• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 14.5.2025Meniny má Bonifác
Bratislava

Potravinovú sebestačnosť Slovenska môžu zvýšiť investície

  • 13:22 12.09.2014
  • BRATISLAVA
Potravinovú sebestačnosť Slovenska môžu zvýšiť investície

Potravinovú sebestačnosť Slovenska by mohli zvýšiť investície do technologickej modernizácie výroby a spracovania, či efektívnejšie využívanie existujúcich kapacít, ale aj inovácie a výroba nových druhov potravín. Vyplýva to z analýzy sebestačnosti vybraných komodít, ktorú v rámci prípravy Koncepcie rozvoja potravinárskeho priemyslu 2014 až 2020 vypracovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"Potravinársky priemysel je veľmi dôležité odvetvie, ktoré má potenciál zabezpečiť do roku 2020 potravinovú sebestačnosť našej krajiny na úrovni 80 percent, čo patrí medzi strategické ciele koncepcie," uviedla generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu MPRV Zuzana Nouzovská.

Najväčšie pokrytie spotreby má produkcia ražnej múky

Rezort pôdohospodárstva čerpal v analýze z údajov z roku 2012 o výrobe a spotrebe, pričom nezohľadnil vývoz. "Situácia nie je vôbec uspokojivá v konzervárenskom, cukrovarníckom, tukovom priemysle a v mäsopriemysle, ďalej vo výrobe hydinového mäsa, mlieka, mliečnych produktov, trvanlivého pečiva a vína," upozornila Nouzovská.

Najväčšie pokrytie spotreby bolo v prípade produkcie ražnej múky (124,7 percenta), pšeničnej múky (96,7 percenta), hovädzieho mäsa (108 percenta) a vajec (93 percenta).

Najmenšiu sebestačnosť vykazuje konzervárenské odvetvie

Najnižšie hodnoty sebestačnosti sa vyskytli v konzervárenskom odvetví, kde sa spracované ovocie pohybuje na úrovni 48,8 percenta a spracovaná zelenina na 16,1 percenta. Vysoká nie je ani sebestačnosť vo výrobe jedlých olejov a tukov, ktorá predstavuje v priemere 53,5 percenta.

Priemysel nealkoholických nápojov pokrýva svojou výrobou spotrebu Slovenska na 96,3 percenta, pričom výroba vína v SR nepokrýva ani polovicu domácej spotreby (46,8 percenta).

Spomínaná koncepcia rozvoja sa bude podľa MPRV snažiť posilniť postavenie slovenského potravinárskeho priemyslu na domácom trhu, ale aj zvýšiť export a konkurencieschopnosť.

Okrem strategických cieľov má vytýčené aj strategické oblasti, a to rast efektívnosti a produktivity potravinárskeho priemyslu, či zvýšenie významu potravinárskeho priemyslu v zamestnanosti a rozvoji vidieka.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH: Zmenou v 2. pilieri by si pomohla vláda, sporiteľom by tento krok uškodil

KDH: Zmenou v 2. pilieri by si pomohla vláda, sporiteľom by tento krok uškodil

VČERA - 16:29Ekonomické

Otvorenie druhého piliera by malo vážny dosah na jeho sporiteľov.

Druhý z troch chýbajúcich úsekov D3 by mal stáť okolo 261 miliónov eur

Druhý z troch chýbajúcich úsekov D3 by mal stáť okolo 261 miliónov eur

VČERA - 16:28Ekonomické

Vo verejnom obstarávaní na výstavbu diaľničného úseku D3 Kysucké Nové Mesto - Oščadnica predložila najvýhodnejšiu ponuku stavebná spoločnosť Skanska SK.

Európsky dôchodok má dostať novú podobu a lepšie využiť svoj potenciál

Európsky dôchodok má dostať novú podobu a lepšie využiť svoj potenciál

VČERA - 15:31Ekonomické

Európska komisia plánuje predložiť legislatívny návrh pre celoeurópsky osobný dôchodkový produkt, pričom má dostať novú podobu.

AZZZ posiela Bruselu otvorený list, nepáči sa jej ukončenie dovozu ruských palív

AZZZ posiela Bruselu otvorený list, nepáči sa jej ukončenie dovozu ruských palív

VČERA - 15:10Ekonomické

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR zasiela otvorený list predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a eurokomisárovi pre energetiku Danovi Jorgensenovi.

SaS: Zákazka na čiapky pre policajtov a hasičov je predražená

SaS: Zákazka na čiapky pre policajtov a hasičov je predražená

VČERA - 12:49Ekonomické

Opozičná strana SaS kritizuje plánovaný nákup pokrývok hlavy pre policajtov a hasičov v rámci zákazky, ktorú uzavrelo Ministerstvo vnútra SR.