Juraj B., údajne blízka osoba hlave celej skupiny sýkorovcov Róberta L. prezývaného Kýbel, sa rozhodol priznať a chce rozprávať aj o prípadoch vrážd, ktoré neboli súčasťou obžaloby.

Kýbel je momentálne na úteku.

Obžalovaný Juraj B. poslal list predsedovi senátu Špecializovaného trestného súdu. „Rozhodol som sa priznať k trestnej činnosti, ktorej som sa dopustil v rámci toho, že som páchal trestnú činnosť s Róbertom L. prezývaným Kýbel.

Chcem vysvetliť svoje konanie na skutkoch, ktoré sú v obžalobe a spolupracovať s políciou na objasnení trestnej činnosti vrátane vrážd,“ napísal v liste.

Ďalej v ňom písal, že chce polícii rozprávať o vraždách a týka sa to Kýblových ľudí, preto žiada, aby sudca list neukazoval iným osobám, lebo má obavu o svoju rodinu.
Odhalenia v prípade sýkorovci

Dve priznania a vzápätí aj dva odsudzujúce verdikty v tejto kauze zazneli už v auguste minulého roka. Miroslav Mladý a Marek Šarkózy sa vtedy rozhodli pre dohodu s prokurátorom, ktorú súd prijal, a pred senátom sa priznali k skutkom, ktoré im obžaloba pripisuje.

Ani jeden z nich však nebol obžalovaný v hlavnom skutku obžaloby, teda príprave vraždy Martina H., prezývaného Rezeň. Mladý v kauze figuroval iba okrajovo, nežalovali ho ako člena zločineckej skupiny.

Podľa prokuratúry si objednal podpálenie dvoch áut. Dostal za to sedem mesiacov, pričom tento trest si už odsedel vo väzbe. Šarkózymu vymeral senát Špecializovaného trestného súdu šesť rokov a desať mesiacov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia.

Odsúdili ho za členstvo v zločineckej skupine, ktorú údajne viedol Ladislav B. Okrem toho aj za ďalšie priznané skutky, teda jeho podiel na podpálení dvoch áut, domu a zničenia interiéru a následného podpálenia baru.

Priebeh údajnej vraždy

Hlavný skutok obžaloby spočíva v tom, že Ladislav B. spolu s Jurajom B., Viliamom R., Richardom Š. a Filipom N. ako členovia zločineckej skupiny údajne plánovali od 15. februára 2011 vraždu Martina H. Jeho telo vraj chceli zakopať.

Proklamovaný bos údajne vydal pokyn Martinovi R., ktorému obeť dôverovala, aby s ňou dohodol fiktívne stretnutie pod zámienkou riešenia istého problému s vyšetrovateľom.

Neskôr zabezpečil aj lopatu a krompáč a uložil ich vo svojom aute. Martin R. má v súčasnosti odložené obvinenie.

Martina H. napokon vylákali na stretnutie, ale polícia urobila v marci 2011 raziu a mužov pozatýkala. Kukláči vtedy zadržali aj Martina H. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na desiatich údajných členov skupiny Ladislava B. ďalšiu obžalobu z desiatich skutkov.

Skupina sýkorovcov je pomenovaná podľa jedného z prvých mafiánskych bosov v novodobej histórii Slovenska - Miroslava Sýkoru.

Juraj B. opísal na súde fungovanie skupiny sýkorovcov

Fungovanie údajnej skupiny podsvetia sýkorovcov dnes opísal na súde Juraj B., obžalovaný v kauze sýkorovskej podskupiny, vedenej Ladislavom B., prezývaným dlhý Laco. Juraj B. najprv všetko popieral, teraz zmenil názor, podľa vlastných slov „mení svoj život“.

Dlhé obdobie bol blízko údajného bosa sýkorovcov - políciou hľadaného Róberta L., prezývaného Kýbel. Vraj mu „slúžil“ 13 rokov, teraz má pocit, že sa na neho vykašlali. Juraj B. odmietol, že by sa osobne niekedy dopustil vrážd, ktorých vraj bolo dosť, ale on podľa vlastných slov robil maximálne sledovača.

Juraj B. hovoril, že do skupiny prišiel už v roku 1996, keď ho pustili z väzenia. Najprv ho „na robotu“ zobral Peter Čongrády, odmenou boli tenisky. Potom bol biletárom v podnikoch a postupne sa dostal blízko údajného bosa sýkorovcov Róberta L. (Kýbla).

„U neho som zostal, v podstate som bol jeho poskok, sluha aj ochrankár v jednej osobe,“ povedal Juraj B. na súde. Kýbel sa stal podľa jeho slov šéfom skupiny, lebo pôvodný bos Miroslav Sýkora, ktorého meno skupina nesie, sa rozhodol, že ide robiť politiku. K tomu však nedošlo, vo februári 1997 Sýkoru zabili.

Juraj B. opísal rozdelenie skupiny na podskupiny v Senci, na Záhorí a v Bratislave. Obžalovaný Ladislav B. bol podľa jeho slov samotár, ktorý mal svojich kamarátov v meste a v skupine mu to tolerovali. Okrem týchto podskupín údajne podľa tvrdenia Juraja B. existovala jedna osemčlenná skupina, ktorá mala na starosti vraždy iných členov podsvetia a nájomné vraždy.

Podľa slov Juraja B. pre skupinu robil napríklad aj mediálne známy Jozef R., ktorý je teraz vo väzbe v Maďarsku. Spomínal aj rôznych dnes už mŕtvych ľudí, napríklad Petra Čongrádyho, Petra Havašiho či bratov Pápayovcov z južného Slovenska, s ktorými vraj mali tiež sýkorovci kontakty.

Okrem toho povedal mená a prezývky mnohých ďalších ľudí, ktorí majú do skupiny patriť. Hovoril, že ľuďom zo skupiny sa vyplácali peniaze z toho, čo sa vybralo z podnikov. Na rozdeľovaní týchto peňazí sa podieľal. Dostávali najprv po 15-tisíc starých slovenských korún, postupne sa to vyšplhalo na 40-tisíc korún, resp. do 1 500 eur.

Kýbel vraj členov skupiny upozorňoval, že nemajú o ničom hovoriť, lebo pôjdu nohami dopredu, stanú s z nich „mariňáci“, resp., že si to odnesú ich rodiny. Juraj B. vraj vie aj o prípade člena skupiny, ktorého zabili, lebo chcel zo skupiny odísť.

So skupinou piťovcov údajne raz vychádzali, inokedy nie. Ich údajný šéf Juraj O. podľa Juraja B. patril v minulosti k sýkorovcom ale musel odísť, lebo Kýbel mal podozrenie, že donáša polícii.

Ladislav B. (Dlhý Laco) reagoval na jeho slová tým, že sa necíti byť členom skupiny, aj keď viacerých „chlapcov“ pozná. Podľa jeho slov sa s nimi spoznal najmä cez šport, sem-tam niečo vybavil, alebo niekomu pomohol, keď vedel ako.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.