• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Thatcherová bola dôležitá aj pre Slovensko, tvrdia politici

  • 21:13 08.04.2013
  • BRATISLAVA
Thatcherová bola dôležitá aj pre Slovensko, tvrdia politici

Odišla významná a silná osobnosť britskej a svetovej politiky. Takto reagoval na úmrtie Margaret Thatcherovej prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.

Ako ďalej agentúru SITA informoval jeho hovorca Marek Trubač, správu o úmrtí barónky Margaret Thatcherovej, bývalej predsedníčky vlády Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska prijal prezident s pohnutím.

Thatcherová si podľa Gašparoviča získala všeobecný rešpekt za jej výrazný osobný príspevok k novodobému usporiadaniu politickej mapy Európy a transatlantického sveta.

Správu o úmrtí jednej z najvýznamnejších svetových političiek 20. storočia, bývalej predsedníčky vlády Spojeného kráľovstva a šéfky britskej Konzervatívnej strany Margareth Thatcherovej prijala strana SDKÚ-DS s hlbokým zármutkom.

Pre agentúru SITA to uviedol predseda strany Pavol Frešo. Pre Slovensko, ako súčasť komunistického Československa, bola podľa jeho slov politika Železnej lady Margareth Thatcherovej nesmierne dôležitá.
Obrazom: Najdôležitejšie momenty zo života Margaret Thatcherovej


"Spolu s vtedajším prezidentom USA Ronaldom Reaganom prispela zásadnou mierou k porážke Sovietskeho zväzu v studenej vojne a k pádu totality v našej vlasti," doplnil.

Aj v dnešných časoch ekonomickej krízy v Európskej únii, či problémov zadlžených krajín by mal byť pre celú Európu aktuálny jej odkaz politiky šetrenia, reforiem a ekonomickej stabilizácie krajín.

"Politika britskej Železnej lady, najvýznamnejšej pravicovej političky všetkých čias, by mala byť vzorom pre všetky stredo-pravé politické strany nielen na Slovensku, ale aj v Európe," informoval Frešo s tým, že osobnosť jej formátu bude v dnešnom svete veľmi chýbať. "SDKÚ-DS sa skláňa pred jej pamiatkou," dodal.

Informáciu o jej smrti prijal so zármutkom aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. "Hoci sme sa nikdy osobne nestretli, vždy som si ju vážil ako štátničku, ktorá zmenila tvár nielen britskej, ale aj celosvetovej politiky. Aj keď sme nie vždy súhlasili s jej názormi, niet pochýb, že svet dnes prišiel o jednu z najväčších osobností modernej histórie," informoval agentúru SITA Lajčák.

Niekoľkonásobná premiérka bola podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) vodcom s výnimočnou vôľou, víziou a odhodlaním, vďaka čomu dokázala neraz plávať proti prúdu. Margareth Thatcherová nebola len postrachom pre britskú ľavicu a všemocné odborárske hnutie, ale aj pre komunistické vlády za železnou oponou. "Ešte máme v pamäti, ako sa na zatváraní neefektívnych baní a protestoch britských baníkov živila komunistická propaganda aj v bývalom Československu. Margareth Thatcherová však domácemu ani medzinárodnému tlaku nepodľahla a britský priemysel dokázala postaviť na nohy," informovala SaS.

Nezabudnuteľná je podľa SaS jej rozhodnosť, keď vzdialené Falklandy anektovala argentínska armáda, pričom po krátkej vojenskej potýčke sa ostrovy vrátili späť pod britskú korunu. "Ako symbol klasického kapitalizmu a britského euroskepticizmu si Margareth Thatcherová postavila proti sebe početné zástupy odporcov. Aj to je dôkaz o jej výnimočnosti. Česť jej pamiatke," dodala strana Sloboda a Solidarita.

Oporúčame:

Zomrela Železná lady Margaret Thatcherová

Najdôležitejšie fotografie zo života Margaret Thatcherovej

Toto sú najpamätnejšie výroky Margaret Thatcherovej
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Poľsko vyčlení dva milióny eur pre WFP a UNRWA

Poľsko vyčlení dva milióny eur pre WFP a UNRWA

DNES - 22:12Zahraničné

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy.

Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v USA

Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v USA

DNES - 22:12Zahraničné

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C' Čche prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať.

Španielsky premiér zvažuje rezignáciu v reakcii na vyšetrovanie svojej manželky

Španielsky premiér zvažuje rezignáciu v reakcii na vyšetrovanie svojej manželky

DNES - 22:09Zahraničné

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu

Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu

DNES - 22:09Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu poďakoval svojmu americkému kolegovi Joeovi Bidenovi za podpis zákona, ktorý zahŕňa dôležitú pomoc pre Kyjev v hodnote 61 miliárd dolárov.

Dlho nezvestný obraz Gustava Klimta vydržali za 30 miliónov eur

Dlho nezvestný obraz Gustava Klimta vydržali za 30 miliónov eur

DNES - 22:07Zahraničné

Za 30 miliónov eur vydržali v stredu vo Viedni portrét mladej ženy od Gustava Klimta s názvom Portrét slečny Lieserovej.