• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Druhy kávy. Takto ju pijú vo svete!

  • 19:50 16.09.2014
  • BRATISLAVA
Druhy kávy. Takto ju pijú vo svete!

Ak sa vydáte do vzdialenej  krajiny, objednanie kávy nemusí byť také jednoduché. Iné názvy, iná chuť a odlišné spôsoby pitia vás môžu zaskočiť. Zacestujte si s nami a spoznajte kávičkovanie po celom svete!

Leche, leche y leche alebo solo?

Španielskou klasikou je Cortado. Ak si ho objdenáte, dostanete espresso s trochou mlieka - decentne osladeným a speneným. Na nápojovom lístku môžete nájsť aj variantu Cortado leche y leche, v ktorom je obyčajné mlieko nahradené tučnejším kondenzovaným. Ak by ste mali chuť na obyčajné presso bez mlieka pýtajte si Café solo.

Portugalsko

Každodenná dávka kávy rodeným Portugalcom nesmie chýbať. Ráno si väčšina z nich rado vychutnáva Galão. Espresso s poriadnou dávkou mlieka sa v jeho podobe podáva vo vysokom pohári s dlhou lyžičkou. V tejto krajine ho pijú dokonca už deti. Počas dňa si doprajú ristretto známe na juhu ako Bica a na severe jednoducho Café alebo Cafécinho.

Čítajte: Najčastejšie ranné zvyky. Týmto si škodíte

Filterkaffee Schwarz, bitte!

V Nemecku je káva obľúbeným nápojom už od čias Beethovena. Nemci pijú najčastejšie filtrovanú čiernu kávu – Schwarzkaffee.  Nečudo. Vynálezkyňa filtračného systému kávy, Melitta Bentz, bola pôvodom z Drážďan. 

Rakúsky Brauner

Kto by nepoznal Viedenskú kávu so šľahačkou? Pred pár rokmi bola obľúbenou voľbou i u nás na Slovensku. Poďme však priamo do Rakúska, kde sa stretnete s názvom Brauner – kleiner, grosser, verlängerter – kto sa v tom má vyznať? Kleiner Brauner v preklade malý je vlastne presso v malej šálke, veľký Brauner je dvojité presso   a verlängerter je presso vo veľkej šálke s horúcou vodou naviac. V Rakúsku si môžete objednať i Kapuziner čo je dvojité presso so šľahačkou či Melange – veľké presso s mliekom spolu s mliečnou penou.

Kahvi

Škandinávci pijú kávu zo šálky s pomerne intenzívnou chuťou. U nás veľmi predávanú rozpustnú kávu neobľubujú. Voňavý čierny mok vám ponúknu kdekoľvek sa zastavíte. Severania si množstvom vypitej kávy a tiež mlieka na osobu za deň pravdepodobne kompenzujú prísnu reguláciu alkoholu a pridávanie liehovín priamo do šálky s kávou je len fáma. Fíni v konzumácii kávy rozhodne vedú.

Čítajte: Tipy pre žiarivo biely úsmev. Bez chémie!

Cin cin Italia!

Ani v Taliansku by to bez kávy nešlo. Ponuka rôznych druhov káv je naozaj široká a medzi favoritov patria podobne ako u nás Espresso, Latte či Cappuccino. Jemné a bohatou penou nazývanou Talianmi jednoducho Crema!

Ca-phé po vietnamsky

S Áziou si spájame hlavne pitie čaju, no vedeli ste, že Vietnam je hneď po Brazílii druhým najväčším exportérom kávy? Kávovníky tu nájdete na 500 tisíc drobných palntážach. Vietnamská káva chutí ako dezert. Podáva sa so zmrzlinou a sladkým kondenzovaným mliekom v kovovej nádobke položenej nad šálkou. Vychutnávajú si aj Európe podobné kapučíno, no s pridaním vajíčka. Popri pití horkej Robusty či Arabiky obľubujú i odrodu Catimor s ľahko orieškovo-čokoládovým nádychom.

Café Creme či Café au lait?

Šarmantní Francúzi si svoju šálku kávy s mliekom najradšej vychutnávajú spolu s chrumkavým, čerstvým croissantom. Aj u nich je rovnako ako u Talianov obľúbená Café Creme.

Turecké kahné   

Ak ste niekedy vyskúšali pravú tureckú kávu, jej aromatickú až korenistú chuť si určite pamätáte. V malej kanvičke s dlhou rukoväťou nazývanej Cezve sa rozmieša cukor s veľmi jemnou kávou a privedie sa do varu. V orientálnej šálke ju  podávajú nefiltrovanú, podobne ako nášho zalievaného Turka. Je však oveľa menšia a silnejšia na akú sme zvyknutí my. Nakoľko je v arabskom svete alkohol zakázaný, túto kávu pod názvom Quhwa volajú "Víno islamu"!

Grécke Frappé

Kto by v lete nemiloval pravé husté Café frappé. Táto studená penová dobrota pochádza z Grécka a pripravuje sa zmixovaním ľadu spolu s rozpustnou kávou, vodou a mliekom. Podáva sa so slamkou do vysokého skleneného pohára. Gréci si propri ňom radi doprajú ešte malú silnú tureckú kávu.

Etiópsky bonn

Pitie kávy je v Etiópii hotovou ceremóniou ktorá trvá hodinu. Nakoľko kávovník má pôvod práve tu, miestni si tento poklad Zeme vedia patrične uctiť. Typická pre Etiópiu je 100% arabika. Jej príprava v domovoch obyvateľov Etiópie je úlohou žien. Kávové bôby sa najskôr pražia, potom sa drvia v mažiari, niekoľkokrát sa prevárajú na otvorenom ohni a nakoniec sa káva sa naleje do malých šálok bez uška. Kávu popíjajú v kruhu na znak priateľstva a pritom si rozprávajú každodenné problémy i radosti.

Uponáhlaná Amerika

Najviac kávy sa v Amerike skonzumuje takpovediac "za chodu". Práve zo Západu sme prebrali "Take away" v recyklovateľných kelímkoch na kávu so sebou. Najobľúbenejšími u Američanov sú karamelové latté s bohatou penou či ľadová káva s kockami ľadu, cukrom a mliekom.

Brazília

Brazília ako iste viete je popredným vývozcom kávy do celého sveta. V tejto krajine sa preto stretnete s množstvom najrôznejších variant jej prípravy. Brazílčania pijú výdatnú aromatickú kávu. Ak ste sa už ocitli v Brazílii, asi iste viete, že tu nájdete kávu v každej reštaurácii v termokanviciach, aby mala stále správnu teplotu a bolo jej dostatok pre každého.  Neľakajte sa Cafézinha servírovaného v plastových pohároch! Chutí neopísateľne!

Austrália/Nový Zéland

Na Flat White si už od 80.rokov pochutnávajú Austrálčania a obyvatelia Nového Zélandu. V príncípe ide o kapučíno no s rozdielom peny, ktorá je na opačnej strane zemegule pomerne menšia a redšia.

Dávka histórie pre kávičkárov

Kávu si pripravujú Peržania a Arabi už od 15. storočia. Do Európy sa dostala až o storočie neskôr. Pôžitkárstvo v kaviarniach od konca 18.storočia, kedy jej pitie prestalo byť len výsadou panstva, si postupne podmanilo celý svet. Na konci 19.storočia sa stala nápojom každodennej spotreby. Rozdiely v jej chuti závisia od stupňa jemnosti a typických prísad tej ktorej krajiny, kde sa kávové zrnká pestujú a spracúvajú.

Zdroj: Info.sk BD, kavovelisty.cz, travelbook.de, zahr. Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.