Makadamové oriešky. Chrumkajte výživu z trópov!
Chrumkanie makadamových orieškov pozitívne vplýva na naše zdravie. Podporujú dlhovekosť a regeneráciu.
Makadamové orechy vás dostanú jemne maslovou chuťou, ktoré sa pestujú v tropických oblastiach Austálie, Brazílie, Indonézie, Kene, Nového Zélandu a Južnej Afriky. Hoci je Austrália najväčším producentom týchto orieškov, svojou lahodnou chuťou sú najviac uznávané orechy z Havaja.
Existuje asi sedem druhov Makadamových orieškov, ktoré rastú na svete, no len dva z nich sú jedlé. Sú to plody Macadamia integrifolia, ktorých stromy produkujú hladké oriešky a Macadamia tetraphylla.
Nutričné hodnoty:
Obsahujú radu výživných a zdraviu prospešných živín.
Sú bohatým zdrojom vitamínu A, železa, bielkovín, vitamínov skupiny B ako je tiamín, riboflavín či niacín a tiež foláty. Obsahujú i malé množstvo zinku, medi, vápnika, fosforu, draslíka a horčíka.
Čítajte: B vitamíny: Pre krásu, energiu, zdravie a psychickú pohodu
Tieto oriešky obsahujú aj antioxidanty ako sú polyfenoly, aminokyseliny, flavóny a tiež selén. Sú tiež zdrojom sacharidov v podobe sacharózy, fruktózy, glukózy a maltóza.
Vďaka obsahu všetkých týchto výživných látok podporujú zdravie mnohých orgánov:
Zdravé srdce
Makadamové oriešky neobsahujú žiaden cholesterol a sú veľmi prospešné pri znižovaní jeho hladiny v krvi. Sú bohaté na zdravé mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú čistiť tepny a udržiavať ich zdravé.
Čítajte: Zdravé srdce vďaka vlašským orechom
Antioxidanty
Veľký prínos orieškov spočíva v ich vysokom obsahu flavonoidov, ktoré sa v týchto rastlinách prirodzene vyskytujú. Chránia naše bunky pred poškodením a toxínmi z vonkajšieho prostredia. V našom tele sa premieňajú na atioxidanty. Účinne ničia voľné radikály a chránia naše telo pred rôznymi ochoreniami, vrátane rakoviny.
Správna mozgová činnosť
Makadamové orechy podporujú fungovanie nervového systému. Obsah medi v nich navyše podporuje tvorbu neurotransmiter, ktoré sú v mozgu zodpovedné za odosielanie signálov.
Čítajte: Semiačka plné zdravia. Jesť by sme ich mali denne
Štíhla línia
Ľudia si väčšinou tieto oriešky nedoprajú z dôvodu nesprávnej mienky, že obsahujú veľa tuku a tým zvyšujú cholesterol. Nie je to však pravda. Makadamové orechy však obsahujú zdraviu prospešné tuky, ktoré chudnutie podporujú. Sú bohaté na omega 7 a kyselinu palmitolejovú, ktoré poskytujú stavebné prvky pre enzýmy, riadia metabolizmus, prispievajú k spaľovaniu tukov a obmedzujú chuť k jedlu.
Pokožka, vlasy, nechty
Tieto oriešky obsahujú podstatne bohaté množstvo bielkovín, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou našej stravy, prispievajú k budovaniu svalstva a tkaniva, zdravým vlasom, nechtom a pokožke.
Lepšie trávenie
Vláknina podporuje pocit sýtosti, zlepšuje trávenie a pomáha pri zápche. Makadamové oriešky obsahujú až 7% vlákniny.
Čítajte: Vláknina pre štíhle a zdravé telo. Ako ju získame?
Zdravé kosti
Fosfor v makadamových orieškoch hrá dôležitú úlohu pri mineralizácii zubov a u zdravých kostí. Podporuje látkovú výmenu, vstrebávanie a transport živín. Obsahujú i mangán, ktorý pomáha pri stavbe nového kostného tkaniva. Omega 3 zabraňuje osteoporóze a znižuje prejavy artritídy.
Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie
Užívanie bežného lieku proti bolesti môže viesť k zmenám v emóciách, naznačuje výskum.
Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami
Lekári uviedli, aké potraviny by ste mali jesť, aby ste svoje črevá ochránili pred otravou z jedla.
Máte túto chybu krásy? Podľa doktorky budete vďaka tomu vyzerať mladšie
Lekárka odhalila prekvapivú nedokonalosť, ktorá značí, že budete v staršom veku vyzerať mladšie ako vaši rovesníci.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.