• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Jadrové zbrane nám pomôžu, Kim chce odstrašiť Američanov

  • 13:41 02.04.2013
  • WASHINGTON
Jadrové zbrane nám pomôžu, Kim chce odstrašiť Američanov

Americká armáda sa rozhodla poslať svoju bojovú loď k juhozápadnému pobrežiu Kórejského polostrova s cieľom ešte väčšej ochrany juhokórejského územia pred potenciálnym raketovým útokom Severnej Kórey.

Nemenovaný diplomat USA to v pondelok potvrdil agentúre AFP, s tým, že plavidlo s označením USS Fitzgerald je schopné zostreliť letiace rakety zo Severu.

Raketový torpédoborec, ktorý je vybavený zbraňovým systémom na obranu proti balistickým raketám stredného doletu, sa mal pôvodne po ukončení manévrov vrátiť na americkú základňu v japonskom prístave.

Pentagon sa však rozhodol pre "rázny krok" v záujme "možnosti väčšej raketovej obrany, ak by to bolo potrebné". USA však v pondelok skonštatovali, že na území komunistickej krajiny nezaznamenali žiadny väčší pohyb vojenského personálu alebo materiálu.

Severná Kórea zase obnoví prevádzku svojho jadrového komplexu v Jongbjone, ktorý oficiálne zatvorili v roku 2007 pod tlakom medzinárodného spoločenstva a výmenou za diplomatické ústupky a humanitárnu pomoc.

Odstavené zariadenia vrátane závodu na obohacovanie uránu prejdú procesom "obmeny" a následne ich opätovne uvedú do prevádzky. S obohacovaním severokórejský režim podľa mnohých zdrojov nikdy neprestal a februárový jadrový test bol v skutočnosti skúškou uránovej bomby.
Jadrové zbrane ako dôkaz zvrchovanosti

Informácia o obnovení činnosti Jongbjonu prichádza v čase zvýšeného napätia na Kórejskom polostrove.

Podľa severokórejského vodcu Kima Čong-una sú jadrové zbrane "zárukou zvrchovanosti" jeho vlasti a slúžiť majú ako prostriedok na odstrašenie "agresorov".

Pchjongjang v lete 2008 odpálil 18 metrov vysokú chladiacu vežu v Jongbjone ako dôkaz ukončenia jadrových aktivít.

Severná Kórea však nikdy úplne neprestala so snahou vyrobiť jadrové zbrane. Napätie na Kórejskom polostrove je pritom aktuálne veľmi vysoké. Cez víkend Pchjongjang oznámil, že je vo vojnovom stave so svojím južným susedom.

KĽDR tiež varovala, že akákoľvek ďalšia vojenská provokácia povedie k ozbrojenému konfliktu či jadrovej vojne. Severokórejský líder v piatok nariadil pripraviť rakety na útok na územie USA a ich vojenské základne. Išlo o priamu reakciu na prelet dvoch amerických bombardérov schopných niesť jadrový materiál nad územím Južnej Kórey.
Američania vyslali neviditeľné stíhačky

V jej vzdušnom priestore pritom v pondelok lietali aj americké stíhačky F-22 Raptor, ktoré sa považujú za najmodernejšie na svete, a v pondelok poslali Američania k polostrovu aj bojovú loď.

Južná a Severná Kórea sú však technicky vo vojnovom stave od konca kórejskej vojny, ktorá sa skončila v roku 1953 iba prímerím. Napätie na Kórejskom polostrove vyvrcholilo v sobotu, keď Pchjongjang oznámil, že vypovedal dohodu o prímerí so svojím južným susedom. KĽDR tiež varovala, že akákoľvek ďalšia vojenská provokácia povedie k ozbrojenému konfliktu či jadrovej vojne.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

DNES - 16:49Zahraničné

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny.

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

DNES - 16:00Zahraničné

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov.

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

DNES - 13:03Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýžňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí.

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

DNES - 12:35Zahraničné

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku.

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

DNES - 12:09Zahraničné

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru.