• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Novinári odkryli majiteľov tučných kont, vedú Čiňania

  • 17:46 04.04.2013
  • BRATISLAVA
Novinári odkryli majiteľov tučných kont, vedú Čiňania

Väčšina utajených majiteľov firiem registrovaných v daňových rajoch pochádza z Číny, Hongkongu, Taiwanu, Ruskej federácie a iných postsovietskych republík.

Britské Panenské ostrovy sú aspoň na papieri druhým najväčším zdrojom kapitálových investícií v Číne. Cyprus, ktorý sa momentálne zmieta vo finančnej kríze, zase predstavuje obrovský zdroj ruských investícií. V aktuálnej správe to tvrdí Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ).

Organizácia so sídlom vo Washingtone sa odvoláva na výsledky analýzy dát s údajmi o majiteľoch a spolupracovníkoch offshorových firiem. Informáciu priniesol vo štvrtok britský denník The Guardian na svojej internetovej stránke. Na spracovaní dát sa podľa denníka podieľali novinári zo 46 krajín.

Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov tvrdí, že zhromaždilo podrobné údaje týkajúce sa vyše 122 tis. offshorových firiem a trustov, ako aj ich takmer 12. tis. sprostredkovateľov. Disk obsahoval 260 gigabajtov informácií, čo je ekvivalent zhruba pol milióna kníh.

V súboroch sa nachádzali rozsiahle databázy s oficiálnymi dokumentmi, internými pokynmi firiem alebo naskenovanými kópiami pasov a účtovných kníh. Súčasťou databáz boli aj zhruba 2 mil. emailov.

Údaje neboli roztriedené ani štruktúrované. Ich spracovanie tak bolo časovo a technologicky extrémne náročné, informuje britský denník.
Atény si na boháčov posvietia

Grécka vláda vo štvrtok potvrdila, že prešetrí informácie o viac ako sto majiteľoch tajných účtov v daňových rajoch. Ministerstvo financií potvrdilo, že sa v stredu zverejnenou správou Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ) o celkovo 122-tisíc účtoch bude zaoberať. Dôvodom je fakt, že iba štyri z celkovo 107 účtov patriacich Grékom sú oficiálne priznané. Medzi novinármi odhalenými kontami nechýbajú účty viacerých vplyvných podnikateľov.

Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov tvrdí, že zhromaždilo podrobné údaje o vyše 122-tisíc kontách. Disk obsahoval 260 gigabajtov informácií, čo je ekvivalent zhruba pol milióna kníh. V súboroch sa nachádzali rozsiahle databázy s oficiálnymi dokumentmi, internými pokynmi firiem alebo naskenovanými kópiami pasov a účtovných kníh. Na dlhom zozname figurujú ľudia z celého sveta vrátane diktátorov, európskych podnikateľov a politikov a ich rodinných príslušníkov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

DNES - 8:48Zahraničné

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom.

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

DNES - 6:17Zahraničné

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident.

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

DNES - 5:56Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii.