• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
14°Bratislava

Severná Kórea presunula rakety k pobrežiu, USA sú v strehu

  • 18:31 05.04.2013
  • SOUL
Severná Kórea presunula rakety k pobrežiu, USA sú v strehu

Severná Kórea presunula svoje rakety stredného doletu k východnému pobrežiu. Vo štvrtok večer o tom informoval juhokórejský minister obrany Kim Kchwan-čin, podľa ktorého sú síce tieto strely schopné zasiahnuť ďaleké ciele, no nie územie Spojených štátov.

Obranu Juhokórejčanov podporuje väčšina Američanov

Väčšina obyvateľov Spojených štátov si myslí, že ich krajina by sa mala podieľať na obrane Južnej Kórey v prípade útoku zo strany znepriateleného Severu.

Vyplýva to z prieskumu organizácie Gallup medzi Američanmi, ktorého výsledky zverejnili vo štvrtok.

S vojenskou pomocou súhlasí 55 percent opýtaných, zatiaľ čo ďalších 34 percent je proti a zvyšní sa k záležitosti nevedeli vyjadriť.

Americká verejnosť je pritom podľa prieskumu rozdelená v otázke, či je severokórejský útok možné očakávať v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov.Rakety môžu byť podľa neho pripravené na skúšobnú streľbu alebo na vojenské cvičenie. Strely rozmiestnené na východnom pobreží sú podľa Južnej Kórey typu Musudan s doletom najmenej 3000 kilometrov.

Agentúra Jonhap uviedla, že KĽDR by mohla strely cvične odpáliť v strede apríla počas osláv narodenín zosnulého lídra Kim Ir-sena.

Biely dom následne vyhlásil, že v reakcii na zvýšenie napätia vo vzťahoch s KĽDR prijali USA "všetky potrebné opatrenia". "Ide o rovnaký vzorec správania, aký sme už pri Severnej Kórei videli," vyhlásil hovorca Bieleho domu Jay Carney s tým, že Washington situácia pozorne monitoruje.

Severná Kórea v reakcii na sprísnenie medzinárodných sankcií a americko-juhokórejské vojenské cvičenie urobila v posledných týždňov viacero vážnych hrozieb, ktoré vyostrili situáciu na Kórejskom polostrove.

Vo štvrtok naznačila, že jej útok je už len otázkou krátkeho času a armáda dostala konečný súhlas s útokom na americké ciele.

Minulý týždeň uviedla svoje strategické raketové jednotky a delostrelectvo do bojovej pohotovosti a zamierila ich na americké vojenské základne na Guame, Havaji a na kontinentálnom území USA. Spojené štáty oznámili, že na ostrov Guam umiestnia protiraketový obranný systém. KĽDR tiež v stredu zakázala Juhokórejčanom vstup do spoločného priemyselného komplexu v meste Kchäsong na severokórejskom území.
Vojna by z Obamu urobila monštrum, tvrdí Fidel

Kubánsky exprezident Fidel Castro vyzval Severnú Kóreu a USA, aby sa vyhli vzájomnej konfrontácii. Castro v článku zverejnenom v piatkovom vydaní štátneho denníka Granma obom stranám pripomenul, že majú záväzok smerom k udržovaniu mieru.

Legendárny revolucionár navyše nevidí v potenciálnej vojne nič, čo by mohlo Washingtonu, Pchjongjangu alebo Soulu pomôcť. Naopak, prípadná jadrová vojna by podľa neho tvrdo postihla 70 percent populácie. Označil ju preto za "neuveriteľnú a absurdnú udalosť, ktorá by spôsobila veľké utrpenie na takom husto zaľudnenom území".

Fidel taktiež dodal, že prípadný ozbrojený konflikt by ťažko poznamenal aj druhé funkčné obdobie prezidenta USA Baracka Obamu.

Zakladateľ komunistického režimu na Kube si v článku zaspomínal aj na dávne stretnutie so zakladateľom obdobného režimu na severe Kórejského polostrova Kimom Il-sungom. Starého otca súčasného severokórejského vodcu Kima Čong-una označil za "historickú postavu a odvážneho a revolučného muža".

"Teraz, keď Severná Kórea demonštrovala svoj technický a vedecký pokrok, pripomíname jej ich povinnosti k tým krajinám, ktoré sú ich veľkými priateľmi. Pretože, ak by vojna naozaj vypukla, bolo by to hrozné zabíjanie ľudí," napísal Fidel a poukázal na kubánsku raketovú krízu spred viac ako 50 rokov, kedy naposledy reálne hrozila jadrová vojna medzi USA a vtedajším Sovietskym zväzom.

"Ak by vojna vypukla, Obamovo prezidentovanie by bolo pochované v záplave obrazov, ktoré by z neho spravili najhroznejšiu osobnosť v histórii Spojených štátov," povedala 86-ročná postava svetových dejín, podľa ktorej mala izolovaná krajina s Kubou vždy dobré vzťahy.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Newyorský súd zrušil verdikt zo sexuálnych zločinov voči Weinsteinovi

Newyorský súd zrušil verdikt zo sexuálnych zločinov voči Weinsteinovi

DNES - 16:15Zahraničné

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil vo štvrtok rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov.

Macron: Európa nie je nesmrteľná, potrebuje dôveryhodnú obrannú stratégiu

Macron: Európa nie je nesmrteľná, potrebuje dôveryhodnú obrannú stratégiu

DNES - 13:58Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta.

Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku

Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku

DNES - 13:11Zahraničné

Europoslanci v uznesení odsúdili rozhodnutie eurokomisie uvoľniť Maďarsku zmrazené finančné prostriedky EÚ až do výšky 10,2 miliardy eur.

Maďarsko je právny štát, povedal Orbán na konferencii konzervatívcov v Budapešti

Maďarsko je právny štát, povedal Orbán na konferencii konzervatívcov v Budapešti

DNES - 13:06Zahraničné

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum

Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum

DNES - 10:46Zahraničné

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09. Ide už o ôsmu zmenu vo Fialovom kabinete.