• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
12°Bratislava

Prečo myslia ženy inak než muži?

  • 19:30 22.08.2014
  • BRATISLAVA
Prečo myslia ženy inak než muži?

Rozdiely v komunikácii, myslení a konaní žien a mužov sú markantné. Nesnažte sa zmeniť svojho partnera! Všetkému je totiž na vine mozog. 

Väčší mozog

Vedeli ste, že muži majú až o 12% väčší mozog? Vtipy namierené proti ženám sú tak v tejto súvislosti založené na pravde, no to určite nepodmieňuje ich vyššie IQ. Nakoľko disponujú väčšou svalovou hmotou a organizmom vo všeobecnosti, potrebujú na jeho ovládanie väčší počet neurónov, a to je dôvodom rozsiahlejšej štruktúry mozgu.  

Muži majú lepšiu predstavivosť 

Páni nekričte na ženy pre nabúrané auto pri parkovaní! Majú totiž menší temenný lalok mozgu, ktorý je zodpovedný za lepšiu predstavivosť o objekte v priestore a pohybe. Muži sú v tomto smere zvýhodnení. Túto schopnosť vedci zaregistrovali už u polročných bábätiek, takže vplyv prostredia na jej vývin vyvrátili.

Logická matematika

Ďalšou oblasťou mozgu, ktorú majú ženy a muži odlišnú, je takzvaný nižší asociačný lalôčok. Jeho ľavá strana je centrom matematických schopností a spracováva tiež informácie zmyslov. Muži ju majú väčšiu než pravú. Ako uviedol portál centrum.cz, Einstein mal túto časť mozgu abnormálne vyvinutú.

Ženy majú väčšiu pravú časť, ktorá je naopak zodpovedná za sústredenie sa na špecifické stimuly. Matka aj vďaka nemu rýchlejšie reaguje na detský plač v noci.   

Jazykové zdatnosti

Ženy majú väčšie dve mozgové oblasti, ktorým vďačia za lepšie jazykové schopnosti. Jazykové informácie spracúvajú v oboch hemisférach, no muži len v tej dominantnej.

Technická (ne)zdatnosť

Ženy dokážu vo všeobecnosti využívať obe hemisféry, čomu vďačia za vyššiu kreativitu a empatiu. Mužom funguje naplno tá ľavá, ktorá zodpovedá za lepšiu technickú zdatnosť, logiku, analytické schopnosti a plnú sústredenosť na dokončenie zadanej úlohy či vyriešenie problému. 

Stresová záťaž

Ženský hormón estrogén dokáže v stresových situáciách pôsobiť ako "ukľudňovač" oveľa účinnejšie ako mužský testosterón. Ak sa teda muži dostanú do stresového stavu, je to pre nich oveľa nebezpečnejšie najmä vo vyššom veku. Ženy tak dokážu stresové situácie riešiť jemnejšie.    

Starostlivejšie a emocionálnejšie ženy 

Rozsiahlejší limbický systém u žien môže za intenzívnejšie prežívanie a emocionálne vyjadrovanie. Pomáha im pri utužovaní a nadväzovaní vzťahov s ľuďmi. Starostlivosť o druhých je pre nich prirodzenejšia ako pre mužov.   

Citlivá ženská komunikácia

Muži často prekrúcajú očami nad tým, ako ženy všetko riešia, pitvajú a príliš veľa rozmýšľajú. Tak to jednoducho je. Na druhej strane to vôbec nie je na škodu. Okrem toho, že sú empatickejšie, citlivejšie a emocionálnejšie, je dokázané, že ženská komunikácia je oveľa efektívnejšia. Majú schopnosť problémy lepšie pomenovať a využívajú viac prostriedkov neverbálnej komunikácie.

Muži sú naopak menej výreční, viac ako na okolnosti upriamujú pozornosť na vyriešenie úlohy či konkrétneho problému. Súvislosti si vedia ženy lepšie domyslieť. Práve preto si partneri často nerozumejú, no zároveň sa dokážu dokonale dopĺňať.

Prah bolesti a chuť na sex

Pri bolesti sa aktivuje párová mozgová štruktúra zvaná amygdala. U mužov reaguje pravá, u žien ľavá. To spôsobuje, že ženy sú citlivejšie na bolesť, viac ju prejavujú a muži ju dokážu znášať lepšie. Spomínaná amigdala je u mužov väčšia a spôsobuje tak aj ich väčšiu chuť na sex. 

Ženské a mužské ochorenia

Rozdiely v štruktúre mozgu a rozdielne používanie hemisfér sa prejavuje i pri chorobách a ich následkoch. Ženy sú najmä v období hormonálnych zmien náchylnejšie na riziko vzniku depresie, častejšie ich postihuje Alzheimerova choroba a naopak ľahšie sa dostávajú z mozgovej mŕtvice. Muži majú väčší sklon k jazykovým chybám, ženy k depresii a stavom úzkosti.    

Zdroj: Info.sk, BD, zena.cz, zahr. Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.