• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Ruská duma chce obnoviť vzťahy s ukrajinským parlamentom

  • 13:40 29.10.2014
  • MOSKVA
Ruská duma chce obnoviť vzťahy s ukrajinským parlamentom

Dolná komora ruského parlamentu je pripravená spolupracovať s novým ukrajinským parlamentom napriek tomu, že po nedeľňajších voľbách v ňom budú dominovať prozápadné strany.

Ruská duma je pripravená na obnovu vzťahov

Predseda dolnej komory Štátnej dumy Sergej Naryškin zároveň vyjadril presvedčenie, že noví ukrajinskí poslanci prispejú k ukončeniu občianskej vojny, vyriešeniu krízy a zníženiu napätia.

"Poslanci ruskej dumy sú pripravení na obnovenie normálnych medziparlamentných vzťahov," povedal. Rovnako sa už vyjadrila aj horná komora ruskej dumy Verchovná rada.

Súvisiace:

Rusi uznajú kontroverzné voľby separatistov na Ukrajine

Do Donecka mieria ruské kamióny, Ukrajina o ničom nevie

V parlamentných voľbách na Ukrajine zvíťazil Ľudový front pod vedením úradujúceho premiéra Arsenija Jaceňuka. Tesne za ňou sa umiestnila proeurópska strana prezidenta s názvom Blok Petra Porošenka. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov už potvrdil, že Moskva uzná výsledky ukrajinských volieb aj napriek tomu, že sa nekonali na proruskom východe krajiny.

Jaceňuk si chce udržať kreslo premiéra

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v stredu naznačil, že pravdepodobne zostane predsedom vlády po tom, čo jeho strana triumfovala v nedeľných parlamentných voľbách. "Strana, ktorá si zabezpečila prvé miesto vo voľbách, je oprávnená začať proces formovania koalície...líder (tejto) strany povedie vládu," povedal Jaceňuk na tlačovej konferencii.

Premiérov Národný front má stále mierny náskok pred politickým zoskupením prezidenta Petra Porošenka. Po spočítaní takmer všetkých hlasov z nedeľných volieb si zabezpečil viac než 22 percent hlasov.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Do vládnej koalície by okrem premiérovej a prezidentovej strany ešte mohlo vstúpiť aj hnutie Svojpomoc, ktoré vedie starosta mesta Ľvov Andrij Sadový. Z 29 kandidujúcich strán sa do parlamentu dostal aj Opozičný blok bývalého ministra energetiky Jurija Bojka či Radikálna strana bývalého novinára Oleha Ľaška.

Poslancov bude mať aj blok expremiérky Julije Tymošenkovej a proruská Strana regiónov naviazaná na zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča. Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dali v pondelok nedeľňajším predčasným parlamentným voľbám na Ukrajine priaznivé hodnotenie.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

DNES - 8:48Zahraničné

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom.

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

DNES - 6:17Zahraničné

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident.

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

DNES - 5:56Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii.