• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
10°Bratislava

Oprava Hlavnej stanice sa naťahuje, projekt možno čaká súd

  • 14:17 04.04.2013
  • BRATISLAVA
Oprava Hlavnej stanice sa naťahuje, projekt možno čaká súd

Projekt Predstaničného námestia a plánovanú rekonštrukciu Hlavnej stanice bude možno sprevádzať aj súdny spor.

Investor projektu, spoločnosť Transprojekt, sa bude súdne brániť v prípade, že sa vedenie mesta Bratislava rozhodne od platnej Zmluvy o budúcej kúpnej zmluve odstúpiť. Píše sa to v tlačovej správe spoločnosti Transprojekt, ktorú agentúru SITA poslala mediálna hovorkyňa projektu Predstaničné námestie Mária Adamová.

Bratislavskí mestskí poslanci totiž na februárovom zasadnutí zastupiteľstva poverili primátora Milana Ftáčnika, aby dal do konca apríla vypracovať právnu analýzu ukončenia alebo zániku Zmluvy o budúcej kúpnej zmluve s investorom.

"Posledné hlasovanie Mestského zastupiteľstva o projekte Predstaničné námestie je prejavom nezáujmu vedenia mesta zlepšiť situáciu približne 70-tisícom domácich a zahraničných cestujúcich, ktorí denne prejdú Hlavnou stanicou, prejavom nezáujmu odľahčiť jeden z najvyťaženejších dopravných uzlov v meste a nezáujmom komplexne riešiť jeden z najcitlivejších problémov Bratislavy," píše sa v tlačovej správe spoločnosti Transprojekt.
Mesto chce presný harmonogram

Ako informovala Adamová, investor bude v prípade nevyhnutnosti podania žaloby žiadať vrátenie vynaložených investícií, ale i ušlý zisk a úroky, teda dodatočnú škodu vo výške približne 30-miliónov eur.

Podľa riaditeľa kancelárie primátora Ľubomíra Andrassyho vedenie mesta investorom vyčíslené odškodnenie nebude komentovať. Dodáva však, že primátor Ftáčnik i odborní zamestnanci bratislavského magistrátu s investorom pravidelne komunikujú, výsledky spoločných rokovaní sú však často limitované Zmluvou o budúcej kúpnej zmluve, ktorú podpísal bývalý primátor Andrej Ďurkovský v decembri 2010.

Primátor Ftáčnik sa s investorom opäť stretol po februárovom zastupiteľstve a vyjadril ochotu mesta dohodnúť sa na spustení projektu, od investora však požadujú presný harmonogram stavebných prác, garancie dodržania termínov i preukázanie finančného krytia, informoval Andrassy. Možné návrhy riešenia projektu a kroky mesta predloží Ftáčnik bratislavským poslancom v apríli alebo v máji.
Poslancov zaujímajú prostriedky z eurofondov

Projekt rekonštrukcie Hlavnej stanice v Bratislave

Investor projektu, spoločnosť Transprojekt, má do roku 2016 vybudovať pri stanici infraštruktúru, cesty a križovatky.

Postaviť má tiež novú železničnú stanicu, tá pritom musí byť v plnej prevádzke a opäť má získať svoj pôvodný historický ráz. Vybudovať má tiež novú električkovú trať, ktorá by mala zachádzať pod novú staničnú halu.

Pribudnúť by mal podchod pre peších na Šancovej a Pražskej ulici, investor má vybudovať prístupovú halu k nástupištiam, zrekonštruovať Múzeum dopravy či upraviť terén v okolí stanice.

Obchodné centrum, ktoré tam investor plánuje vybudovať, môže začať stavať až po tom, ako budú naplnené vyvolané investície pre mesto a Železnice SR. Bratislavských poslancov tiež zaujímalo či je možné čerpať na projekt peniaze z eurofondov. Vo februári preto požiadali primátora Ftáčnika, aby začal rokovať s ministerstvom dopravy o možnostiach zapojiť projekt rekonštrukcie Hlavnej stanice do Operačného programu Doprava na obdobie 2014 - 2020.

"V súvislosti so snahami vypovedať právoplatnú Zmluvu o budúcej kúpnej zmluve a následne čerpať finančné prostriedky na obnovu Hlavnej stanice v rámci Operačného programu Doprava, je dôležité položiť si otázku, či bude vôbec možné, aby vedenie Hlavného mesta získalo z Európskej únie potrebné financie na súdnym sporom blokované pozemky," upozorňuje investor projektu, spoločnosť Transprojekt.

Spoločnosť Transprojekt však aj naďalej tvrdí, že mesto neodovzdaním pozemkov a svojím prístupom viac než dva roky vedome blokuje realizáciu projektu. Investor tiež pripomína, že vedeniu mesta predložil všetky požadované dokumenty, znalecké posudky na pozemky i konkrétne návrhy riešenia zmluvných vzťahov, ktoré sa týkajú možnosti začatia projektu. "Ani jedným z týchto návrhov sa Mestské zastupiteľstvo seriózne nezaoberalo a reálne ohrozuje zmluvný termín realizácie takzvaných vyvolaných investície do konca roka 2016," dodáva Transprojekt.
Investor čaká už len na pozemky

V tlačovej správe upozorňujú na to, že investor bez pozemkov nemôže začať s prácami, pretože ak by teraz vstúpili na územie z ťažkými mechanizmami, bolo by to protizákonné.

Ako informovala Adamová, investor do projektu investoval viac ako 16-miliónov eur z vlastných prostriedkov a venoval mu 12 rokov práce.

Ešte v januári 2011 zaplatili prvú časť kúpnej ceny, pozemky však stále do užívania nedostali. Spoločnosť Transprojekt však tvrdí, že za prvú splátku i pravidelný nájom mestu zaplatili približne 1,2 milióna eur a mesto ich minulo na bežné výdavky.

Investor Predstaničného námestia sa chce však stále s mestom dohodnúť na konštruktívnom riešení. Dodávajú, že projekt je v súčasnosti plne realizovateľný i finančne krytý. Financovanie obnovy námestia i Hlavnej stanice zastrešuje podľa investora renomovaná svetová spoločnosť Savills a na projekte sa chce podieľať aj Európska investičná banka, ktorá o tom informovala na stretnutí v roku 2011 aj primátora Ftáčnika.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.