• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
11°Bratislava

Americký patent na registračnú pokladnicu má 135 rokov

  • 12:15 04.11.2014
  • Dayton/Bratislava
Americký patent na registračnú pokladnicu má 135 rokov

Pred rokom 1879 nemali obchodníci k dispozícii takéto zariadenia. Iba málo obchodníkov malo okamžitý prehľad o svojom zisku alebo strate.

Američan James Ritty požiadal pred 135 rokmi 4. novembra 1879 o patent na mechanickú registračnú pokladnicu, na ktorej bolo vidno účtované ceny.

James Ritty, bývalý vojak, si v roku 1871 otvoril v Daytone (Ohio, USA) kaviareň. Keď zistil, že ho zamestnanci oberajú o peniaze hútal, ako im prejsť cez rozum. Na ceste do Európy, ktorú absolvoval v roku 1878, si všimol zariadenie na počítanie obrátok lodnej skrutky a po návrate domov oslovil brata – mechanika s myšlienkou vyrobiť podobné zariadenie na zaznamenanie platieb v jeho podniku. Patentovanú novinku nazval Ritty's Incorruptible Cashier (Rittiho nepodplatiteľná pokladnica). Mechanická pokladnica s kľukou zaznamenávala počet platieb, každú zaplatenú sumu a súčet súm.

Po získaní patentu Ritty založil malú spoločnosť a venoval sa výrobe pokladníc. Veľa zákazníkov sa však nenašlo a tak Ritty o pár rokov patent aj firmu predal skupine investorov a naďalej prevádzkoval svoj bar. Jedným z investorov bol John Patterson, ktorý na základe Rittyho patentu založil v roku 1884 spoločnosť National Cash Register Company. Pokladnica dostala zvonček, ktorý ohlásil každú zaplatenú sumu a vylepšili ju napríklad aj papierovou páskou, na ktorú sa zaznamenávali platby. Elektrický pohon dostali pokladnice v roku 1906.

Dnes je absurdná predstava, že by v predajniach neboli pokladnice. Ale pred rokom 1879 nemali obchodníci k dispozícii takéto zariadenia. Iba málo obchodníkov malo okamžitý prehľad o svojom zisku alebo strate. Registračné pokladnice boli preto pre spoločnosti požehnaním. Nie iba pre odstrašenie zlodejov, ale stali sa aj dôležitým nástrojom na analýzu pohybu tovaru a stavu zásob a tým aj pre produkciu zisku.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: rpokladna.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

VČERA - 19:10Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

VČERA - 8:55Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

VČERA - 7:06Zaujímavosti

Podľa uznávaného futurológa Raya Kurzweila, z ktorého predpovedí sa vyplnilo takmer 86 percent, technológia v roku 2029 dosiahne nový míľnik, ktorý ovplyvní aj ľudstvo.

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

22:09 15.04.2024Zaujímavosti

Počas pristávania lietadla sa pasažieri na palube môžu stretnúť s celým radom nepríjemných zvukov, ktoré stupňujú strach z lietania. Často sa ich však vôbec netreba báť.