• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Trnava začala rekonštruovať najstaršiu slovenskú pešiu zónu

  • 11:28 09.04.2013
  • TRNAVA
Trnava začala rekonštruovať najstaršiu slovenskú pešiu zónu

Obnova pešej zóny v Trnave sa po rokoch sľubov dnes začala pred budovou Divadla Jána Palárika.

Verejnú súťaž na dodávateľa vyhralo konzorcium firiem vedené spoločnosťou OHL ŽS z Brna s cenou takmer dva milióny eur, čo je o štyridsať percent menej, ako bola predpokladaná cena.

Pešia zóna má byť podľa zmluvy vynovená do mája budúceho roku. Trnava bola prvým mestom na Slovensku, ktoré už v roku 1988 vylúčilo dopravu z centra mesta.

Autormi projektu obnovy verejných priestorov Hlavnej ulice v Trnave sú Dušan a Christo Dókovci. Projekt ráta s kompletnou výmenou povrchov ulice, mobiliáru, ale aj s výmenou zelene, vrátane všetkých stromov.

Pešia zóna bude po dĺžke rozčlenená na tri pruhy, stredný bude z prírodnej žuly, okrajové budú zhotovené z betónovej dlažby. Jej dominantou má byť voda v dvoch okrasných fontánach. Zelene bude po novom o niečo menej, pretože projekt ráta s menšími ostrovčekmi okrasnej zelene.

Obrzom: Úvodné výkopy rekonštrukcie trnavského centra mesta


,,Pamiatkari nechceli pripustiť viac stromov na pešej zóne, pretože by zakrývali krásne historické budovy,“ povedal viceprimátor Trnavy Bystrík Stanko.

Podľa Dušana Béreša z mestského úradu je v centre mesta taká hustota inžinierskych sietí, že ďalšie stromy by ani nebolo kde posadiť. Za obeť novej pešej zóne padne 55 stromov brestovca severského, nahradí ich 57 jaseňov mannových a okrasných hrušiek.

Stanko ubezpečil, že aj počas stavebných prác bude zabezpečený prístup do každej prevádzky na Hlavnej ulici. Radnica sa počas príprav na rekonštrukciu snažila komunikovať aj s obyvateľmi mesta o ich požiadavkách na novú pešiu zónu. Už v roku 2006 zorganizovala prvú diskusiu, o rok neskôr vystavila aj prvý model možného vzhľadu pešej zóny.

Obnova pešej zóny v Trnave bude financovaná z vlastného rozpočtu mesta. Vďaka nižšej cene z verejnej súťaže plánuje vedenie radnice z ušetrených peňazí obnoviť aj niektorú ďalšiu ulicu v centre, zatiaľ nepadlo rozhodnutie ktorú. Po vyhlásení verejnej súťaže na obnovu povrchov pešej zóny si súťažné podklady prevzalo 24 firiem, svoje ponuky predložilo 12 z nich.

Konzorcium OHL ŽS, OHL Pozemné stavby a CS ponúklo najnižšiu cenu, radnica nezaznamenala žiadnu námietku proti výsledkom súťaže. Stanko však pripustil, že cenu môžu zvýšiť dodatky k uzatvorenej zmluve, ak by sa po rozkopaní ulice vyskytli neočakávané problémy.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.