• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Vnímanie nezávislosti súdov je na Slovensku najhoršie v EÚ

  • 14:54 28.03.2013
  • BRATISLAVA
Vnímanie nezávislosti súdov je na Slovensku najhoršie v EÚ

Slovensko patrí podľa zistení Európskej komisie medzi šesť krajín, ktoré v roku 2012 mali problémy v oblasti súdnictva najmä s dĺžkou súdnych konaní a organizáciou súdnictva.

"Vnímanie nezávislosti súdnictva je na Slovensku najhoršie spomedzi všetkých členských krajín. Zaostávame tiež v oblasti dĺžky trvania súdnych konaní, v oblasti využívania moderných IT a komunikačných technológií a vzdelávania sudcov," uviedol vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

V prepočte na obyvateľa máme jeden z najvyšších počtov sudcov (SR je na treťom mieste po Slovinsku a ČR) a paradoxne jeden z najnižších počtov právnikov. Patríme medzi krajiny, ktoré v prepočte na obyvateľa vynakladajú na súdnictvo najmenej finančných prostriedkov.
Problémy v súdnictve má aj Taliansko

Ku všetkým zisteniam dospela Európska komisia, ktorá predstavila nový porovnávací nástroj na podporu účinných súdnych systémov v Európskej únii, a tým aj na podporu hospodárskeho rastu. "Porovnávací prehľaď európskeho súdnictva poskytne objektívne, spoľahlivé a porovnateľné údaje o fungovaní súdnych systémov v 27 členských štátoch EÚ," uviedol Králik.

Zlepšovanie kvality, nezávislosti a efektívnosti súdnych systémov je už súčasťou procesu koordinácie hospodárskej politiky EÚ v rámci európskeho semestra, ktorý má prispieť k položeniu základov na návrat k rastu a vytváraniu pracovných miest. Okrem Slovenska majú problémy v súdnictve podľa EK aj Bulharsko, Taliansko, Lotyšsko, Poľsko a Slovinsko.

Medzi kľúčové zistenia tohto prvého porovnávacieho prehľadu patrí skutočnosť, že dĺžka trvania súdnych konaní sa v rôznych členských štátoch značne líši. Tretina členských štátov má dĺžku konania až dvakrát dlhšiu než zvyšné štáty. Problémy môžu byt zložitejšie tam, kde nízka miera vyriešených prípadov prispieva k nárastu počtu neuzavretých prípadov.
Alternatívne riešenia znižujú zaťaženosť súdov

Monitorovanie a hodnotenie napomáha zrýchliť konania a zvýšiť kvalitu súdnictva. Hoci väčšina členských štátov už komplexný systém sledovania má, niekoľko členských štátov v tomto smere zaostáva. Metódy alternatívneho riešenia sporov, ako napríklad mediácia, znižujú pracovnú záťaž súdov. Preto by sa mali využívať častejšie.

Vnímanie nezávislosti vnútroštátnych súdnych systémov sa tiež značne líši. Napriek tomu, že sa niekoľko členských štátov nachádza medzi prvými desiatimi krajinami sveta z hľadiska vnímania súdnej nezávislosti, v niektorých štátoch vnímajú podniky ako koncoví užívatelia súdneho systému nezávislosť súdov ako nedostatočnú.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

DNES - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.