• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Vedci varujú: Nebezpečná chemikália vo vašej domácnosti!

  • 19:50 23.11.2014
  • SVET
Vedci varujú: Nebezpečná chemikália vo vašej domácnosti!

Nebezpečný triclosan v zubnej paste, kozmetike a čistiacich prostriedkoch môžu zvýšiť riziko tvorby rakovinových buniek.

Triclosan je silným činidlom proti baktériám i plesniam. Pridáva sa do mydiel, deodorantov, ústnych vôd, holiacich prípravkov. Okrem toho býva často napustený do hračiek, ponožiek, sáčkov na odpad či kuchynských potrieb. Je zložkou antibakteriálnych mydiel, čistiacich obrúskov na tvár a niektorých zubných pást.

Podľa vedcov spôsobil triclosan rakovinu u testovaných myší. Tie boli vystavené pôsobeniu tejto chemickej látky po dobu šiestich mesiacov, čo v porovnaní s človekom predstavuje asi 18 rokov. Výsledok výskumu vedcov prekvapil. Myši boli po pol roku náchylnejšie k tvorbe nádorov na pečeni.

Táto zložka je i súčasťou čistiacich domácich prostriedkov či šampónov. Výskum varuje pred dlhodobým vystavovaním týmto chemikáliám. Štúdiu vedci publikovali v časopise Proceedings, Národnej vedeckej akadémie.

Čítajte: Únava a tráviace problémy? Na príčine môže byť lamblia!

Triclosan môže okrem toho spôsobiť i fibrózu pečene, pri ktorej dochádza k premnoženiu väziva v pečeňovom tkanive, narušiť hladiny hormónov a ovplyvniť svalové kontrakcie.

"Stále vyššie hladiny triclosanu v životnom prostredí a jeho široké využívanie v spotrebiteľských výrobkoch predstavuje pre ľudí pomerne reálne riziko pečeňovej toxicity," uviedol vedúci štúdie, profesor chémie, biochémie a farmakológie, Robert Tukom.

Potrebné sú ďalšie výskumy, ale i kontrola množstva triclosanu

Podľa londýnskeho profesora Alana Boobisa je možné, že tieto výsledky nie sú pre človeka relevantné. Je potrebné poznamenať, že nádory pečene myší vyvoláva mnoho chemických látok, ktoré na človeka taký vplyv nemajú.

Odborníci preto potvrdzujú, že sú v tomto závažnom odhalení potrebné ďalšie výskumy, aby boli účinky na myši jasne porovnateľné s vplyvom na ľudský organizmus.

Čítajte: Tieto veci majú viac baktérií ako WC! Používame ich denne

Zabezpečiť nadmernému vystavovaniu triclosanu by malo byť napriek tomu dostatočné, aby sa tak zabránilo riziku prípadného karcinogénneho vplyvu na človeka. Dávky triclosanu v prípravkoch by preto mali byť na trhu starostlivo monitorované.

Zdroj: Info.sk, BD, telegraph.co.uk, wikipedia.org, zahr
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.