• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Brániť rodičovi stretávať sa s dieťaťom môže byť trestný čin

  • 15:51 08.04.2013
  • BRATISLAVA
Brániť rodičovi stretávať sa s dieťaťom môže byť trestný čin

Brániť oprávnenému rodičovi v stretávaní sa s dieťaťom zo strany povinného rodiča môže byť trestným činom. Upozorňuje na to ministerstvo vnútra.

„Neplnenie rozhodnutia alebo súdom schválenej dohody, v praxi najčastejšie vo forme bránenia oprávnenému rodičovi v stretávaniu sa s maloletým dieťaťom zo strany povinného rodiča, môže za istých podmienok napĺňať skutkovú podstatu trestného činu marenia výkonu rozhodnutia,“ vysvetľuje riaditeľka odboru priestupkov Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Jana Vallová.

Podľa Trestného zákona hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov tomu, kto po tom, čo sa proti nemu bezvýsledne použili opatrenia v občianskom súdnom konaní smerujúce k výkonu rozhodnutia súdu alebo súdom schválenej dohody o výchove maloletých detí, marí výkon takého rozhodnutia alebo dohody, alebo kto marí výkon predbežného opatrenia uloženého v občianskom súdnom konaní na ochranu osôb ohrozených násilím alebo vo veciach starostlivosti súdu o maloletých.

"K naplneniu znakov skutkovej podstaty marenia výkonu úradného rozhodnutia však dochádza až po bezvýslednom použití opatrení upravených v Občianskom súdnom poriadku," ozrejmila Vallová. Oprávnený rodič, ktorému bolo neopodstatnene a neodôvodnene odopreté stretnutie s maloletým dieťaťom, potrebuje najprv podať na príslušnom súde prvého stupňa, ktorý vo veci rozhodoval, návrh na nariadenie výkonu rozhodnutia podľa § 272 Občianskeho súdneho poriadku.

Pred nariadením výkonu rozhodnutia súd písomne vyzve povinného rodiča, ktorý sa odmieta podrobiť rozhodnutiu, aby sa rozhodnutiu podrobil. V tejto výzve upozorní tiež na následky neplnenia povinností ustanovených v rozhodnutí. "Ak sa javí, že účel výzvy možno lepšie dosiahnuť pojednávaním, sudca je oprávnený nariadiť pojednávanie a môže naň predvolať povinného, oprávneného, maloleté dieťa, zástupcu príslušného orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately alebo zástupcu príslušného orgánu obce," pokračuje Vallová. Ak táto výzva súdu zostane bezvýsledná, súd je oprávnený uložiť povinnému rodičovi pokutu vo výške 200 eur.

Podľa Vallovej na naplnenie znakov skutkovej podstaty trestného činu musia byť súdom uložené povinnému rodičovi minimálne dve bezvýsledné opatrenia, ktoré neviedli k náprave a rešpektovaniu súdneho rozhodnutia či súdom schválenej dohody.

No v právnej praxi je celý proces zdĺhavý, priznáva rezort vnútra. "Oprávnený rodič opakovane podáva oznámenia na povinného rodiča a pokúša sa o stretnutie s dieťaťom, často však tento proces vedie k deštrukcii vzťahu rodiča a dieťaťa," uvádza rezort. Problém by mohla podľa ministerstva vyriešiť legislatívna úprava, ktorá by spočívala v bezodkladnom výkone súdneho rozhodnutia a v prípade neplnenia k odňatiu dieťaťa zo starostlivosti povinného rodiča a jeho odovzdania určenej fyzickej alebo právnickej osobe.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

VČERA - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.